Neigiamo įvertinimo susilaukė Anastasija Voinova ir Marija Novolodskaja.

Pirmoji yra daugkartinė sprinto, komandų sprinto ir 500 m pavienio starto lenktynių pasaulio ir Europos čempionė. 30-metė rusė 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse pelnė sidabrą, o 2021-aisiais Tokijuje pridėjo bronzą.

Septyneriais metais jaunesnė jos tautietė Tokijuje taip pat laimėjo bronzą medisono rungtyje.

„Sport Express“ skelbia, kad nepalankų sprendimą UCI priėmė dėl to, jog abi sportininkės priklauso Nacionalinei gvardijai – tiesiogiai prezidentui Vladimirui Putinui pavaldžiai sukarintai struktūrai.

Be to, jos yra CSKA klubo narės.

Individualių sportininkų patikrų vertinant jų poziciją karo Ukrainoje atžvilgiu UCI gegužės pradžioje ėmėsi vadovaudamasi paskutinėmis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijomis.

Dviratininkai, kurie bus pripažinti nepalaikantys karo ir nesusiję su jo propaganda, nuo šios savaitės gali neutraliu statusu grįžti į tarptautinę areną po metus trukusio suspendavimo, taip pat siekti vietų 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Tiesa, UCI ir anksčiau leido Rusijos dviratininkams, tokiems kaip „Bora-Hansgrohe“ lyderis Aleksandras Vlasovas, atstovauti užsienio komandoms plento varžybose.

Rusijos ir Baltarusijos komandos išlieka suspenduotos, kaip ir šių šalių nacionalinės rinktinės, negalėsiančios dalyvauti tarptautinių pirmenybių komandinėse rungtyse.

Primename, kad individualios sportininkų patikros pavasarį pradėtos taikyti ir daugelyje kitų olimpinių sporto šakų, nors jų rezultatai būna kontroversiški.

Pavyzdžiui, praėjusį mėnesį Katare vykusiame pasaulio dziudo čempionate neleista akredituotis kai kuriems Rusijos treneriams ir pagalbiniam personalui, tuo metu visiems atletams uždegta žalia šviesa – nepaisant to, jog dalis jų yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų karininkai.

Gegužę vartus į tarptautinę areną agresorių atstovams vėl pravėrė ir Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF). Tiesa, neutralų statusą ji suteikė tik 13 baltarusių, o Rusijos sunkiaatlečiai pelnyti kelialapių į Paryžių nebeturės galimybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)