„Mūsų laikysena visada buvo kategoriška ir aiški – mes turime paveikti agresoriaus elgesį tiek ekonominėmis sankcijomis, tiek parama Ukrainai, tiek ir visiška Rusijos izoliacija kultūrine, sportine, visomis kitomis prasmėmis. Ir mes tikrai esame padarę nemažą darbą, kad Rusija būtų izoliuota“, – TV3 laidoje „Dėmesio centre“ sakė G. Nausėda.

Prezidentas pastebi, kad pastaruoju metu vis dažniau viešojoje erdvėje pradedama diskutuoti apie Rusijos sportininkų teises. Anot jo, tokios diskusijos yra neteisingos Rusijos pradėto karo Ukrainoje kontekste.

„Dabar, kuomet kalbame apie lemiamą karo Ukrainoje stadiją, mes pradedame kažkur blaškytis, svyruoti, galvoti apie Rusijos sportininkų teises ir, tartum, mėginame tą izoliaciją susiaurinti. Tai yra iš principo neteisinga. Pirma dėl to, kad patys Rusijos sportininkai nemaža dalimi nevengia puikuotis Z raide ant savo uniformų, nevengia labai aiškiai pasisakyti karo atžvilgiu ir demonstruoti savo palankumą Vladimirui Putinui ir jo režimui“, – teigė G. Nausėda.

„Antra, kalbama apie sportininkų teises varžytis. O kaip apie Ukrainos sportininkų teises likti gyviems? Nes dalis iš jų, nemažas skaičius žmonių, prarado gyvybes gindami savo šalį. O kaip apie jų teises? Nes tai yra bazinė žmogaus teisė likti gyvam ir išsaugoti gyvybę. Man tokie pokalbiai ir diskusijos yra nepriimtini“, – pridūrė jis.

Todėl G. Nausėda pabrėžia, kad Lietuva turėtų labai rimtai apsvarstyti dalyvavimo olimpinėse žaidynėse klausimą, jei Rusijos sportininkams būtų leista jose varžytis.

„Jeigu iškils klausimas dėl mūsų reakcijos, tai mes dabar buriame bendraminčių valstybių grupę. Ir, manau, kad tikrai labai rimtai turėtume apsvarstyti klausimą dėl Lietuvos dalyvavimo olimpinėse žaidynėse. Tačiau norėčiau tikėtis, kad iki šito neprieisime ir ši klaidinga idėja nebus įgyvendinta, ir visi galėsime varžytis, žinoma, be šalių agresorių sportininkų“, – akcentavo prezidentas.

ELTA primena, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) sausio mėnesį pareiškė, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso“.

IOC aiškina, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai didžiausiose varžybose neatstovautų savo valstybei ar jokiai kitai organizacijai savo šalyje, t. y. minėtų šalių atletams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpiadoje tektų su neutralia vėliava.

Dėl tokio IOC sprendimo Ukraina žada boikotuoti Paryžiaus olimpines žaidynes.

Savo ruožtu Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pranešė, kad Šiaurės ir Baltijos šalių sporto ministrų pozicija dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo olimpinėse žaidynėse yra vieninga – neleisti agresorių sportininkams dalyvauti olimpiadoje tol, kol Rusija ir Baltarusija nenutrauks agresijos prieš Ukrainą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)