Dvi šimtinės į Lenkijos pietus atkakusių Lietuvos karatė gerbėjų iš „Hala Legionow“ arenos skirstėsi patenkinti: nors nuostolių neišvengta, daugiau nei pusė rinktinės sekmadienį tęs kautynes dėl medalių, o dvi kovotojos juos jau turi kišenėje – beliko nustatyti spalvą.

R. Brazdžionytė (svorio kategorija 55-60 kg) šeštadienį susitvarkė su jau pirmoje kovoje tekusiu japonišku iššūkiu. Varžovės neleistiną smūgį „sugėrusi“ iš Panevėžio kilusi 31-erių sportininkė eliminavo Ayane Umezawą.

Ketvirtfinalyje R. Brazdžionytė įveikė Kazachstano atstovę Joaną Belych, nors dėl teisėjų neapsižiūrėjimo pergalė pasiekta absurdiškomis aplinkybėmis.

Pasibaigus pagrindiniam laikui trys teisėjai iš penkių įžvelgė lietuvės pranašumą, likę du norėjo išvysti papildomas 2 min. kovos.

Susipainiojęs tatamio teisėjas iš Japonijos kažkodėl skyrė pratęsimą – tik prabėgus pusantros minutės bereikalingų grumtynių įsikišo Pasaulinės karatė organizacijos (WKO) atstovai, nutraukę kovą ir atkūrę teisybę – R. Brazdžionytei atiteko pergalė per pagrindinį laiką.

Pusfinalyje sekmadienį ji susitiks su netikėtumą pateikusia švede Mirjam Bjorklund.

Savo ruožtu, sunkiasvorei B. Gustaitytei ketvirtfinalyje teko prakaituoti du pratęsimus – viso 6 min. trukęs atkaklus mūšis su japone Kokona Nomura baigėsi trapiu 28-erių vilnietės triumfu rezultatu 3:2.

Prieš tai pirmame rate B. Gustaitytė nurungė vengrę Reką Kerekes. Dėl vietos finale jai teks kovoti su bulgare Ivanka Popova.

Brigita Gustaitytė (kairėje)

Abi į pusfinalius nukeliavusios lietuvės iki šiol planetos pirmenybėse apdovanojimais nebuvo pasižymėjusios.

Apginti pozicijų šeštadienį nepavyko vienintelei praėjusio čempionato prizininkei Lietuvos rinktinėje I. Mikštaitei.

Prieš penkerius metus bronzą iškovojusi 41-erių kaunietė (55-60 kg) pirmame rate vienbalsiu teisėjų sprendimu pranoko iranietę Revzan Kosari Kakhki. Tačiau ketvirtfinalyje vieną vyriausių čempionato dalyvių po pratęsimo sustabdė vengrė Lili Mezo.

Rinktinės naujokė Evelina Bidžanova (50-55 kg) įveikė kazachę Daną Abduraimovą, bet vėliau po pratęsimo turėjo pripažinti japonės Sayakos Kato pranašumą.

Kitoms dviem lietuvėms čempionatas baigėsi vos prasidėjęs atsitrenkus į japoniškus barjerus. Patyrusi sunkiasvorė Aneta Meškauskienė po sekinančios kovos, pareikalavusios dviejų pratęsimų, nusileido Yuinai Koizumi 1:4.

Tuo metu lengvasvorė debiutantė Brigita Svinkūnaitė vienbalsiu teisėjų sprendimu krito prieš Misaki Utsunomiya.

Net 10 iš 16 visų svorio kategorijų apdovanojimų pirmąją turnyro dieną užsitikrino Japonijos kovotojos.

Inga Mikštaitė (dešinėje, Foto: Jonas Pivoriūnas)

Vyrų varžybose dalyvių – daugiau, tad šeštadienį paaiškėjo dar tik ketvirtfinalių poros. Į juos prasibrovė penki lietuviai iš šešių.

Svorio kategorijoje 75-85 kg Justinas Kvietka pirmame rate lengvai susidorojo su Irano kovotoju Mehdi Salehi, o aštuntfinalyje taip pat neturėjo daug vargo su vengru Gergely Fekete.

Juras Sokolovas tolyn žengė nepasirodžius pirmajam varžovui iš Kazachstano Arturui Kovalenkai, o kitame etape metė pirštinę tituluotam japonui Daiki Kato. Galiausiai antrajame pratęsime 27-erių lietuvis įvarė į kampą favoritą, išplėšdamas skambią pergalę.

Tarp sunkiasvorių, kurių kategorijoje pirmenybes pradėjo net keturi lietuviai, Eventas Gužauskas iš pradžių sudorojo iranietį Ali Nasarovedį, tuomet pasiuntė į nokautą („ippon“) vengrą Adamą Davidą.

Edgardas Sečinskis aštuntfinalyje dar efektingiau smūgiu keliu paguldė ant tatamio japoną Sotą Ochai, o prieš tai susitvarkė su Irano kovotoju Seyedu Sajadu Razavi.

Pasaulio kiokušin karatė čempionatas Kelcuose (Foto: Jonas Pivoriūnas)

Pirmame rate varžovo nesulaukęs Orestas Abazorius į ketvirtfinalį žengė pro dar vieną Tekančios saulės šalies pasiuntinį Takeru Osaką, kuriam buvo užfiksuotas nokdaunas („wazari“).

Tuo metu taip pat be kovos į aštuntfinalį patekęs Paulius Žimantas įsibėgėti nesuspėjo ir nusileido japonui Kodai Suzuki.

Sekmadienį, nuo 12 val. Lietuvos laiku, Delfi tiesiogiai transliuos lemiamas kovas iš Lenkijos, kurių metu paaiškės naujieji čempionai ir prizininkai.

Primename, kad praėjusiame pasaulio čempionate, 2017 metais vykusiame Astanoje (Kazachstanas), bronziniais prizininkais tapo I. Mikštaitė bei Lukas Kubilius. Pastarasis Kelcuose atlieka trenerio funkcijas.

Pirmos dienos kovų vaizdo įrašai

Tatamis A:

Tatamis B:

Lietuvos kiokušin karatė rinktinės sudėtis pasaulio čempionate

Moterys:

iki 50 kg Brigita Svinkūnaitė
50-55 kg Evelina Bidžanova
55-60 kg Inga Mikštaitė, Rūta Brazdžionytė
virš 60 kg Aneta Meškauskienė, Brigita Gustaitytė

Vyrai:

75-85 kg Juras Sokolovas, Justinas Kvietka
virš 85 kg Eventas Gužauskas, Edgardas Sečinskis, Paulius Žimantas, Orestas Abazorius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją