Finale jis finišą pasiekė per 3 min. 33,20 sek. bei pagerino ne tik Lietuvos, bet ir Europos čempionatų rekordą, kuris nuo 2009 metų priklausė vokiečiui Paului Biedermannui (3 min. 34,55 sek.).

Jau po pirmų 50 m D. Rapšys visu korpusu lenkė pagrindinį savo konkurentą iš Italijos Gabriele Detti, distancijai įpusėjus išaugino savo persvarą dar sekunde, finišuodamas lenktyniavo nebe su konkurentais baseine, o vien tik su ankstesnių rekordų grafikais.

Už Inos Paipelienės auklėtinio nugaros virusią kovą dėl sidabro netikėtai laimėjo britas Thomasas Deanas (3 min. 37.95 sek.), vos 0,11 sek. aplenkęs G. Detti.

Pergalė Škotijoje D. Rapšiui buvo jau aštuntoji iš eilės 400 m nuotolyje.

Prieš tai jis laimėjo visus septynis Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) pasaulio taurės etapus, o greitesnių varžovų paskutinį kartą šioje rungtyje sutiko praėjusią liepą vykusiose planetos pirmenybėse olimpiniame (50 m) baseine, kuomet tenkinosi ketvirta vieta.

Europos čempionato 400 m plaukimo laisvu stiliumi finalo rezultatai

Rytinėse atrankos varžybose D. Rapšys nuotolį įveikė per 3 min. 39,11 sek. ir į priekį praleido italus G. Detti (3.38:16) bei Matteo Ciampi (3.38:79).

Lietuvio asmeninis rekordas 400 m distancijoje iki šiol buvo 3 min. 34,01 sek. Jis yra šios rungties pasaulio čempionas 25 m baseine.

Ketvirtadienį rinktinės lyderis gins prieš dvejus metus Kopenhagoje (Danija) iškovotą 200 m plaukimo laisvu stiliumi Europos čempiono titulą. Glazge jis dar varžysis 200 m plaukimo peteliške bei 100 m ir 200 m plaukimo kompleksiniu būdu rungtyse.

Tuo metu 100 m plaukimo peteliške pusfinalyje startavusiam Deividui Margevičiui pavyko kiek padidinti ryte demonstruotą tempą, bet tarp 16 dalyvių jis vis tiek liko paskutinis.

24-erių lietuvis distanciją įveikė per 50,99 sek., o greičiausias buvo norvegas Tomoe Zenimoto Hvasas (49,91 sek.). Į finalą iškopė aštuoni plaukikai.

Atrankoje D. Margevičius nuotolį nuplaukė per 51,23 sek. ir bendroje įskaitoje užėmė 14 vietą.

Jo asmeninis rekordas – 50,95 sek, o trečiadienį užimta 16-a vieta – geriausias pasiekimas šioje rungtyje Europos pirmenybėse 25 m baseine per karjerą.

Škotijoje Lietuvai atstovauja 6 plaukikai: du čempionato debiutantai Kotryna Teterevkova ir Arijus Pavlidi bei keturi jau patyrę sportininkai Simonas Bilis, Andrius Šidlauskas, D. Margevičius ir D. Rapšys.

Varžybos truks 5 dienas ir baigsis sekmadienį. Atrankiniai plaukimai „Tollcross“ plaukimo centre kasdien prasidės 11.30 val. Lietuvos laiku, o pusfinaliai ir finalai vyks nuo 19 val.

Praėjusiame čempionate Lietuvos plaukikai iš viso iškovojo keturis apdovanojimus: Rūta Meilutytė dukart pasipuošė auksu, D. Rapšys pridėjo aukso ir bronzos medalį. Per visą istoriją lietuviai Europos čempionatuose 25 m baseine yra pelnę 21 apdovanojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)