FŠR užmojus jau palaimino Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE), kartu supaprastinusi procedūras žaidėjams iš Rusijos, kurie nenorės „kraustytis“ į Aziją ir verčiau rinksis atstovauti kitų Europos šalių nacionalinėms federacijoms.

„Jei Rusija nutarė žengti radikalų politinį žingsnį ir palikti Europą, mes esame visiškai pasirengę uždaryti duris jiems iš paskos“, – pareiškė Europos šachmatų sąjungai (ECU) vadovaujantis gruzinas Zurabas Azmaiparašvilis.

Rusijos ir Baltarusijos šachmatininkai prasidėjus karui Ukrainoje nebuvo pašalinti iš tarptautinių turnyrų, bet juose dalyvauja po FIDE vėliava, be to, negali pasirodyti komandų varžybose.

Išimtiniu tapo buvusio pretendento į pasaulio čempiono karūną Sergejaus Kariakino atvejis – 33-ejų didmeistris iš Simferopolio buvo suspenduotas pusmečiui dėl to, jog atvirai palaikė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo veiksmus Ukrainoje.

Europoje ypač nepageidaujamu tapusį Rusijos sportą dairytis į Aziją praėjusį mėnesį paragino ir Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), pasiūlęs ieškoti būdų, kaip būtų galima vietų 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse siekti per Azijoje rengiamas atrankos varžybas.

Tiesa, nuo kalbų prie veiksmų pereiti delsiama. Pavyzdžiui, įtakingos Rusijos futbolo ar plaukimo federacijos viešai svarstė galimybę prisijungti prie Azijos konfederacijų, tačiau nuo realių žingsnių šia linkme susilaiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją