Šiemet 80-ties metų jubiliejų švenčiantis filmo herojus – vienintelis Lietuvos imtynininkas, tapęs pasaulio čempionu. Filme įamžintas išbandymų kupinas R. Bagdono kelias šio titulo link – daugiau nei keturiolikos metų tremtis su mama Sibire, nelengvas sugrįžimas į Lietuvą ir pirmoji kelionė į užsienį – į 1965-ųjų pasaulio čempionatą Suomijoje.

„Man atrodo, kad būtent Sibiras suformavo tą asmenybę – ir dvasiškai, ir fiziškai stiprų žmogų, kuris pasiėmė peiliuką apsiginti nuo lokių, ryžosi keliauti į Lietuvą. Ir ta Lietuva dar kartą jo nepriėmė, turėjo išvažiuoti studijuoti, o tapęs pasaulio čempionu džiaugėsi lietuvybe, kad jis pirmas lietuvis, tapęs pasaulio čempionu“, – pasakoja filmo scenarijaus autorė Gintarė Grikštaitė, kuri su filmo autoriumi Stasiu Petkumi jau sukūrė daugiau nei dešimt dokumentinių filmų apie iškiliausias Lietuvos sporto asmenybes.

Po 1965 metų Rimantui Bagdonui durys į tolesnes karjeros aukštumos buvo užtrenktos – dėl autobiografijoje nutylėtos tiesos apie tremtį Sibire lietuviui neleista išvykti į užsienį. Tačiau šiandien jis dėl to nesisieloja.

„Buvau pirmas lietuvis, tapęs pasaulio čempionu. Atrodė, kad čia jau aukščiau nėra ką pasiekti, bet, jeigu taip gyvenimas susiklostė, kad gimei Lietuvoje, atsiduri Sibire 14 metų, paskui sugrįžti, yra Dievas. Aš džiaugiuosi, kad bent vieną kartą pavyko išvažiuoti į pasaulio čempionatą“, – pasakoja R. Bagdonas.