Iš viso buvo reitinguota 50 rinktinių. Rezultatai gauti susumavus rinktinių pasirodymus 2015 m. vykusiuose čempionatuose arba atrankose į juos.

Vyrai

Lietuvos vyrai reitinge užima 24-ąją vietą. Pernai vyrų rinktinė buvo 26-oje, o 2013 metais buvo pakilusi į dvidešimtąją vietą. Šalių reitingai sudaromi remiantis tų metų nacionalinės, jaunimo ir jaunių rintinės pasirodymais Europos ir pasaulio čempionatuose. 2015 metai vyrų rinktinėms buvo pasaulio čempionatų metai. Pernai daugiausiai įskaitinių taškų surinko Lietuvos nacionalinė rinktinė – 24, kuri pateko į 2015 metų pasaulio čempionato atkrintamąsias varžybas, kur nusileido Rusijos rinktinei. Lietuvos jaunimo U21 rinktinė surinko 8 reitingo taškus, kurie buvo pelnyti užėmus trečią vietą atrankos į pasaulio čempionatą atrankos turnyre. Dviem metais jaunesnei rinktinei buvo skirti 4 taškai. Papildoma atranka į pasaulio jaunių U19 čempionatą nebuvo rengiama, rinktinės buvo atrinktos pagal Europos jaunių U18 čempionato rezultatus. Atrankoje į minėtą čempionatą lietuviai atrankos grupėje liko ketvirti.

Reitingo lyderiais užtikrintai lieka Prancūzija, laimėjusi pasaulio ir visus minėtų amžiaus grupių čempionatus. Toliau rikiuojasi ispanai, danai, švedai ir vokiečiai.

Remiantis paskelbtais reitingais, bus traukiami atrankos į 2018 m. Europos vyrų čempionatą burtai. Burtai bus traukiami š.m. balandžio 14 dieną Dubrovnike (Kroatija). Kovos atrankos grupėse prasidės jau šių metų rudenį.

Į reitingą dar nebuvo įtraukti 2016 metų Europos čempionato ir atrankos į 2017 metų pasaulio čempionatą rezultatai, kurie gali pabloginti 2016 ir 2017 metų Lietuvos reitingus. Reiktų tikėtis jaunimo ir jaunių rinktinių didesnio indėlio, norint išsilaikyti panašiose pozicijose. Priminsime, kad Lietuvos jaunimo (g. 1996 metais) rinktinė (vyr. treneris V.Burba, treneris G.Paškevičius) varžysis atrankoje į 2016 metų Europos jaunimo U20 čempionatą. Atrankos turnyras bus surengtas Garliavoje š.m. balandžio 08-10 dienomis. Kartu su šeimininkais dėl dviejų kelialapių į finalines varžybas kovos Rusijos, Vokietijos bei Kosovo rinktinės. Lietuvos jaunių (g. 1998 metais) rinktinė (vyr. treneris A.Ambrazas, treneris S.Sokolovas) žais Europos jaunių U18 čempionate Kaune, kuris vyks rugpjūčio 15-21 dienomis.

Moterys

Moterų reitinge Lietuvos rinktinė pakilo iš 26-os į 21-ąją poziciją ir yra surinkusi 52 taškus. 2013 metais lietuvės buvo 27-oje vietoje. Nors Lietuvos nacionalinė rinktinė neiškovojo skambių pergalių per pastaruosius metus, tačiau reitingo kilimą nulėmė Lietuvos jaunimo U19 rinktinės patekimas į Europos jaunimo čempionato finalines varžybas. Merginos uždirbo 28 įskaitinius taškus, nacionalinė rinktinė pridėjo 16, o jaunių U17 rinktinė – 8 taškus. Lietuvos nacionalinė rinktinė atrankoje į 2015 metų pasaulio čempionato atkrintamąsias varžybas užėmė antrąją vietą, Lietuvos jaunių rinktinės 2016 m. Europos jaunių čempionato atrankos grupėje Gruzijoje liko trečioje vietoje.

Moterų reitingo viršūnėje – grūstis. Pirmas tris vietas teskiria keturi taškai, o pirmaujančias ruses į pirmą vietą kilstelėjo sėkmingas jaunimo rinktinių pasirodymas.

Lietuvos moterų rinktinės varžovės atrankos į 2016 metų Europos čempionatą grupėje užėmė aukštas pozicijas. Norvegės – trečios , rumunės – ketvirtos ir tik baltarusės įsitaisiusios gerokai žemesnėje dvidešimtoje vietoje. Šio atrankos ciklo rezultatai į reitingą dar neįtraukti.

Lietuvos moterų nacionalinė rinktinė šiemet pavasarį baigs kovas atrankoje į 2016 metų Europos čempionatą, o rudenį jau sužais atrankos į 2017 m. pasaulio čempionato grupės varžybas. Lietuvos jaunimo (g. 1996 metais) rinktinė (vyr. trenerė G.Rašimienė, trenerė L.Bernatavičiūtė) žais atrankos į 2016 metų pasaulio čempionatą grupės varžybas Čekijoje. Kovo mėnesį įvyksiančiame turnyre lietuvių varžovėmis bus Čekijos, Vokietijos ir Bulgarijos jaunimo rinktinės.

Bendras šalių reitingas

Bendrame šalių nacijų reitinge, kuriame susumuojami moterų ir vyrų rinktinių rezultatai, po 2015 m. Lietuvos rinktinė rikiuojasi 24 pozicijoje su 88 taškais, pernai buvome 26-oje vietoje. Lyderiauja Prancūzija, Danija ir Švedija. Mūsų šalies kaimynės užima šias vietas: Rusija – 6, Lenkija – 9, Baltarusija – 16, Latvija – 31, Estija – 34.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)