Nors Rusijai pradėjus karą Ukrainoje dauguma sporto šakų nusigręžė ir nuo Rusijos atletų, o JAV yra pagrindinė ukrainiečių rėmėja jau metus besitęsiančios agresijos metu, elitinėje ledo ritulio lygoje NHL susiklostė gana paradoksali padėtis.

Ryškiausios Rusijos žvaigždės ir toliau griežia pagrindiniais smuikais eilėje NHL klubų – gruodį skelbta, kad lygoje registruoti 45 rusai. Be lygos organizatorių kanadiečių ir amerikiečių (atitinkamai 319 ir 226) daugiau žaidėjų už Rusiją turnyre turi tik Švedija (76).

Praėjusį savaitgalį Floridoje vykusios NHL „Visų žvaigždžių“ šventės komandose (šiame renginyje varžosi keturios rinktinės iš skirtingų divizionų) žaidė devyni rusai. Tarp jų – ir lygos superžvaigždė Aleksandras Ovečkinas, niekada neslėpęs savo simpatijų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, aktyviai palaikęs jį 2017-ųjų rinkiminėje kampanijoje ir taip ir nepasmerkęs Ukrainoje pradėto karo.


37-erių Vašingtono „Capitals“ senbuvis ir vedlys ant ledo iščiuožė ir Įgūdžių konkurse, kur savo meistriškumu varžėsi su kitu lygos veidu – kanadiečiu Sidney Crosby iš Pitsbergo „Penguins“. Maža to, konkurso įkarštyje ant ledo pasirodė ir ovacijomis pasitiktas buvo ketverių metų Ovečkino sūnus Sergejus, amerikiečiams taip pat demonstravęs savo ledo ritulininko įgūdžius.

Pamatęs šį kontroversišką vaizdelį J. Hašekas tylėti nebegalėjo.

„NHL pramušė dugną. Leisti Ovečkino sūnui iščiuožti ant ledo „Visų žvaigždžių“ savaitgalio metu, tai tarsi spjauti į veidą maždaug 500 nužudytų, tūkstančiams sužeistų ir dešimtims tūkstančių pagrobtų Ukrainos vaikų. NHL ir jos generalinis komisaras Gary Bettmenas turi atsakyti už šį siaubingą poelgį“, – „Twitter“ socialiniame tinkle pratrūko čekas.


Tai jau ne pirmas kartas, kai J. Hašekas bando atkreipti pasaulio dėmesį į karą Ukrainoje ir pripažįsta nesuprantantis kai kurių sporto organizacijų vertybių.

„Toleruodami Rusijos sportininkų dalyvavimą bet kuriose varžybose, jūs sąmoningai generuojate milijonus dolerių Rusijai, kad ši toliau reklamuotų ir įgyvendintų agresyvią savo politiką“, – viename iš viešų savo laiškų pasaulio sporto bendruomenei gruodį rašė J. Hašekas.

Ledo ritulininkas pažymėjo, kad kad leisdami rusams dalyvauti turnyruose, jų organizatoriai (tarp jų ir NHL) „yra nusprendę toleruoti ir palaikyti Rusijos karo nusikaltimus ir Ukrainos vaikų genocidą bei paminti demokratijos normas.“

Savo ruožtu NHL superžvaigždė A. Ovečkinas po „Visų žvaigždžių“ rungtynių toliau maudėsi šlovės spinduliuose.

„Fanams tai patiko. Ir mums abiems tai patiko. Fantastiškas jausmas ant ledo pasirodyti su savo sūnumi. Tai puiki reklama šiam žaidimui“, – tikino jis.

2018-aisiais NHL čempionu tapęs rusas šiuo visų laikų rezultatyviausių NHL žaidėjų sąraše šiuo metu yra antras – per 1326 sužaistas rungtynes jis pasižymėjo 812 kartų, o nuo pirmoje vietoje esančios lygos legendos Wayne'o Gretzky jį skiria tik 82 įvarčiai.

Pats D. Hašekas NHL lygoje rungtyniavo beveik 20 sezonų, du kartus tapo čempionu ir yra laikomas vienu iš geriausių vartų sargų ledo ritulio istorijoje. Tiesa, sąsajų su Rusija pats čekas taip pat neišvengė. Profesionalo karjerą 2011-aisiais metais jis užbaigė Kontinentinėje ledo ritulio lygoje (KHL), Sankt Peterburgo „Spartak“ komandoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)