Dėl vieno klibančio akmenuko gali sugriūti visas kalnas. Tai savo kailiu patyrė D. Rapšys, kuriam nežymi klaidelė kainavo pasaulio čempiono titulą.

24-erių panevėžietis antradienį Gvangdžu (Pietų Korėja) 200 m laisvu stiliumi plaukė greičiau nei kada nors gyvenime ir aplenkė visus favoritais laikytus konkurentus.

Bet dar nepalietęs vandens Lietuvos plaukimo rinktinės lyderis jau buvo pasmerktas – starto metu jis sujudėjo, ir tai pastebėję teisėjai vėliau diskvalifikavo nugalėtoją.

Bausmė – dvigubai žiauri: jokios įtakos rezultatui menkas linktelėjimas korpusu stovint ant starto bokštelio negalėjo turėti. Tačiau pelnyta, mat plaukimo taisyklės labai aiškios: tarp komandos „pasiruošti“ ir starto signalo plaukikai privalo būti sustingę kaip ledas.

Lietuvos čempionate D. Rapšys dėl tokio menkniekio veikiausiai būtų išsisukęs, bet planetos pirmenybės – kita istorija.

„Lietuvių protestas buvo atmestas, nes sprendimas diskvalifikuoti Daną rėmėsi ne tik subjektyvia teisėjo nuomone. Ten visur primontuota kamerų, iš kurių specialistai būstinėje mato vaizdą įvairiausiais kampais, gali iškart pasižiūrėti sulėtintus vaizdo pakartojimus.

Tai – standartinė procedūra. Kol sportininkai plaukia, kiekvieno iš jų startas būna vertinamas. Ir kol iš būstinės negaunamas patvirtinimas, jog taisyklės nebuvo pažeistos, joks rezultatas negalioja“, – DELFI aiškino V. Belovas.

60-metis šiaulietis yra Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) teisėjų komisijos pirmininkas.

Jis neslėpė, jog retas teisėjas Lietuvoje ryžtųsi diskvalifikuoti tokio rango plaukiką kaip D. Rapšys dėl panašaus minimalaus nusižengimo taisyklėms, kadangi sprendimą turėtų priimti kliaudamasis tik pats savimi.

Pasaulio pirmenybėse teisėjams į pagalbą ateina ilgamečiai Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) partneriai iš Šveicarijos bendrovės „Omega“, gaminančios ne tik laikrodžius, bet ir visą plaukimo varžybose naudojamą elektroniką.

Kiekviename čempionate greta baseino būna įkuriama laikinas „Omega“ štabas, kuriame prie ekranų priglunda ne tik gamintojų atstovai, bet ir FINA techninio komiteto narys.

Starto procedūrą stebinčiam teisėjui sudvejojus dėl kurio nors plaukiko, čia pat analizuojama išsami vaizdo medžiaga.

Yra toks anekdotas apie plaukimą: pirmas taisyklių punktas sako, kad teisėjas visada teisus. O antras punktas: jei teisėjas neteisus, žiūrėkite pirmą punktą.
Valerijus Belovas

V. Belovas sklaidė iškart gimusias sąmokslo teorijas, jog D. Rapšio judesys laukiant starto taip priekabiai įvertintas tam, kad ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio užkoptų įkandin finišavęs Sun Yangas – ryškiausia Kinijos plaukimo pažiba, Gvangdžu pelnęs antrą aukso medalį.

„Nieko čia nepadarysi. Yra toks anekdotas apie plaukimą: pirmas taisyklių punktas sako, kad teisėjas visada teisus. O antras punktas: jei teisėjas neteisus, žiūrėkite pirmą punktą.

Plaukimas yra labai objektyvi sporto šaka, kažkokių nukrypimų į šoną čia negali būti. Viską stebi elektronika, kameros. Ir šiuo atveju nebuvo jokio subjektyvumo. Kai stebi visas pasaulis, kai filmuojama visais rakursais, FINA tiesiog nerizikuotų savo vardu, net jei tokių norų ir būtų“, – samprotavo V. Belovas.

Specialisto nuomone, papildomas judesys prieš starto signalą D. Rapšiui jokio pranašumo nesuteikė, bet taisyklės byloja nedviprasmiškai.

„Kiekvienas sportininkas gaudo starterį, tai – būdinga liga. Bet tik ne tokiose varžybose kaip pasaulio čempionatas. Aš galvoju, kad Danas tiesiog nesukontroliavo savęs, ir dėl to kalta įtampa.

Jeigu jis žinojo, kad yra pasiruošęs laimėti medalį, įsivaizduokite, kokia turėjo būti įtampa. Nervai padarė savo. Apmaudu, gaila, bet faktas lieka faktu, taisyklių reikia laikytis“, – atsiduso DELFI pašnekovas.

Tad pasirodymas 200 m distancijoje D. Rapšiui baigėsi dar apmaudžiau nei dvigubai ilgesniame nuotolyje sekmadienį, kai lietuvis užėmė ketvirtą vietą.

Galbūt S. Yango sąžinę slegia žymiai sunkesnės nuodėmės – vienuoliktą kartą pasaulio čempionu tapęs kinas praeityje yra baustas dėl dopingo vartojimo, o diskvalifikacijos iki gyvos galvos šiemet galimai išvengė tik dėl procedūrinių netikslumų imant mėginį.

Galbūt dėl to S. Yango negerbia varžovai – kaip sekmadienį australas Mackas Hortonas, taip antradienį ir britas Duncanas Scottas atsisakė fotografuotis ant prizininkų pjedestalo kartu su pasaulio čempionu.

Bet šįsyk neteisus buvo D. Rapšys, ir Lietuvos plaukimo mėgėjams bei pačiam sportininkui belieka susitaikyti su realybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)