„Smagu, kad mūsų šventė tradicinė, bent vieną kartą per metus susirenkame kartu tie, kam rūpi Lietuvos sportas. Mes, žurnalistai, stengiamės, kad Lietuvos sportininkai būtų matomi, o sportininkai stengiasi, kad turėtume, ką apie juos parašyti ir parodyti. Šiandien nuotaika – šventinė. Apžvelgiant metus tenka pasakyti, kad jie nebuvo lengvi sporto žurnalistikai.

Baigėsi šimtametės tradicijos – nebeliko dienraščio „Lietuvos žinios“, kuriame dirbo ir mūsų kolegos, seniausioje šalies naujienų agentūroje ELTA nebėra sporto skyriaus. Tikimės, kad gyvavimo nebaigs pastarąjį pusmetį jau nebeleidžiamas seniausias ir vienintelis Lietuvoje sporto laikraštis „Sportas“.

Kalbant apie apdovanojimus, tradicijos išlieka: penkios mūsų nominacijos skirtos sportininkams, varžybų organizatoriams, treneriams, o kitos penkios – žurnalistams, kurie šiais metais geriausiai dirbo ir į kuriuos galime lygiuotis“, – pradėdamas iškilmes sakė LSŽF prezidentas Tautvydas Vencevičius.

Jau 15-ąjį kartą įteiktos šviesios atminties kolegų Romos Grinbergienės ir Aleksandro Krukausko premijos. Jas įsteigė paramos ir labdaros fondas „Perlo parama“.

R. Grinbergienės premija už ryškiausius metų darbus LSŽF prezidiumo sprendimu atiteko portalo Sportas.lt žurnalistui Mantui Stankevičiui.

„Neslėpsiu, esu sutrikęs. Dirbdamas šį darbą visada vadovaujuosi principu, kad sportininkai visų pirma yra žmonės, o interviu – pokalbis. Nevartoju žodžio interviu, man tai yra dviejų žmonių pokalbis“, – atsiimdamas garbingą prizą kalbėjo M. Stankevičius.

Buvusio LSŽF prezidento A. Krukausko premija už gyvenimą, paskirtą sporto žurnalistikai, skirta legendiniam sporto komentatoriui Vladui Janiūnui.

Vytauto Gudelio vardo premija už sporto idėjų propagavimą skirta radijo ir televizijos diktoriui, daugybės sporto renginių vedėjui Juozui Šalkauskui.

Vytauto ir Vytauto V. Saulių premija geriausiam jaunajam sporto žurnalistui atiteko portalo 15min.lt žurnalistui Mantui Krasnickui.

Ilgamečio LSŽF prezidento Mindaugo Baryso premiją už geriausią metų darbą pelnė praėjusių metų R. Grinbergienės premijos laureatas, portalo Basketnews.lt redaktorius Jonas Miklovas už knygą „Aš – stebuklas, jūs nepastebėjote?“. Šias premijas įsteigė įvairius spaudos darbus atliekanti bendrovė „Vaibra“.

Fotografo Alfredo Pliadžio iniciatyva kartu su portalais 15min.lt ir sportas.info rengiamo geriausių nuotraukų konkurso nugalėtoju tapo fotografas Darius Kibirkštis. Titulą jam pelnė nuotrauka iš automobilių lenktynių Rygoje (Latvija), kurioje užfiksuotas lenktynininko Tauro Tunylos ir jo draugės bučinys prieš startą.

Tradiciškai, prizus atsiėmė ir sporto žurnalistų geriausiais pripažinti sporto pasaulio atstovai.

„Metų pašnekovo“ prizą už bendravimą su žiniasklaida pelnė šiais metais pasaulio baseinuose karaliaujantis plaukikas Danas Rapšys. Antrąją vietą šioje nominacijoje užėmė Marijampolės „Sūduvos“ futbolo klubo prezidentas Vidmantas Murauskas, trečiąją – penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Renginyje negalėjęs dalyvauti D. Rapšys atsiuntė vaizdo sveikinimą, o V. Murauskas atsiimdamas apdovanojimą nepraleido progos žurnalistams draugiškai įkąsti: „Smagu duoti interviu po pergalių. Po pralaimėjimų – niekas neims.“ Tuo tarpu olimpinė čempionė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė pažadėjo kitais metais pasistengti kalbėti dar daugiau ir užimti aukštesnę vietą.

Metų citatos rinkimuose visus konkurentus pranoko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės stratego Dainiaus Adomaičio citata, pasakyta po skandalingų pasaulio čempionato rungtynių su Prancūzija: „Klausimus užduokit ne man, o FIBA. Teisėjai sugriovė antras rungtynes iš eilės. Su australais jie leido žaisti regbį, o dabar... Tai sušiktas pokštas! Tai ne krepšinis! Stabdykit žaidimą, eikit peržiūrėkit epizodą. Tie žmonės du mėnesius praleidžia be šeimų, aukojasi dėl rinktinės. Gerbkit juos!“

Antroji vieta atiteko Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio Šarūno Jasikevičiaus žodžiams, ištartiems vertinant nesėkmių seriją Eurolygoje po rungtynių Kaune su „Crvena Zvezda“ ekipa: „Dabar dar tokia situacija, kad naujokai truputį apstulbę nuo Eurolygos, o veteranai džiaugiasi finalo ketvertu, aštuntuku ir vaikšto po Kauną iškėlę galvas. Bet tuoj nebevaikščios. Treneriai irgi nebevaikščios, reikės grįžti namo pakampiais“.

Trečiąją vietą užėmė dar vieno krepšinio trenerio, Utenis „Juventus“ vairininko Žydrūno Urbono citata, pasakyta po pralaimėjimo 62:84 LKL čempionato mače Panevėžio „Lietkabelio“ ekipai: „Su koja galima įspirti daugiau. Lietuvos futbolo rinktinė daugiau įspirtų su koja. Tragedija, nežinau, kas yra, mokysimės mesti iš po krepšio“.

Metų sporto iniciatyva žurnalistai išrinko futbolo mokyklą „Perkūnas“, už privačias lėšas pastačiusią dengtą futbolo maniežą Vilniuje. Antrąja ir trečiąja vietomis šioje nominacijoje pasidalino žurnalas apie futbolą „Sveiks valio!“ ir sprendimas suformuoti Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinę, praėjusią savaitę debiutavusią pasaulio čempionate.

Metų sporto renginiu pripažintas pasaulio standartinių šokių čempionatas Vilniuje. Antras – Europos kiokušin karatė čempionatas Vilniuje, trečias – Olimpinė diena Klaipėdoje.

LSŽF pasveikino ir jubiliejines sukaktis šiemet švenčiančius narius – Dominyką Genevičų (30 metų), Martyną Suslavičių (30), Balį Šmigelską (30), Gediminą Žygelį (30), Maksimą Vojevodiną (40), Rimvydą Čekavičių (40), D.Kibirkštį (40), Modestą Krukauską (50), Valdą Malinauską (55), Rimantą Džiautą (65), Eugenijų Onaitį (65), Vytautą Žeimantą (75), Leonardą Aleksiejūną (80).

Specialiu apdovanojimu pagerbta jubiliejų švenčianti LSŽF garbės prezidentė Laima Janušonytė.

Laureatams įteikti LSŽF medaliai, diplomai, „Hummel“ ir leidyklos „Versmė“ dovanos. Žurnalistus ir nominantus sveikino Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Kęstutis Smirnovas, pirmasis nepriklausomos Lietuvos olimpinis čempionas Romas Ubartas, šalies sporto federacijų vadovai, rėmėjai.

Visi LSŽF premijų laureatai

Romos Grinbergienės premija už ryškiausius metų darbus

2005 – Artūras Gimžauskas („Spo“)
2006 – Dovilė Kamarauskienė („Kauno diena“)
2007 – Rita Stankevičiūtė („Lietuvos rytas“, „Krepšinis“)
2008 – Alfredas Pliadis („Olimpinė panorama“, KAM)
2009 – Eglė Šilinskaitė („Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ TV)
2010 – Mindaugas Augustis (Delfi.lt)
2011 – Stasys Petkus (LRT)
2012 – Gintarė Grikštaitė (LRT)
2013 – Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)
2014 – Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)
2015 – Marius Grinbergas („Sportas“ ir Sportas.info)
2016 – Donatas Urbonas (15 min.lt)
2017 – Marius Bagdonas (15min.lt)
2018 – Jonas Miklovas (Basketnews.lt)
2019 – Mantas stankevičius (Sportas.lt)

Aleksandro Krukausko premija už gyvenimą, paskirtą sporto žurnalistikai

2005 – Ginas Pinigis
2006 – Regina Mundrytė
2007 – Vytautas Gudelis
2008 – Marytė Marcinkevičiūtė
2009 – Aleksandras Icikavičius
2010 – Virgilijus Mundrys
2011 – Algis Matulevičius
2012 – Kazys Kilčiauskas
2013 – Rimgaudas Tirilis
2014 – Sigitas Beleckas
2015 – Gediminas Kalinauskas
2016 – Vidas Mačiulis
2017 – Bronius Čekanauskas
2018 – Algirdas Auruškevičius
2019 – Vladas Janiūnas

Vytauto ir Vytauto V. Saulių premija jaunajam sporto žurnalistui

2014 – Gabrielė Miknevičiūtė (krepsinis.net)
2015 – Martynas Suslavičius (lrytas.lt)
2016 – Titas Pacauskas (sportas.lt)
2017 – Dovilė Šeduikytė (15min.lt)
2018 – Rytis Kazlauskas
2019 – Mantas Krasnickas
Vytauto Gudelio premija už sporto idėjų propagavimą
2016 – Rimantas Džiautas
2017 – Algimantas Bertašius
2018 – Pranas Majauskas
2019 – Juozas Šalkauskas

Mindaugo Baryso premija už geriausią metų darbą

2014 – Mindaugas Augustis (Delfi.lt): „A lygos trenerį supa juodi praeities šešėliai“
2015 – Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“): „Lietuvos futbolo klubai – spalvingų savininkų rankose“.
2016 – Marius Bagdonas (15min.lt): „Lietuvos sporto pinigų pyrago raikymas: pakeistos taisyklės karo kirvio neužkasė“
2017 – Mindaugas Augustis (delfi.lt): „Rekonkista Aukštaitijoje: kaip bandymas mėgdžioti „Chelsea“ iškreipė Lietuvos futbolo veidą“).
2018 – Donatas Urbonas (15min.lt): „15 laukimo metų: knygos verta Pauliaus Jankūno istorija“
2019 m. Jonas Miklovas (Basketnews.lt): „Aš – stebuklas, jūs nepastebėjote?“.

Geriausia metų nuotrauka

2017 – Erikas Ovčarenko (15min.lt)
2018 – Irmantas Sidarevičius („Respublika“)
2019 – Darius Kibirkštis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją