Žiūrint į pastarųjų metų Baltarusijos rinktinės rezultatus galima lengvai pastebėti, jog šalyje vyrauja nedidelė ledo ritulio krizė. 15 metų iš eilės elitiniame divizione žaidusi rinktinė pernai nesugebėjo išsaugoti savo vietos tarp stipriausių šalies komandų.

Negana to, pirmą kartą per visą šalies istoriją jie nesugebėjo iškovoti nė vienos pergalės ir likusi be taškų namo grįžo su septyniais pralaimėjimais iš tiek pat galimų.

Praėjusiose planetos pirmenybėse Baltarusijos rinktinės neišgelbėjo ir netradiciniai jos federacijos veiksmai: savo trenerį kanadietį Dave‘ą Lewisą jie atleido vos po trijų nesėkmingų rungtynių, tačiau jį pakeitęs rusas Sergejus Pushkovas situacijos pataisyti per likusius mačus nepajėgė. Nenuostabu, kad pasiūlyti šiame poste pastarajam nebuvo pasiūlyta, o nuo šių metų rinktinės vairas patikėtas Andrejui Sidorenko, kuris Baltarusijos rinktinėje jau dirbo prieš daugiau nei dvidešimt metų – 1993-1996 metais.

Į rinktinę sugrįžęs A. Sidorenko atliko visišką sudėties apvalymą – iš praėjusių metų rinktinės į šį čempionatą vyksta vos dešimt žaidėjų, o savojo šanso sulaukė ir ne vienas visą karjerą Baltarusijos lygoje pražaidęs ir anksčiau rinktinės dėmesio nesulaukęs ledo ritulininkas.

Lietuva prieš Baltarusiją

Tarpusavio dvikovos: 2 Baltarusijos pergalės, įvarčių santykis 1:27.

Lietuvos ir Baltarusijos retų tarpusavio rungtynių istorijoje iki šiol buvo jaučiamas kaimynų dominavimas. 1996 metais olimpinių žaidynių atrankoje baltarusiai džiaugėsi pergale net 21:1, o tai buvo vienintelis oficialus mačas tarp šių rinktinių. 2007 metais šios komandos buvo susitikusios tarptautiniame turnyre Norvegijoje, kur ir vėl pergalę šventė varžovai, įveikdami lietuvius 6:0.

Baltarusijos rinktinės ginklai

Pastaraisiais metais Baltarusijos rinktinę į priekį vedęs natūralizuotas kanadietis Geoffrey Plattas šiai rinktinei neatsisakė padėti ir šių metų pirmenybėse. 33-ejų metų ledo ritulininkas galbūt jau nebėra toks greitas, kaip savo karjeros pike, tačiau jo ledo ritulio supratimas šioje rinktinėje tikrai pravers, o „Jokerit“ klube Kontinentinėje lygoje (KHL) rungtyniavęs puolėjas turėtų būti viena iš pagrindinių puolimo opcijų šioje rinktinėje.

Nors šis žaidėjas niekada nesusilaukdavo per daug pagyrų už savo pasirodymus gynyboje, beveik pusšimtį mačų NHL lygoje sužaidęs ledo ritulininkas atidirba atakuodamas varžovų vartus, kur jam bus reikalingas padidintas gynėjų dėmesys.

Nors šiemet Baltarusijos rinktinė atnaujino savo sudėtį, teigti, jog rinktinė atjaunėjo nevertėtų. Apskritai, šios šalies rinktinė tikrai nebus greičiausia šių pirmenybių komanda, tačiau jų ekipoje yra pora žaidėjų, kurie į kontratakas suskaldydami varžovų gynybą gali pabėgti vieni patys.

Yegoras Sharangovičius ir Maksimas Sushko yra dvidešimtmečiai, kuriems šioje šalyje jau dabar piešima Baltarusijos ledo ritulio ateities lyderių rolė. Nenuostabu, kad abu jaunuoliai netik buvo pakviesti NHL naujokų biržoje, tačiau ir jau kitą sezoną turi vilčių praverti šios lygos duris.

Nepaisant savo galingo sudėjimo Y. Sharangovičius yra pakankamai greitas, kad galėtų pabėgti nuo varžovų gynėjų, o gavęs progą metimui jis gali atlikti itin tikslų bandymą pasižymėti iš įvairiausių aikštės zonų. Greta jo puikiai jaučiasi ir M. Sushko, kuris yra techniškesnis žaidėjas už savo komandos draugą bei pasižymi greitu pirmuoju žingsniu ant ledo.

Abu šie ledo ritulininkai užaugo rungtyniaudami jaunių ir jaunimo rinktinėse, tad puikiai pažįsta vienas kitą ir ant ledo gali sudaryti ambicingą ir užtektinai talento nužudyti varžovus turintį duetą.

Gynyboje Baltarusijos rinktinė pagaliau turės natūralizuotą amerikietį Nicką Baileną. Šiam 175 cm. ūgio gynėjui Baltarusijos pilietybė buvo suteikta dar 2014 metais, tačiau į rinktinę pasaulio čempionatui jį pavyko prisikviesti pirmą kartą.

Nors šis žaidėjas į rinktinę atvyksta po ne paties sėkmingiausio savo sezono KHL lygoje, į atakas prisijungti mėgstantis gynėjas turėtų būti rimta pagalba rinktinei tiek atakuojant varžovų vartus, tiek ir ginantis, kur savo centimetrų trūkumą 29-erių metų ledo ritulininkas kompensuoja kietu žaidimu.

Iš toli varžovų vartininkus išbandyti bus pasiruošęs Yevgenijus Lisovetsas, kuris pastaraisiais metais vaidina vis svaresnę rolę Minsko „Dinamo“ komandoje, o rezultatyvus žaidimas KHL lygoje signalizuoja, kad galingą metimą turinčio žaidėjo nebus galima pamiršti ir šių pirmenybių metu.

Iš Baltarusijos rinktinės šiame mače galima tikėtis dažno ritulio kontroliavimo, o varžovams kelių prie jų vartų dažniausiai teks ieškoti kontratakose.

Didžioji dauguma šios rinktinės gynėjų yra itin tvirto sudėjimo bei puikiai geba išnaudoti savo kūną neleisdami varžovams užsiimti norimų pozicijų standartinių atakų metu. Visgi, varžovams žaidžiant greitai jie neretai susiduria su sunkumais, o greiti išpuoliai gali tapti didžiausiu Baltarusijos rinktinės oponentų ginklu.

Rungtynių svarba

Nors rungtynės su Lietuva bus pirmosios šiose pirmenybėse, Baltarusijos rinktinė barstyti taškų šiose rungtynėse negali sau leisti. Nors prieš turnyro startą šios rinktinės nariai stengėsi pagarbiai atsiliepti apie savo pirmojo turo varžovus, apie sugrįžimą į elitinį divizioną galvojančiai rinktinei prieš lietuvius išbarstyti taškai reikštų tikrą katastrofą.

Toks išankstinis nusistatymas potencialiai gali sukelti papildomo spaudimo šios rinktinės nariams, ypač jei rungtynių pradžia jiems nesusiklostytų sėkmingai. Visgi, ši rinktinė turi pakankamai žaidimo aukštame lygyje patirties, kad išvengtų startinio jaudulio bei susidorotų su iš gimtinės jiems tenkančiais lūkesčiais.

Trys įdomūs faktai prieš laukiančią akistatą:

Baltarusijos rinktinė atsivežė daugiausiai pasaulio čempionatų patirties neturinčių ledo ritulininkų. Net aštuoni jų žaidėjai šiandien pirmą kartą karjeroje stos į planetos pirmenybių akistatą;

Trys Baltarusijos rinktinės ledo ritulininkai (Artiomas Kisly ir broliai dvyniai Sergejus bei Aleksandras Malyavko) yra puikiai pažįstami Lietuvos rinktinės trenerio asistentui Artūrui Aleinikovui – jie visi rungtyniauja „Neman Grodno“ komandai, kurios trenerių štabe jau ne pirmus metus dirba mūsų rinktinės narys;

Abiem rinktinėms tai bus debiutas IA diviziono čempionate, tačiau skirtingomis aplinkybėmis: pernai Baltarusija pirmą kartą į jį nukrito, Lietuva – pirmą kartą pakilo;

Pasaulio ledo ritulio čempionato IA diviziono I turo tvarkaraštis:

09:30 val. Vengrija – Korėja
13:00 val. Lietuva – Baltarusija
17:00 val. Slovėnija – Kazachstanas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)