Delfi jau rašė, jog Ukrainą puolančių agresorių atstovų kompanijos neapsikentė keliolikos šalių bokso federacijos, nusprendusios ignoruoti vieną svarbiausių sezono startų.

Tarp jų – ir pati Ukraina bei Lietuva: dėl to Indijos sostinėje planetos čempionės titulo svorio kategorijoje 75-81 kg negins Gabrielė Stonkutė.

Boikotuoti pirmenybes žadėjo ir daugiau nacionalinių federacijų, vis dėlto atsirado sportininkių, kurios nepaisė savo šalies pozicijos ir savarankiškai atvyko į varžybas.

Viena tokių – olandė Megan de Cler. Praėjusių metų planetos jaunimo vicečempionė pasirodymą svorio kategorijoje 57-60 kg penktadienį pradės akistata su tadžike Nilufar Bobojorova.

M. de Cler bus vienintelė Nyderlandų boksininkė Naujajame Delyje, vis dėlto kyla klausimas, kam iš tiesų ji atstovauja.

Trečiadienį vykusioje oficialioje turnyro atidarymo ceremonijoje M. de Cler žengė ant scenos nešina rusus ir baltarusius praėjusį rudenį visiškai reabilitavusios Tarptautinės bokso federacijos (IBA) vėliava.

IBA logotipas vietoje tėvynės vėliavėlės žymi ir boksininkės pavardę čempionato burtų tinklelyje.

Megan de Cler (Foto: IBA)

Nyderlandų bokso federacija viešai skelbė boikotuosianti varžybas, kuriose dalyvaus agresorių atletai. Maža to, jos vadovas Borisas van der Vorstas mėgino tapti vieninteliu IBA prezidento iš Rusijos Umaro Kremliovo konkurentu pernai vykusiuose rinkimuose, bet dėl tariamų procedūrinių pažeidimų jo kandidatūra nė nebuvo priimta.

„Manome, kad M. de Cler registracija pasaulio čempionatui yra negaliojanti, ir dėl to pareikalavome IBA paaiškinimo. Mūsų manymu, taip yra paminamas Nyderlandų nacionalinės federacijos suverenitetas“, – insidethegames.biz skundėsi B. van der Vorstas.

Tuo metu Rusijos vėliavą atidarymo ceremonijoje nešusi Diana Piatak dėkojo už „suteiktą garbę“.

„Esu susijaudinusi, nes dalyvauti varžybose po savo šalies vėliava yra didelė garbė, kurios mes laukėme jau ilgokai“, – sakė rusų rinktinės vėliavnešė.

Rusijos moterų bokso rinktinė Indijoje (Foto: RBF)

Beje, atidarymo ceremoniją Naujajame Delyje stebėjo Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas, salėje sėdėjęs greta U. Kremliovo.

Skandalas kilo ir dėl Kosovo boksininkės Donjetos Sadiku, kuriai neleista startuoti po savo šalies vėliava.

Kadangi Indija iki šiol nepripažįsta 2008 metais nepriklausomybę paskelbusios Balkanų valstybės, D. Sadiku iš pradžių negavo vizos.

Nors vėliau šią problemą išspręsti jai padėjo Bulgarijos diplomatai, boksininkė į Indiją taip ir neišvyko.

Kosovo olimpinis komitetas pranešė neleidęs sportininkei vykti į čempionatą dėl sąlygų, kuriomis ji būtų kopusi į ringą Naujajame Delyje. Organizatorių sprendimu, D. Sadiku uždrausta pasirodyti su savo tėvynės vėliava ar bet kokia kita simbolika.

Į šią istoriją sureagavo Kosovo prezidentė Vjosa Osmani.

„Tai yra akiplėšiškas sporto standartų pažeidimas. Kosovas yra visavertis IBA narys, todėl mūsų sportininkai turi visą teisę pasaulio čempionate dalyvauti su savo vėliava ir himnu“, – socialiniame tinkle pareiškė šalies vadovė.

„Tokie veiksmai nepraeis be pasekmių“, – pridūrė Kosovo kultūros, jaunimo ir sporto ministras Hajrulla Čeku.

Ne mažiau aistrų kelia ir planetos vyrų bokso čempionatas, kuris gegužę vyks Uzbekijos sostinėje Taškente.

IBA vadovybės oponentai anksčiau viešai svarstė galimybę organizuoti alternatyvų turnyrą, kuriame dalyvautų šalys, nenorinčios ringe matyti rusų ir baltarusių.

U. Kremliovas iš tokios perspektyvos tik pasijuokė.

„Nereikia lyginti uodo su drambliu. Išvis neverta apie tai kalbėti“, – mėgėjų bokso skilimo pavojaus nenori pripažinti IBA prezidentas.

Primename, kad dėl moterų pirmenybių boikoto IBA iškėlė drausmines bylas penkių nepaklusnumą aktyviausiai demonstravusių nacionalinių federacijų vadovams: JAV, Kanados, Čekijos, Švedijos ir Naujosios Zelandijos.

Dėl korupcijos ir teisėjavimo skandalų Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) yra sustabdęs finansinę paramą IBA bei pats organizuoja olimpinių žaidynių atrankos varžybas. Kol kas nėra paskelbta, ar rusams ir baltarusiams bus leista siekti kelialapių į kitais metais Paryžiuje vyksiančią olimpiadą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją