Jau skelbėme, kad FINA geriausius atletus į debiutines varžybas viliojo numačiusi solidžias premijas: 8,8 tūkst. eurų už laimėtą rungtį, 17,6 tūkst. eurų už pagerintą planetos rekordą. Net ir nepavykus nugalėti, tuščiomis neliks niekas – iš viso 3,5 mln. eurų prizinį fondą sukaupusi FINA žada premijas visiems pavasarį startuosiančios inauguracinės Čempionų lygos dalyviams.

Visos rungtys vyks olimpiniame 50 m ilgio baseine, kiekvienoje jų konkuruos tik po keturis iš anksto atrinktus atletus.

Savo dalyvavimą šiose varžybose patvirtino 108 plaukikai iš 28 šalių. Vardinius kvietimus FINA išdalino 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių ir 2017 metų pasaulio čempionato prizininkams, planetos rekordininkams bei praėjusio sezono reitingo lyderiams.

23-ejų Danas bilieto į FINA Čempionų lygą nusipelnė tapęs praėjusių metų 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungties planetos reitingo lyderiu. Švedijoje „Stockholm Open“ varžybose pasiektas rezultatas – 1 min. 45,12 sek. – yra geriausias planetoje 2018-aisiais metais.

Ne tik šios FINA varžybos – naujiena jo karjeroje, tačiau ir kovo mėnesį Jungtinėse Amerikos valstijose, Arizonos aukštikalnėse surengta treniruočių stovykla.

Po trijų savaičių intensyvių pratybų iš Arizonos plaukikas skubėjo į Švediją, kur balandžio viduryje jėgas išbandė trijose rungtyse.

Vienoje jų, 800 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje, kurioje liko devintas, D. Rapšys daugiau nei 15 sek. pagerino jam priklausiusį (8:15.76 min.) Lietuvos rekordą – nuotolį įveikė per 7.59,34 min. Šis rezultatas pranoksta B normatyvus į pasaulio čempionatą bei Tokijo olimpines žaidynes.

Arti asmeninio rekordo D. Rapšys plaukė ir perpus trumpesniame nuotolyje, 400 m laisvuoju stiliumi įveikė per 3.46,83 min. ir užėmė antrą vietą. Dar vieną sidabro apdovanojimą mūsiškis pridėjo plaukdamas 200 m distanciją (1.47,02 min.).

Po varžybų Švedijoje Danas grįžo į Lietuvą, trumpam užsukęs į Panevėžį vėliau skubėjo į Klaipėdą, kur treniravosi 50 m ilgio baseine.

Po šv. Velykų panevėžietis pakuosis lagaminą ir trečiadienį kartu su kineziterapeutu Andriumi Bogdeliu iškeliaus į Kiniją.

Pirmame Čempionų lygos etape D. Rapšys startuos dvejose rungtyse – 200 m laisvu stiliumi ir tokį pat nuotolį plauks nugara. Abu startai – balandžio 28 dieną, sekmadienį.

Grįžęs į Lietuvą, planetos čempionas pasidalino mintimis apie treniruočių stovyklą JAV Arizonos aukštikalnėse, varžybas Švedijoje bei būsimus startus debiutiniame Čempionų lygos etape.

– Stokholme jėgas išbandėte trijose rungtyse, ką atskleidė šios kontrolinės varžybos? Kokias galima daryti išvadas po šių startų?

– Šiose varžybose buvo įdomu įvertinti savo fizinę formą po pirmą kartą JAV Arizonos aukštikalnėse rengtos treniruočių stovyklos.

Prieš tai dar niekada nerengėme stovyklos JAV ir iškart keliavę į varžybas. Buvo įdomu, kokių rezultatų galima pasiekti staigiai pakeitus aplinką kitame pasaulio pusrutulyje.

Tačiau dar Arizonoje likus porai dienų iki kelionės į Švediją ėmė stipriai perštėti gerklę, užkimau, galvojome, kad viskas, teks praleisti startus Stokholme.

Tačiau visgi startavau, padariau viską, ką tuo metu galėjau geriausia. Jei ne gerklė, manau, kad būtų buvę labai gerai.

– Peršalote Amerikoje?

– Net nežinau, iš kur tas gerklės skausmas, ar tai peršalimas, ar kitos priežastys. Ten ir oras sausesnis, ėmiau jausti gerklės skausmą po truputį ir išsivystė į nemažą skausmą.

– Pirmą kartą stovyklą surengėte Arizonoje, feisbuke rašėte, kad treniruotis buvo šiek tiek lengviau lyginant su Siera Nevada Ispanijos aukštikalnėmis. Ką turėjote omenyje?

– Šiek tiek mažesnis aukštis, plaukiant treniruotėse jautėsi, kad nėra taip sunku kvėpuoti, tas jautėsi ir kitose vietose.

Tačiau ten buvo kitų dalykų, kurie mums nelabai patiko. Pavyzdžiui, pats maitinimas, maistas buvo visiškai nesuderintas. Buvo iš anksto susitarta dėl maitinimo, vieną savaitę mums maistą ruošė viena moteris, buvo dienų, kai atnešdavo tik salotų pavalgyti.

Po sunkių treniruočių vien salotomis tikrai nepasistiprinsi. Teko porą kartų ir iki „McDonaldo“ užsukti, kelis kartus keliavome iki studentų valgyklų, tačiau ten – vien greitas maistas, mėsainiai.

Trečią savaitę rinkomės vietos restoranus, buvo labai brangu, bet federacija padėjo šiuo klausimu.

Ispanijoje daugelyje situacijų viskas paprasčiau: maistas, treniruotės, poilsis – vienoje vietoje.

– 800 m laisvu stiliumi rungtyje pagerintas net 15 sek. jums priklausęs šalies rekordas, ko tikėjotės iš šio starto? Gal ateityje dažniau šią rungtį įtrauksite į savo planus?

– Tai nebuvo spontaniškas žingsnis, šį startą planavome iš anksto, norėjosi patikrinti jėgas šiame nuotolyje, be to, čia buvo galima papildyti savo reitingo taškų kraitį.

Tačiau reikalus sumaišė gerklės skausmas, vienu metu ketinome atsisakyti šio starto, nes jau buvome atsisakę 100 m plaukimo laisvu stiliumi rungties.

Tačiau noras nugalėjo, norėjau išbandyti save ir startavau.

Nors šalies rekordas pagerintas, tai ne tas rezultatas, kuriuo didžiuojuosi, jis tikrai prastas. Tikrai galiu plaukti greičiau.

Ar dažniau rinksiuosi šį nuotolį? Nežinau, tai specifinė rungtis. Ne visose varžybose ji įtraukiama į programą. Gana retose varžybose joje gali startuoti. Iš tikrųjų, jai specialiai tikrai nesiruošėme, bet buvo įdomu pabandyti.

– Tačiau, panašu, tikrai yra kuo pasidžiaugti: Švedijoje 400 m įveikėte per 3.46:83 min., tai – labai arti jūsų asmeninio rekordo (3:46.73 min.). Kiek svarbus šis rezultatas dabar ir ką jis jums atskleidžia?

– Tai keista, pavyko pasiekti beveik asmeninį rezultatą tuo metu, kai savijauta nebuvo pati geriausia. Šis laikas panašus į tokį, kurį pasiekiau būdamas geros savijautos.

Šis startas mane tikrai nustebino. Bet kitą dieną plaukiant 200 m laisvu stiliumi, mačiau, kad nieko nepavyksta padaryti.

Pačiam dabar labai įdomu, ką galiu šiemet šioje rungtyje.

– Pirmasis FINA Čempionų lygos etapas – jau balandžio paskutinį savaitgalį Kinijoje, o iš čia jus lydi puikūs prisiminimai, žiemą pasaulio čempionate trumpame baseine tapote pasaulio čempionu. Kokie lūkesčiai iš pirmojo FINA Čempionų lygos etapo Kinijoje?

– Bus tikrai įdomu, naujas varžybų formatas. Be to, smalsu jėgas patikrinti po treniruočių krūvių.

Tikslas paprastas – kuo aukštesnė vieta tarp keturių varžovų. Nebus jokių atrankos varžybų, pusfinalių, iškart – finalinis plaukimas.

Kalbant apie varžovus, kiek domėjausi, visi plaukia, jų sportinė forma išties gera, bus tikrai įdomu.

FINA Čempionų lygos plaukimo etapai:

Balandžio 27-28 d. Kinija, Guangdžou

200 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties dalyviai:

Sun Yang (Kinija)
Chad Le Clos (Pietų Afrikos Respublika)
Danas Rapšys (Lietuva)
Wang Shun (Kinija)

200 m plaukimo nugara rungties dalyviai:

Xu Jiayu (Kinija)
Ryosuke Irie (Japonija)
Danas Rapšys (Lietuva)
Li Guangyuan (Kinija)

Gegužės 10-11 d., Vengrija, Budapeštas

200 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties dalyviai:

Sun Yang (Kinija)
Chad Le Clos (Pietų Afrikos Respublika)
Danas Rapšys (Lietuva)
Aleksandras Krasnychas (Rusija)

400 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties dalyviai:

Sun Yang (Kinija)
Mychailas Romančukas (Ukraina)
Aleksandras Krasnichas (Rusija)
Danas Rapšys (Lietuva)

200 m plaukimo nugara rungties dalyviai:

Jevgenijus Rylovas (Rusija)
Jacob Pebley (JAV)
Xu Jiayu (Kinija)
Danas Rapšys (Lietuva)

Gegužės 31 – birželio 1 d., JAV, Indianapolis

200 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties dalyviai:

Sun Yang (Kinija)
Townley Haas (JAV)
Danas Rapšys (Lietuva)
Wang Shun (Kinija)

400 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungties dalyviai:

Gabriele Detti (Italija)
Mychailas Romančukas (Ukraina)
Sun Yang (Kinija)
Danas Rapšys (Lietuva)

200 m plaukimo nugara rungties dalyviai:

Ryan Murphy (JAV)
Jacob Pebley (JAV)
Xu Jiayu (Kinija)
Danas Rapšys (Lietuva)


Po šios varžybų serijos, D. Rapšys keliaus į Įspaniją, Siera Nevada aukštikalnėse iki liepos ruošis artėjančiam svarbiausiam sezono startui – liepos 12-28 d. Gvangdžu (Pietų Korėja) vyksiančiam pasaulio čempionatui olimpiniame baseine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)