„Savaime aišku, esu sukrėsta. O daugiau šią minutę nieko pasakyti negaliu: nei dėl Isabellos, nei dėl Deivido ateities. Dabar ruošiamės Europos čempionatui, darbai tęsis. O daugiau nieko negaliu komentuoti“, – DELFI sakė L. Vanagienė.

LČF vadovė teigė pirma norinti pasikalbėti su pačiais šokėjais, kurie po Lietuvoje praleistų švenčių grįžo į Detroitą (JAV). Ten nuolat gyvenančius sportininkus treniruoja vienas garsiausių pasaulyje šokių ant ledo specialistų Igoris Špilbandas.

„Ką galiu pasakyti? Trūksta žodžių“, – sužinojęs, kad jo partnerei pilietybė nebus suteikta ir jis negalės dalyvauti Sočio olimpiadoje, DELFI teigė D. Stagniūnas.

Primename, kad rudenį pateikusi prašymą suteikti Lietuvos pilietybę išimties tvarka, I. Tobias neslėpė, jog negavusi lietuviško paso turės persvarstyti tolesnę savo karjerą. Panašiai kalbėjo ir D. Stagniūnas.

„Nuo mažų dienų aš ir Isabella svajojame apie olimpiadą. Jei mums neleistų važiuoti į žaidynes, reikėtų viską gerai pergalvoti“, – tuomet sakė 27-erių sportininkas.

Artimiausias startas Lietuvai atstovaujančios poros laukia sausio 21-27 d. Zagrebe (Kroatija) vyksiančiame Europos čempionate.

Primename, kad pirmadienį Prezidentūra pranešė, jog prezidentė Dalia Grybauskaitė, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, Konstitucinio Teismo pateiktais išaiškinimais, Pilietybės įstatymu, atsižvelgusi į Pilietybės reikalų komisijos siūlymą ir įvertinusi visas aplinkybes, nusprendė nesuteikti I. Tobias pilietybės išimties tvarka. Tai reiškia, jog dalyvauti olimpinėse žaidynėse lietuvio ir amerikietės duetas negalės.

Tokį patį atsakymą iš prezidentės prieš trejus metus išgirdo ir buvusi D. Stagniūno partnerė iš JAV Katherine Copely, vėliau dėl sunkios traumos baigusi šokėjos ant ledo karjerą.

Čiuožti su I. Tobias D. Stagniūnas pradėjo 2010 metų birželį. Užpernai Europos čempionate jie užėmė dvyliktą, o pernai – devintą vietas. Pasaulio pirmenybėse Lietuvos duetas užpernai buvo keturioliktas, o pernai – aštuonioliktas.

Pilietybė nėra dovana, prezidentę saisto Konstitucija

Spręsdama šokėjos ant ledo I. Tobias prašymą suteikti jai Lietuvos pilietybę prezidentė D. Grybauskaitė buvo saistoma Konstitucijos ir įstatymų, kurie numato griežtus apribojimus, pirmadienį sakė šalies vadovės patarėja.

Prezidentūros Teisės skyriui vadovaujanti Rasa Svetikaitė teigė, kad pilietybė negali būti traktuojama kaip dovana, o šokėja neatitiko nė vieno iš būtinų kriterijų - ypatingų nuopelnų valstybei ir integravimosi į Lietuvos visuomenę.

„Mūsų Konstitucija ir Pilietybės įstatymas yra labai griežti dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka. Pilietybės įstatymas aiškiai nurodo, kad tai turi būti žmogus, kuris turi ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei. Už būsimus nuopelnus negalima suteikti pilietybės“, - BNS sakė R.Svetikaitė.

Pasak jos, nors tik Respublikos Prezidentas gali nuspręsti, ar asmuo atitinka kriterijus ir vertas pilietybės, tačiau jį saisto Konstitucinio Teismo doktrina, pagal kurią pilietybės negali suteikti už būsimus nuopelnus.

„Tiek ypatingi nuopelnai, tiek integravimasis į Lietuvos visuomenę - abu šie kriterijai yra vertinamojo pobūdžio. Vienintelis subjektas, kuris įgaliotas spręsti pilietybės suteikimo išimties tvarka klausimus, yra prezidentas. Bet prezidentas nėra laisvas ta prasme, kad jį riboja Konstitucija, Konstitucinio Teismo išaiškinimai ir Pilietybės įstatymas“, - kalbėjo patarėja.

„Jeigu labai išplėsti tą aiškinimą, jis neatitiktų to Konstitucinio Teismo oficialaus pateikto aiškinimo. Kriterijų išplėtimas neatitiktų Konstitucinio Teismo doktrinos“, - pabrėžė R. Svetikaitė.

Anot prezidentės patarėjos, pilietybė negali būti traktuojama kaip dovana - šis institutas atspindi asmens teisinį ryšį su valstybe.

„Pilietybė pagal savo esmę yra asmens teisinio ryšio su valstybe patvirtinimas. Tai nėra kažkoks aktas, kurio pagrindu asmuo galėtų lengviau atvažiuoti į šalį ar gauti iš to naudą. Pilietybė nėra dovana. Tai nėra valstybės apdovanojimas“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)