Rusijos lengvaatlečiai pradeda mokėti kainą už Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) į dienos šviesą iškeltą dopingo vartojimo ir mėginių klastojimo schemą.

Prieš savaitę IAAF taryba suspendavo Rusijos lengvosios atletikos federacijos (ARAF) narystę organizacijoje, kartu nušalindama visus šios šalies sportininkus nuo tarptautinių varžybų.

Rusams buvo suteikta savaitė paaiškinimams pateikti, o šios šalies sporto vadovai guodėsi, kad sankcijos turėtų būti atšauktos, kai tik bus įvykdyti iškelti reikalavimai.

Bet dabar skelbiama, kad pavasarį Rusijos lengvosios atletikos rinktinė pradėti sezono svarbiausiomis varžybomis uždarose patalpose negalės.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko jau pažadėjo skirti papildomų pinigų varžybų Rusijos viduje rengimui, tam, kad dopingo skandalo supančiotos rusų lengvosios atletikos žvaigždės neprarastų sportinės formos.

Ketvirtadienį IAAF paskelbė sąlygas, kokiomis sutiktų panaikinti apribojimus ARAF. IAAF pabrėžia, kad Rusija privalo tuoj pat nubausti visus kaltus asmenis, kurie pažeidė antidopingo taisykles. Rusijai pasiūlyta taikyti baudžiamąją atsakomybę už draudžiamų preparatų platinimą ir pardavimą. IAAF taip pat ragina įkurti efektyvią ir skaidrią antidopingo mėginių tyrimų programą.

IAAF inspektoriai aplankys Rusiją iki sausio 1 d., o komisija apie nuveiktą darbą pateiks ataskaitą kovo 27 d.

Pasaulio pirmenybės Portlande vyks kovo 17-20 dienomis.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) lapkričio 18 d. patvirtino, kad Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) neatitinka šios tarptautinės organizacijos kodekso reikalavimų. Primename, kad WADA paskelbtose išvadose konstatuojama, kad Rusijos lengvojoje atletikoje dopingo vartojimo kultūra yra įsišaknijusi labai giliai – įtariamas net Vyriausybės įsikišimas. Teigiama, kad rusų atletai galėjo mokėti kyšius dopingo kontrolieriams ir Maskvos laboratorijai. Dėl to buvo sunaikinta daugiau nei 1000 potencialiai teigiamų dopingo testų.

Auksas – diskvalifikuotai bėgikei?

Nors Rusijos lengvaatlečiams atėjo juodos dienos, jie sulaukė ir vienos geros žinios.

„Echo Moskvy“ praneša, kad bėgikė Julija Zaripova gali sulaukti netikėtos dovanos iš IAAF.

Po to, kai Sporto arbitražo teismas (CAS) ketvirtadienį diskvalifikavo ispanę Martą Dominguez trejiems metams dėl dopingo vartojimo, J. Zaripovai turėtų atitekti 2009 metų pasaulio čempionato aukso medalis, iškovotas 3000 m bėgimo su kliūtimis rungtyje.

Įdomu, kad antra tąkart finišavusi rusė vėliau pati buvo diskvalifikuota pustrečių metų ir neteko 2012-ais Londone pelnyto olimpinio aukso medalio.

Savo ruožtu, Ispanijos lengvosios atletikos federacija 2014-ais buvo išteisinusi M. Dominguez dėl kaltinimų vartojus draudžiamas medžiagas, bet IAAF ir WADA pateikė apeliaciją CAS, o Ispanija kartu su Brazilija, Belgija, Prancūzija, Graikija ir Meksika pateko į IAAF „atidžiai“ stebimų valstybių sąrašą ir privalo esamus trūkumus ištaisyti iki 2016 metų kovo mėnesio.

WADA kodeksą pažeidusių šalių sąraše be Rusijos dar yra Argentina, Ukraina, Bolivija, Andora ir Izraelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (354)