„Kažkada jau bandžiau atsisveikinti su rinktine. Bet nepavyko - palikti tai, kam atidavei tiek metų ir jėgų, labai sunku. Todėl ir dabar tikrai nesakau galutinio „ne“, - teigia Sostinės ledo ritulio akademijos įkūrėjas A. Katulis.

Ilgametis Lietuvos rinktinės žaidėjas ir komandos kapitonas neslepia – jis turėjo galimybę ir norėjo šią savaitę būti ant Eindhoveno arenos ledo, tačiau visa galva į darbą akademijoje pasinėrusiam sportininkui trūko treniruočių, o kovo mėnesį užklupusi liga neleido atsigauti iki planetos pirmenybių.

„Rinktinės treneris Berndas Haake sakė, kad net ir būdamas tokios sportinės formos galiu sėkmingai žaisti. Tačiau esu profesionalas. Nenorėjau važiuoti vien tam, kad pabūti čempionate. Jei einu ant ledo, turiu būti geriausias, viską atiduoti komandai. Mano filosofija tokia - jei kažką darai, daryk gerai“, - paaiškino 33 metų ledo ritulininkas, šį sezoną su „Juodupės“ komanda iškovojęs Nacionalinės ledo ritulio lygos bronzą.

Buvęs vienas tvirčiausių Lietuvos rinktinės gynybos ramsčių čempionatą Nyderlanduose stebi per televizorių. Jį nudžiugino sėkmingas 18-mečio Jauniaus Jasinevičiaus debiutas nacionalinėje komandoje.

„Šis gynėjas tikrai gerai įsiliejo įžaidimą, nors treneris prieš čempionatą dvejojo dėl jo pasirinkimo. Tai dar kartą įrodo, kad jaunimu reikia pasitikėti, leisti pasireikšti. Ir aš, ir kiti rinktinės veteranai pakankamai jauni pradėjome žaisti vyrų rinktinėje. Tikrai ne viskas iškart sekėsi. Bet mokėmės iš vyresnių, grūdinomės vyrų varžybose. Juk čia visai kitas žaidimas. Reikia ruošti pamainą, tada kartų kaita nebus baisi“, - tikino A. Katulis.

Sostinės ledo ritulio akademijos įkūrėjas atkreipė dėmesį į pirmų dviejų Lietuvos rinktinės varžovų - Nyderlandų ir Kroatijos - skirtingą situaciją, kurią puikiai atspindi rezultatai.

Nyderlandų rinktinė, kuri anksčiau lietuviams buvo neįkandama, dabar jau antrą čempionatą iš eilės nusileidžia mūsų šalies ekipai. Šįkart mūsiškiai šventė pergalę 1:0. O anksčiau niekuo neišsiskyrę kroatai dabar vadinami čempionato favoritais. Lietuvos komanda neatsilaikė prieš Kroatiją 1:4, o pernai net turėdami savo gretose Dainių Zubrų lietuviai vilniuje kroatams pralaimėjo 2:3.

Nyderlandų ledo rituliui 2012 m. buvo nutraukta valstybės parama. Sporto šaka atsidūrė ant bedugnės krašto. Tik įtakingų entuziastų dėka pavyko išgelbėti ledo ritulį. Dabar didelis dėmesys skiriamas jaunimo ugdymui, vietos klubų stiprinimui. Visi rinktinės žaidėjai rungtyniauja Nyderlandų čempionate.

Tuo tarpu Kroatijos rinktinei skiriama daug dėmesio ir lėšų, Zagrebo klubas net žaidžia antra pagal pajėgumą pasaulyje vadinamoje ledo ritulio lygoje KHL. Prie kroatų sėkmės prisideda ir natūralizuoti žaidėjai.

Tačiau A. Katulis nemano, kad Lietuvai reiktų sekti kroatų pėdomis ir pastiprinimo rinktinei ieškoti užsienyje. Geriau, kaip dabar daro olandai, atsisukti į jaunimo ugdymą: „Žinoma, didesnis valstybės dėmesys tikrai nepakenktų. Tačiau žaidėjus turime užsiauginti patys, užgrūdinti juos būsimoms pergalėms kartu su patyrusiais ritulininkais, iš kurių galima mokytis. Štai pernai tie, kurie buvo rinktinėje, pasisėmė neįkainojamos patirties žaisdami kartu su D. Zubrumi. Tai didžiulė motyvacija.“

A. Katulis treniruodamas vaikus nuolat stengiasi auklėtiniams įskiepyti norą žaisti ne tik geriausiose planetos lygose, bet ir troškimą atstovauti savo šalies rinktinei.

„Savo akademijoje surengėme savotišką pasaulio čempionatą, kur pasiskirstėme į Kanados, Suomijos, Švedijos, Lietuvos rinktines. Labai smagu, kad į Lietuvos komandą patekę vaikai džiaugėsi labiausiai. Jiems dega akys. tikiuosi, kad taip bus ir tada, kad jie bus pasiruošę žaisti tikroje Lietuvos rinktinėje. Nes ginti savo šalies garbę yra nerealus jausmas. Tam reikia ne tik meistriškumo. Čia turi atiduoti visą širdį“, - tikino šalies rinktinės sanbuvis.

Sostinės ledo ritulio akademijoje treniruojasi ir abu A.Katulio sūnūs - septynerių Dominykas ir penkerių Kristupas.

„Mano sūnūs, kaip ir aš vaikystėje, džiaugiasi kiekviena akimirka ant ledo. Neseniai pas mus meistriškumo stovyklą surengė garsus JAV treneris Borisas Doroženka. Jis sakė, kad mažieji Katuliukai turi talentą ir galimybes tapti gerais ledo ritulininkais. Mano didžiausia svajonė ir garbė būtų matyti juos žaidžiančius Lietuvos rinktinėje“, - prisipažino patyręs ledo ritulininkas.

Estija - tarsi lakmuso popierėlis

Kol A. Katulis Vilniuje rūpinasi rinktinės pamaina, jo bendražygiai Eindhovene sulaukė pagrindinio egzamino dienos. Jei lietuvių pergalė prieš šeimininkus buvo smagus netikėtumas, pralaimėjimas Kroatijai – dėsninga nesėkmė prieš KHL lygio varžovus, tai dvikova su Estija bus tikrasis Lietuvos ledo ritulio pulso patikrinimas.

Estija žengė tuo pačiu keliu kaip ir Lietuva. Šiaurinėje kaimynėje įvyko net du ledo ritulio valdžios pasikeitimai ir nuo pernai Estijos ledo ritulys pasuko suomišku keliu. Estų klubai kursuoja keltais Talinas – Helsinkis, o patys geriausi vaikai žaidžia Suomijos klubuose. Lietuviai generalinio štabo popierius susitvarkė anksčiau, dar 2010 metais. Bet pralaimintys laiku, estai laimi statybų aikštelėse. Taline jau eksploatuojama milžiniška, trijų aikščių „Tondiraba“ ledo arena, lietuviai dar tik statys pusiau dengtą ledo ritulio aikštelę Panevėžyje. Tiesa, arenų skaičiumi estai nusileidžia lietuviams.

Abi rinktinės turi po rekordininką ant ledo. Egidijus Bauba lietuvių pusėje, Andrejus Makrovas – Estijos ledo ritulio rekordininkas. Kazachstane Rudnio „Gorniak“ klube žaidžiantis 35-erių puolėjas, kaip ir E. Bauba, pirmauja beveik visose rinktinės statistikos kategorijose.

A. Makrovas ryški figūra Estijos komandoje, ir nuo jo žaidimo daug kas priklausys šios dienos dvikovoje. Puolėjas tai jau spėjo įrodyti šiame čempionate įvarčiais (2 įvarčiai, 2 rezultatyvūs perdavimai) ir yra trečias rezultatyviausiųjų čempionato žaidėjų įskaitoje.

Estai taip pat turi vieną ryškiai išsiskiriantį penketą. Prie A. Makrovo pirmajame penkete rungtyniauja Robertas Rooba, Suomijos elito diviziono „Eso Blues“ klubo puolėjas, tiesa, ne visada žaidžiantis pagrindinėje komandoje. Dar vienas pirmojo penketo žaidėjas, 22-iejų puolėjas Riho Embrichas, taip pat patirtį kaupia Suomijoje, trečiojoje pagal pajėgumą „Sarja“ lygoje. Gynybos grandyje patikimą užnugarį garantuoja Prancūzijos aukščiausios lygos „Angers Ducks“ klubo gynėjas Lauri Lahesalu. 10 metų Prancūzijoje praleidęs 36-erių žaidėjas nebėra toks greitas, tačiau ypatingų greičių dvikovoje su Lietuva ir nereikės. Penktasis pirmojo penketuko žaidėjas 20-metis Silveris Kerna žaidžia Suomijos aukščiausioje jaunimo lygoje ir yra mažiausiai patyręs šioje kompanijoje.

Estams vadovauja suomis Jusis Tupamiakis, kuris savo šalyje itin didelių pasiekimų neturi. Vadovavęs 18-mečių ir 20-mečių komandoms aukščiausioje lygoje, praėjusį sezoną dirbo antrosios pagal pajėgumą „Mestis“ lygos „KeuPa HT“ klubo treneriu. Sulaukęs kvietimo dirbti Estijos rinktinėje, komandą paliko ir dabar visą dėmesį skiria estams.

Pastarieji čempionato starte bandė bėgti kartu su Korėja lenktynėse ant ledo. Jėgų užteko vos kėlinukui, o pralaimėta 3:7. Antrosiose rungtynėse žaista gerokai protingiau, tačiau ir britai visas rungtynes žaidė lyg žinodami, jog vis tiek laimės. 2:1 Didžiosios Britanijos naudai ir 0 taškų po dviejų rungtynių.

Tad estams dvikova su Lietuva – finalas, po kurio gali ir vėl atsiverti lifto durys aukštu žemyn. Estai vis nesėkmingai bando atsikratyti „liftininkų“ etiketės – taip vadinamos komandos, nuolat kursuojančios tarp divizionų ar grupių. Tiesa, jei ne Dainius Zubrus pernai, lietuviai irgi nuolat stovėtų prie lifto durų.

Beje, būtent Lietuva 2013 metais Donecke nusiuntė estus į žemesnę grupę. Aimas Fiščevas tuomet pelnė 6 įvarčius į Estijos rinktinės vartus, o lietuviai tuomet net 12:3 sudorojo varžovus ir metams nutraukė pasimatymus I B divizione. Dabar estai vėl grįžo – ir grįžo gerokai stipresni.

Lietuvos ir Estijos rungtynės ketvirtadienį prasidės 14.30 val. Kitose dienos rungtynėse dar žais Korėja ir Didžioji Britanija (18.00 val.) ir Kroatija su Nyderlandais (21.30 val.).

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)