Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas penktadienį pasveikino „kūrybišką“ planą leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti varžybose Azijoje po daugiau nei devynis mėnesius trukusios izoliacijos ir draudimo dalyvauti daugumos olimpinių sporto šakų varžybose po invazijos į Ukrainą.

Pareiškime tiesiogiai nekalbama apie tai, ar Rusija ir Baltarusija galės siųsti komandas į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje, tačiau persikėlimas iš Europos į Aziją suteikia galimybę Rusijos sportininkams varžytis žemyno varžybose, kurios vyksta kaip atranka į žaidynes. Kai kurių sporto šakų atrankinės varžybos jau prasidėjo.

Vasario 28 dieną, t. y. praėjus keturioms dienoms nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios, TOK rekomendavo neleisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti varžybose, motyvuodamas susirūpinimu dėl saugumo ir varžybų sąžiningumo. Dauguma olimpinių sporto šakų varžybų organizatorių pasinaudojo rekomendacija ir įvedė draudimus.

Penktadienį TOK surengtame olimpiniame viršūnių susitikime, kuriam pirmininkavo Th. Bachas, sutarta, kad TOK „vadovaus tolesniam Azijos olimpinės tarybos iniciatyvos leisti Rusijai ir Baltarusijai dalyvauti varžybose nagrinėjimui“, teigiama pranešime. Planuojama surengti seriją konsultacijų su sporto federacijomis, sportininkais ir nacionaliniais olimpiniais komitetais.

Th. Bachas „padėkojo OCA už kūrybingą iniciatyvą“, sakoma TOK interneto svetainėje paskelbtame pranešime. Rusijos teritorija driekiasi ir Europoje, ir Azijoje, tačiau sporto renginiuose ji tradiciškai laikoma Europos šalimi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)