Paprastai Palangoje vykstančios Lietuvos metimų varžybos šįmet į pajūrio kurortą nebuvo įleistos. Į Alytų perkeltos pirmenybės naujame sektoriuje žadėjo sėkmę, tačiau nutiko priešingai – netinkamai paruošta danga vertė metikus iš kojų. Būtent dėl to A. Gudžius atsisakė dalyvauti varžybose.

Ant sektoriaus – košė, visi slydo, bet čia juk ne Alytaus, o Lietuvos metimų čempionatas. Turi būti atsakomybė, galvos lėkti.
Vaclovas Kidykas

„Buvo slidus sektorius, todėl atsisakėme mesti. Nepatogu buvo prieš alytiškius, visi rekordo tikėjosi. Gerai jei gerai, o jei trauma? Kiek laukia atsakingų varžybų, Europos čempionatas – pasiruošimas eina perniek. Negalima tokių varžybų rengti – vaikai slidinėjo, vos galvos neprasiskėlė, visi metimai į tinklą, sektoriaus danga – kaip ledas“, – DELFI pasakojo V. Kidykas.

Planetos disko metimo čempiono treneris apgailestavo, kad metimų varžybos išstumtos iš Palangos: „Visi važiuoja į pajūrio miestelius siekti rezultato. O Palanga lengvosios nepriima. Klaipėda po savaitės rengs sezono atidarymo varžybas, bet ten niekas nekalba apie pagrindinę aikštę. Leis mesti ten, kur auga šabakštynai, krūmynai, erškėtrožės. Pasidarėme patvorio lengvoji atletika“.

Dėl tokios situacijos priekaištus V. Kidykas meta Lietuvos lengvosios atletikos federacijos vadovams.

„Visame pasaulyje su disko metimu iškėlėme Lietuvos vėliavą. Čia Ubartas, Alekna, Gudžius, ir turime mėtyti patvoryje diską? Paradoksas! Kas už tai atsakingas? Tuo turėtų pasirūpinti ir savo įtaką panaudoti federacijos valdžia“, – tęsė treneris.

Anot jo, negalima kaltinti alytiškių organizatorių – sektorius paruoštas vos prieš tris dienas ir nevykusiai: „Ant sektoriaus – košė, visi slydo, bet čia juk ne Alytaus, o Lietuvos metimų čempionatas. Turi būti atsakomybė, galvos lėkti“.

Visą laiką Palangoje vykdavo šalies metimų čempionatas, bet „Palanga“ žaidžia aukščiausioje futbolo lygoje, tai su metimais jau ten nebepatenkame. Jie tik bėgioja patogiai ant žolės, o rezultato jokio.
Vaclovas Kidykas

V. Kidykas atkreipė dėmesį, kad pajūrio miestai itin reikšmingi disko metikams – ten galima siekti pačių geriausių rezultatų.

„Metikai vyksta už Atlanto ir moka didelius pinigus, kad prie vandenyno esančiuose stadionuose pasiektų geriausius rezultatus, o mes turime unikalius stadionus pajūryje Palangoje ir Klaipėdoje, – kalbėjo treneris. – Disko metimui turi įtakos vėjas. Kai V. Alekna metė diską Dariaus ir Girėno stadione – pūtė toks vėjas, kad laužė stulpus (2000 metais pasiektas geriausias rezultatas 73,88 m)“.

Jis pateikė paprastus skaičius – A. Gudžius prieš tris dienas Kauno Ąžuolyno aikštelėje atliko 7 metimus virš 68 m, o vienas buvo 69,90 m.

„Ir tai – be jokio vėjo. Teorinis variantas – jei Andrius meta apie 70 m be vėjo, tai su vėju pridėkite 5 metrus ir bus metru daugiau nei pasaulio rekordas (Jurgeno Schulto – 74,08 m, pasiektas 1986 m). Negi Lietuvai nereikia rekordo? Absurdas“, – piktinosi V. Kidykas, kviesdamas šioje situacijoje apginti lengvąją atletiką ir rungtį-lyderę.

Paklaustas, kas jo nuomone stumia disko metimą iš pagrindinių šalies stadionų, pašnekovas atsakė, kad dėl to kalta futbolininkų perdėtai puoselėjama stadionų veja.

„Dėl žolės gadinimo. Tačiau čia – paradoksas. Mūsų pagalbininkas fizioterapeutas stovi aikštėje ir žiūri, kur nukrenta diskas. Mat šiaip negalima rasti net žymės, kur nukrenta Gudžiaus diskas. Vaikai nemoka pataikyti ir pjausto tą žolę. Bet stadionai statyti ir lengvajai atletikai“, – sakė V. Kidykas.

Jis atkreipė dėmesį į Šiauliuose vykusių miesto metimų varžybų vietą – jos vyko pagalbinėje, o ne pagrindinėje aikštėje. Šiaulių lengvosios atletikos mokyklos direktorius Tolvydas Skalikas DELFI tai patvirtino, tačiau teigė, kad sulaukęs A. Gudžiaus, būtų prašęs pagrindinio stadiono.

„Žinojome, kad nebus stiprių sportininkų. Neklausiau, ar būtų leidę į pagrindinę aikštę. Dabar ruošiasi futbolui ir lengvaatlečiams, neleidžia užlipti net pabėgioti ant vejos. O diskas tokią duobę paliktų, kad net baisu, – sarkastiškai situaciją apibūdino direktorius. – Yra ta tendencija. Visą laiką Palangoje vykdavo šalies metimų čempionatas, bet „Palanga“ žaidžia aukščiausioje futbolo lygoje, tai su metimais jau ten nebepatenkame. Jie tik bėgioja patogiai ant žolės, o rezultato jokio“.

DELFI pasiteiravus Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos atstovė Raimonda Murašovienė tikino, kad bent šiuo metu disko metimo rungtis miesto sezono atidarymo varžybose numatyta pagrindiniame stadione.

Lietuvos metimų čempionate nedalyvaujant A. Gudžiui disko metimo sektoriuje triumfavo Domantas Poška. Jis įrankį nusviedė 59 m 41 cm. Jaunuolių amžiaus grupėje stebint olimpiam ir pasaulio čempionui Virgilijui Aleknai nugalėtoju tapo jo sūnus Martynas (53,85 m).

Lietuvos metimų čempionato rezultatai

Kūjo metimas

Moterys ir jaunuolėsUgnė Butėnaitė (Panevėžys)49.82
Jaunės (3 kg)Klaudija Bieliauskaitė (Alytus)46.16
Jaunutės (3 kg)Luka Rinkevičiūtė (Rokiškis)43.18
VyraiTomas Vasiliauskas (Marijampolė)63.75
Jaunuoliai (6 kg)Aidas Zavadskas (Alytus)45.34
Jauniai (5 kg)Rokas Sabaliauskas (Panevėžys)49.35
Jaunučiai (4 kg)Domas Kanaverskis (Panevėžys)48.65

Ieties metimas

MoterysIndrė Jakubaitytė (Kaunas)53.46
JaunuolėsLina Surgelaitė (Širvintos)41.91
Jaunės (500 g)Gintarė Paulauskaitė (Vilnius/Vilkyčiai)38.12
Jaunutės (400 g)Paulina Kėsylytė (Kaunas)37.42
VyraiModestas Masteika (Vilnius)57.98
JaunuoliaiTomas Sabašinskas (Jurbarkas)57.45
Jauniai (700 g)Justas Čėsna (Kaunas)54.28
Jaunučiai (500 g)Marius Radzevičius (Šilutė)57.29

Disko metimas

Moterys ir jaunuolėsAgnė Jonkutė (Vilnius/Joniškis)43.01
JaunėsSonata Rudytė (Vilnius/Rokiškis)36.80
Jaunutės (750 g)Paulina Stuglytė (Rokiškis)43.95
VyraiDomantas Poška (Vilnius)59.41
Jaunuoliai (1.75 kg)Martynas Alekna (Vilnius)53.85
Jauniai (1.5 kg)Matas Makaravičius (Alytus)49.33
Jaunučiai (1 kg)Rokas Domanaitis (Kaunas)52.28

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)