Birželio pradžioje Sevilijos (Ispanija) irklavimo kanale vykusio Europos čempionato finaliniame plaukime žaviosios lietuvės įtikinamai aplenkė visas varžoves.

Pirmą kartą su stipriausiomis Senojo žemyno irkluotojomis vienoje valtyje kovojusios 24-erių kaunietė Donata Vištartaitė ir devyniolikmetė vilnietė Milda Valčiukaitė moterų porinių dviviečių valčių finalinėse lenktynėse artimiausias konkurentes pranoko beveik 7 sek.

Panašus lietuvių pranašumas prieš varžoves buvo ir Kazanėje (Rusija) vykusiose pasaulio studentų žaidynėse.

Labai apsidžiaugusios pergale ypatingais fiziniais duomenimis nepasižyminčios naujosios Europos čempionės (D. Vištartaitės ūgis 171 cm, svoris 65 kg, M. Valčiukaitės – 175 cm ir 62 kg) Sevilijoje ant kranto karštai pasibučiavo ir kai kam suteikė progos pasišaipyti. Tik mūsų merginos dėl to per daug neišgyveno – juk jos atidavė visas jėgas ir tapo čempionėmis.

Iki šių metų pavasario vienvietę valtį irklavusi Donata jau buvo gerai žinoma irkluotojų pasaulyje. Iki to laiko ji dukart spėjo tapti pasaulio jaunimo iki 23 m. čempione, pernai pasipuošė ir suaugusiųjų Senojo žemyno pirmenybių auksu, o užpernai pelnė bronzinį apdovanojimą. 2012 m. Londono olimpinėse žaidynėse D. Vištartaitė užėmė prizinę aštuntą vietą. Sportininkę nuo 2007-ųjų treniruoja garsusis Algirdas Kazimieras Arelis, išugdęs 1976 m. Monrealio olimpinių žaidynių vicečempioną, daugkartinį buvusios SSRS čempioną Vytautą Butkų ir 2000 m. Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzos medalininkes Birutę Šakickienę ir Kristiną Poplavskają.

Donata Lietuvos sporto universitete studijuoja kineziterapiją, keleri metai draugauja su buvusiu Estijos irklavimo rinktinės nariu Valerijumi Prosvirninu, kuris, pasak A. Arelio, yra puikus jo pagalbininkas per treniruotes, be to, padeda bendrovei „Brača Sport“ konstruoti irklus.

Milda taip pat teikia nemažai vilčių – kartu su Ieva Adomavičiūte irkluodama porinę dvivietę, dukart tapo pasaulio jaunių irklavimo čempione. Merginas treniravo Mildos tėvas Tomas Valčiukas, pats buvęs geras irkluotojas, bet Ievai išvykus mokytis į JAV įžvalgusis A. Arelis pasiūlė merginoms pabandyti susėsti į vieną valtį. Garsus italų kilmės irklavimo treneris Gianni Postiglione, pakviestas talkinti Graikijos ir Lietuvos rinktinėms, taip pat pritarė šiai idėjai. Beje, M. Valčiukaitė, kuriai iš visų mokslų labiausiai patinka matematika, nuo rudens Vilniaus universitete pradėjo studijuoti ekonometriją.

„Donata su Milda kartu pradėjo rimtai irkluoti tik šių metų pavasarį treniruočių stovykloje Graikijoje, – po treniruotės Trakuose pasakojo A. Arelis. – Abi auklėtinės, kaip sakoma, su charakteriu, bet sėdusios į vieną valtį abi iš savęs išspaudžia viską. Džiugu, kad Europos čempionate Sevilijoje pirmasis šių irkluotojų blynas neprisvilo – iškepė kaip reta gražus ir skanus. Tačiau kartu pradėjusioms irkluoti merginoms – neribotos galimybės tobulėti, todėl su jomis pagrįstai sieju daug vilčių“, – neslepia Donatos ir Mildos treneris A. Arelis bei prasitaria, kad rudenį žada baigti aktyvią trenerio veiklą, mat sveikata jau nebe ta.

Šios patyrusio specialisto nuomone, Europos čempionių duetą galėtų perimti Mildos tėtis T. Valčiukas, bet jis Vilniuje dirba atsakingą darbą, taigi jam būtų nelengva jį derinti su nuolatinėmis išvykomis. Treneris pasitiki ir nemenkos irklavimo patirties sukaupusiu Donatos draugu Valerijumi.

Beje, daug apdovanojimų už vaisingą trenerio veiklą pelnęs A. Arelis prieš beveik šešerius metus švęsdamas septyniasdešimtmetį žurnalistams prasitarė, kad žada baigti trenerio karjerą, bet, kaip matome, dar pasiliko. Gal atsisveikinimo diena bus dar sykį nukelta?

D. Vištartaitė neslepia - preš Europos čempionato finalą ji su porininke tikėjo savo sėkme. „Finaliniame plaukime didelių, esminių klaidų nepadarėme, – tvirtino Donata. – Tačiau suprantame, kad ir varžovės nestovės vietoje, todėl tikimės toliau gerinti mūsų judesių darnumą ir galingumą bei ieškoti įvairių taktinių sprendimų lenktyniaujant. Apie ką svajojame? Taip, tikslas vienas – sėkmingai pasirodyti 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. O šiemet dar rengiamės tinkamai pakovoti rugpjūčio mėnesį vyksiančiame pasaulio čempionate Pietų Korėjoje.“