Pasaulio moterų šachmatų čempionate žais 64 dalyvės, suskirstytos poromis. Aukščiausią ELO koeficientą turinti žaidėja Humpy Koneru (ELO-2581) iš Indijos susitiks su žemiausia reitingą turinčia Egipto šachmatininke, antra pagal pajėgumą kinė Ju Wenjun (ELO-2557) prie lentos susigrums su 63-ia pagal pajėgumą dar viena egiptiete ir t.t.

V. Čmilytė pasaulio čempionate skirstyta ketvirta ir pirmame rate žais prieš Bangladešo šachmatininkę Akter Liza Shamima (ELO-2130). 40-ą reitingą turinčiai D. Daulytei teko panašų ELO koeficientą turinti varžovė lenkė Monika Sočko (ELO-2463), o K. Baginskaitės jau pirmame rate laukia Europos čempionė Valentina Gunina (ELO-2528) iš Rusijos.

„Varžybose knock-out‘o (eliminacinės varžybos – angl.) sistema dalyvausiu pirmą kartą. Tai – specifinis turnyras, kuriame labai didelė klaidos kaina. Viena pralaimėta partija ir gali tekti keliauti namo. Man tai bus įdomi patirtis“, – prieš debiutą pasaulio čempionate sakė D.Daulytė. – Dalyvavimas pasaulio čempionate yra didelis pasiekimas, nes į jį patenka tik 64 šachmatininkės iš viso pasaulio. Tačiau negaliu sakyti, kad dalyvavimas šiame turnyre yra karjeros viršūnė, daug kas priklausys nuo pasiekto rezultato.“

Pasaulio moterų šachmatų čempionatas tęsis iki balandžio 6 dienos. Kiekviename rate, išskyrus finale, šachmatininkes sužais dvi klasikinių šachmatų partijas (vieną – baltomis figūromis, kitą – juodomis). Jei dviejų partijų rezultatas bus lygus, bus žaidžiami du greitųjų šachmatų susitikimai. Jei nugalėtoja nepaaiškės ir po jų – vyks dar dvi žaibo šachmatų (blitz – angl.) partijos. Išaiškinti pajėgesnę šachmatininkę gali prireikti ir septintos – Armagedono – partijos. Beje, visi greitųjų šachmatų susitikimai bus sužaisti per vieną dieną.

„Dažniausiai dalyvauju varžybose su klasikine laiko kontrole, kada partijai skiriama 1 val. 30 min. ir 30 sekundžių už atliktą ėjimą. Tačiau tenka dalyvauti ir greitųjų šachmatų varžybose. Sunku pasakyti, kuri laiko kontrolė man palankesnė, bet nenusiminčiau, jei mačą reikėtų pratęsti žaidžiant greitųjų šachmatų partijas“, – teigė D. Daulytė.

M. Sočko – D. Daulytei gerai pažįstama oponentė. Dar praėjusių metų rugsėjį Vokietijos Bundeslygoje Lietuvos ir Lenkijos šachmatininkės susitiko tarpusavyje. Tąkart partija baigėsi lygiosiomis.

„Tuomet turėjau persvarą, bet dėl laiko stokos padariau keletą klaidų“, – prisiminė lietuvė. – Mano varžovė patyrusi, jai tai jau ne pirmas toks čempionatas. Ji labai kovinga šachmatininkė, bet nežiūrint į tai, kad jos reitingas aukštesnis, manau, jog turėsiu šansų lygiavertei kovai.“

D. Daulytė ir V. Čmilytė viena prieš kitą gali žaisti nebent pusfinalyje, tuo tarpu su K. Baginskaite lietuvės galėtų susitikti tik finale.

„Su Viktorija visada pasikalbame susitikusios turnyruose. Su Kamile man nėra tekę bendrauti, ji – vyresnės kartos šachmatininkė, prieš daug metų išvykusi gyventi į JAV. Be abejo, seksiu kitų šachmatininkių pasirodymus ir sirgsiu už lietuves“, – tikino D. Daulytė.

Pasaulio čempionatas eliminacinio tipo formatu organizuojamas kas dvejus metus. Šios varžybos turėjo vykti dar praėjusiais metais, tačiau dėl užsitęsusios rėmėjų ir organizacinio miesto paieškos buvo perkeltos į 2015-us.

Turnyro prizų fondą sudaro 450 tūkst. JAV dolerių. Pasaulio čempionei atiteks 60 tūkst. dolerių čekis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)