„Vadovaudamasi Konstitucija, Pilietybės įstatymu ir atsižvelgdama į Pilietybės reikalų komisijos siūlymą, prezidentė D. Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo Jungtinių Amerikos Valstijų pilietei I. Tobias išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę.

Prezidentė atsižvelgė į tai, kad ledo šokėjų pora I. Tobias ir Deividas Stagniūnas jau yra iškovoję teisę dalyvauti 2014 metų žiemos olimpinėse žaidynėse, kuriose atstovaus Lietuvos valstybei. Ši sportininkų pora patenka į pajėgiausių Europos žemyno ledo čiuožėjų dešimtuką ir pasaulio penkioliktuką, yra vieninteliai Lietuvos dailiojo čiuožimo atstovai, turintys teisę atstovauti Lietuvai kitų metų vasarį vyksiančiose olimpinėse žaidynėse“, - pranešė Prezidentūra.

Prezidentė atsižvelgė ir į tai, kad sportininkė I. Tobias trejus su puse metų treniruojasi poroje su Lietuvos piliečiu D. Stagniūnu, taip pat mokosi lietuvių kalbos, yra išlaikiusi lietuvių kalbos egzaminą, dalyvauja JAV lietuvių bendruomenės gyvenime.

D. Grybauskaitė Lietuvos pilietybę išimties tvarka suteikia pirmą kartą. Nuo 2003 metų Lietuvos pilietybė išimties tvarka buvo suteikta dviem žmonėms – menininkui Jonui Mekui ir kunigui Stasiui Žiliui.

Prezidentės patarėja: lėmė ir visuomenės nuomonė, ir integravimosi aspektas

Prezidentės patarėjos teisės klausimais Indrės Pukanasytės teigimu, D. Grybauskaitės sprendimą nulėmė ir visuomenės nuomonė.

„Didelis palaikymas apskritai, matyt, Lietuvos visuomenės - vėlgi tai yra tikriausiai ne paskutinėje vietoje“, - žurnalistams pirmadienį sakė prezidentės patarėja.

Pasak prezidentės patarėjos I. Pukanasytės, pagrindinis skirtumas nuo sausio yra iškovotas kelialapis į Sočio olimpines žaidynes ir geras pasirodymas pasaulio čempionate.

„Pagrindiniai pasikeitimai, patys ryškiausi - tai yra pasaulio čempionatas. Iš tiesų būnant pasaulio čempionate geriausių penkioliktuke, manytina, kad iš tiesų parodo tai, kad yra tikrai labai aukšto meistriškumo sportininkai, kad tikrai tai, manome, Lietuvai yra aukšta labai vieta. Ir vėlgi iškovotas kelialapis į olimpines žaidynes Sočyje.

I. Tobias dar vienas aspektas, kuris labai ryškiai skiriasi nuo Katherine'os Copely, yra integravimosi aspektas. K. Copely integracijos tikrai nebuvo, kaip turime šiandien I. Tobias atveju“, - žurnalistams pirmadienį sakė I. Pukanasytė.

Seime - siūlymas lengviau suteikti pilietybę išimties tvarka

Seime registruotas siūlymas lengviau suteikti pilietybę išimties tvarka. Pagal siūlymą, pilietybė išimties tvarka galėtų būti suteikiama už Lietuvos vardo garsinimą. Ypatingais nuopelnais Lietuvos valstybei būtų laikoma užsienio valstybės piliečio ar asmens be pilietybės politinė, visuomeninė, mokslinė, meninė, sportinė ar kita veikla, kuria garsinamas Lietuvos vardas ir taip didinamas Lietuvos autoritetas tarptautinėje bendruomenėje. Kitais ypatingais nuopelnais, kaip ir šiuo metu, Lietuvos valstybei būtų laikoma Lietuvos valstybingumo stiprinimas arba reikšmingas indėlis į Lietuvos visuomenės ekonominį ir kultūrinį gyvenimą.

Šiuo metu pilietybę išimties tvarka gali suteikti prezidentas asmenims, turintiems ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei, ir kurie integravosi į Lietuvos visuomenę.

„Valio!!! Mums pavyko!”

„Valio!!! Mums pavyko!”, - socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė I. Tobias ir D. Stagniūnas.

Dėl laiko skirtumo vėliau nei visa Lietuva žinią sužinojusi I. Tobias suskubo dėkoti už palankų Prezidentės sprendimą.

„Ačiū Jums už didelį palaikymą, kurį jutau net būdama toli. Ačiū Jums, Prezidente. Aš nenuvilsiu Lietuvos. Pilietybės suteikimas užaugino sparnus man ir Deividui. Dalyvaudami Olimpiadoje sieksime maksimumo. Pažadu. Geriausi linkėjimai Jums visiems“, - sakė I. Tobias.

Primename, kad kelialapį į kitų metų vasarį vyksiančias Sočio olimpines žaidynes Lietuvai atstovaujanti šokių ant ledo pora iškovojo praėjusiame pasaulio čempionate užėmusi 15-ą vietą.

Gauti Lietuvos pilietybę išimties tvarka I. Tobias mėgino antrą kartą. Pirmąsyk į Prezidentūrą ji kreipėsi prieš metus – tuomet šalies vadovė, atsižvelgusi į Pilietybės reikalų komisijos rekomendaciją, netenkino 22-ejų amerikietės prašymo. Tuomet poros nuopelnai buvo įvertinti kaip nepakankami norint gauti pilietybę išimties tvarka.

2009 metais ankstesnei D. Stagniūno partnerei iš JAV Katherine'ai Copely Lietuvos pilietybė taip pat nebuvo suteikta.

Šiuo metu pilietybė išimties tvarka gali būti suteikta asmenims, kurie integravosi į Lietuvos visuomenę ir turi ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei.

L. Vanagienė: ašaros byrėjo kaip pupos

„Aš iš karto apsiverkiau iš džiaugsmo, ašaros byrėjo kaip pupos, netikėjau, kad paaiškės šiandien ir taip greitai. Aš tikėjau, visada esu optimistė, bet nemaniau, kad jau šiandien sulauksime tokio džiugaus atsakymo“, - DELFI sakė Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė, pirmoji D. Stagniūno trenerė Lilija Vanagienė.

Kol kas ji nedrįso skambinti į JAV ir kalbėtis su čiuožėjais – ten dabar naktis, o ledo šokėjų ryte laukia sunki treniruotė.

L. Vanagienės nuomone, dabar sportininkams užaugs sparnai ir jie tikrai galės atsiskleisti, parodyti, ką moka ir gali. Jos teigimu, šioje situacijoje daug padėjo pačios I. Tobias užsispyrimas – lietuvių kalbos žinių tobulinimas, ryšys su JAV lietuvių bendruomene. Tačiau svarbiausia – iškovoti kelialapiai į Sočio olimpiadą, mat tik 15-os šalių ledo šokių poros pateko į olimpines žaidynes.

L. Vanagienė džiaugiasi, kad Sočyje ledo šokių varžybose teisėjaus tarptautinės kategorijos Lietuvos teisėja Laimutė Krauzienė.

Pasak federacijos vadovės, dabar sportininkų laukia sunkios treniruotės ir sausį vyksiantis Europos čempionatas, kuriame reikia užimti kuo aukštesnę vietą.

Sportininkei padėjo teisininkų komanda

„LAWIN teisininkų komanda prie I. Tobias pilietybės prašymo dirbo daugiau nei pusę metų. Po to, kai pirmą kartą teiktas čiuožėjos pilietybės prašymas buvo atmestas, o Konstitucinio Teismo suformuota praktika dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka išliko itin griežta.

Surinkti ir pateikti būtent tuos argumentus, kurie įtikintų Pilietybės reikalų komisiją bei Lietuvos Respublikos Prezidentę, nebuvo lengva užduotis. Džiaugiamės, kad čiuožėjų poros iškovotas kvietimas atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse galiausiai buvo pripažintas pakankamu nuopelnu valstybei, o I. Tobias integracija į Lietuvos visuomenę – atitinkanti Pilietybės įstatyme numatytus kriterijus.

Viso projekto metu nuoširdžiai tikėjome, kad I. Tobias situacija patenka į tuos retus, išimtinius atvejus, kai pareiškėjos išskirtiniai darbai, kurie pareikalavo ypatingų pastangų ir pasiaukojimo, turėtų būti pripažinti ypatingais nuopelnais Lietuvos valstybei. Su nekantrumu lauksime I. Tobias ir D. Stagniūno pasirodymų Sočio žaidynėse“, - įvykius komentavo teisininkė Emilė Kazlauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1080)