Geriausi žaidėjai baigė dviejų savaičių pasiruošimo stovyklą šalies vicečempionų Kelmės „Antivio-Etovio“ sporto bazėje ir prieš išvykdami į Liuksemburgą, savo žiūrovų akivaizdoje bandys įveikti du pajėgius klubus iš Latvijos ir Baltarusijos.

Rinktinės lyderiai – legionieriai

„Dėl užsitęsusio klubų sezono ir kuklių finansų galėjome treniruotis tik dvi savaites, tačiau dabartinė situacija tikrai džiugina. Visi žaidėjai geros sportinės formos, atmosfera labai draugiška, o svarbiausia - pavyko išvengti traumų. Džiaugiuosi, kad pajėgiausi šalies žaidėjai rodo didžiulį norą atstovauti komandai ir kovingumą. Su tokiu nusiteikimu galima tikėtis puikių rezultatų. Turnyras Šiauliuose mums svarbus, nes pagaliau pamatysime tikrą savo pajėgumą ir komandos susitelkimą svarbiais momentais. Žaidėjams reikia pajusti jaudulį, azartą ir žiūrovų palaikymą“, – rinktinės pasirengimą komentavo vyriausiasis treneris Ramūnas Barauskis.

Į nacionalinę rinktinę suburti visi geriausi Lietuvoje ir užsienio klubuose žaidžiantys tinklininkai. Iš Švedijos atvyko Orkeljungos klubui atstovaujantis puolėjas Tomas Vilimas, kuris šiemet pagal rezultatyvumą buvo antras aukščiausioje Švedijos tinklinio lygoje.

Taip pat prisijungė ir rezultatyviausias Danijos aukščiausios lygos reguliaraus sezono žaidėjas Jaroslavas Bogdanovičius („Middelfart VK“). Kiti rinktinės lyderiai taip pat turi žaidimo užsienyje patirties – naudingiausias šio sezono Lietuvos jungėjas, komandos kapitonas Olegas Čebialis ketverius metus skynė laurus Suomijoje, o blokuotojas Lukas Gudas atstovavo Vokietijos „VSG Coburg/Grub“ klubui.

„Nacionalinė vyrų tinklinio rinktinė vėl suburta po kelių dešimtmečių pertraukos ir tai yra didžiulis žingsnis į priekį Lietuvos tinklinyje. Į rinktinę buvo pakviesti perspektyviausi jauni tinklininkai, iš kurių daug tikimasi ateityje ir keli patyrę žaidėjai, kurių užduotis - komandoje sujungti visus į bendrą vieningą visumą. Labai gaila, kad Prancūzijos aukščiausioje lygoje žaidžiantis Arvydas Mišeikis dėl traumos negali sportuoti, tačiau nežiūrint sveikatos problemų, jis atvyksta į treniruočių stovyklą palaikyti komandos ir prisidėti patarimais“, – dėl netekties apgailestavo R. Barauskis.

Privalumai ir trūkumai

Tinklinio ekspertų vertinimu didžiausias rinktinės privalumas – pajėgūs laisvieji puolėjai („opozitai“) ir jungėjai.

„Stipriausia rinktinės grandimi įvardinčiau „opozitus“ – J. Bogdanovičius ir T. Vilimas yra tarptautinio lygio žaidėjai, o naudingiausias šių metų Lietuvos čempionato žaidėjas Martynas Kolodavičius - jaunas ir perspektyvus, nors ir nėra juodadarbis aikštelėje. Šie trys puolėjai puikiai vienas kitą papildo.

Subalansuotas ir jungiančiųjų pasirinkimas – universalusis Mantvydas Šuklys pasižymi stipriu charakteriu, emocijomis, jis tikras kovotojas. Mantvydas gali ir gynyboje sužaisti, ir gerai kamuolį paduoti, ir smūgiuoti, tik jam dar reikia laiko galutinai subręsti kaip žaidėjui. Patyręs O. Čebialis ne veltui yra komandos kapitonas – tai žmogus, apie kurį galima burti visą likusią komandą, tačiau jis lėtokas“, – pagrindinius rinktinės kozirius vardijo nusipelnęs tinklinio ekspertas Jonas Adomaitis, kuris šalies tinklinio rinktinę treniravo prieš du dešimtmečius.

J. Adomaičio manymu pagrindinės rinktinės spragos pasimatys blokuotojų ir priiminėjančių puolėjų grandyse.

„Iš į rinktinę pakviestų pirmų tempų Donato Andriulio, Audriaus Aleknavičiaus ir Luko Gudo aš pasilikčiau tik pastarąjį, nors ir jis, turėdamas tokius duomenis ir ūgį, neišnaudoja viso savo potencialo. Individualiai padirbėjus su Luku, iš jo būtų įmanoma išspausti daugiau. Puolėjų grandyje daug tikimasi iš talentingojo Arno Rumševičiaus, tačiau be jo komandoje galėtų būti ir Andžejus Savostenokas. Per šiuos metus su Daugpilio universiteto komanda žaisdamas „Šenker“ lygoje puolėjas labai patobulėjo.

Kiti rinktinės kandidatai, kaip Lukas Každailis ir Tomas Staševičius, turi puikius fizinius duomenis, tačiau jiems gali pristigti patirties. Apmaudu, kad visą sezoną nesitreniravo traumą gydęsis Andrius Gaidys – šis žaidėjas yra tikras lyderis, labai sumanus, kovingas, nebijantis imtis iniciatyvos – jo rinktinei labai trūks“.

Lietuvos vyrų tinklinio rinktinė gegužės 9-11 dienomis Liuksemburge dalyvaus pirmame atrankos į Europos čempionato etape. Lietuvių varžovai bus Izraelio, Moldovos ir Liuksemburgo tinklininkai, o į antrą etapą pateks grupės nugalėtojai bei dvi iš trijų geriausių antras vietas užėmusių rinktinių.