Ir jie neliko nuvilti: dramatišką kovą 34:17 (16:3) laimėjo Naujosios Zelandijos atstovai, kurie trečią kartą istorijoje tapo stipriausiais pasaulyje. Antro kėlinio viduryje zelandų pranašumas nuo 21:3 buvo sumažėjęs iki 21:17, tačiau tikslūs Danielio Carterio smūgiai neleido australams pakreipti rezultato savo naudai.

Čempionų titulą pirmą kartą apgynę zelandai ir australai tarpusavyje regbio aikštėse kovoja jau daugiau nei 100 metų – nuo 1903-iųjų. Per šį laiką tai buvo jau 155-tas Okeanijos derbis: zelandai pasiekė 106 pergales, australai 42, o 7 sykius buvo užfiksuotos lygiosios.

Be to, australai laimėjo tik vieną iš paskutinių 13-os tarpusavio akistatų. Tiesa, pasaulio čempionatuose persvara yra Australijos pusėje: šio žemyno atstovai laimėjo du iš trijų susitikimų (1991 ir 2003 m.), o Naujosios Zelandijos atstovai – tik vieną (2011 m.).

Įdomu, kad visų aštuonių, įskaitant ir šių metų, pasaulio čempionato finalų nugalėtoja tapo ta komanda, kuri pirmavo po pirmo kėlinio.

Naujosios Zelandijos rinktinės, kuri pirmąsyk tapo planetos čempione, kai pirmenybės vyko ne jų šalyje, lyderiui 34-erių metų Richie McCaw tai buvo, ko gero, paskutinis toks turnyras jo karjeroje.

Princas Harry ir Richie McCaw

Abiejų ekipų baudų/realizacijos smūgių atlikėjai – Danielis Carteris (Naujoji Zelandija) ir Bernardas Foley – yra elitiniai snaiperiai ir finale pateisino savo vardą.

D. Carteris su 19 taškų buvo rezultatyviausias finalo žaidėjas ir buvo pripažintas naudingiausiu jo žaidėju.

Rungtynių eiga:

Prieš pat finalo mačą žiūrovai išvydo garsųjį zelandų karo šokį haką. Nors pirmo kėlinio pradžioje kamuolys atiteko australams, pirmieji prispausti varžovų prie jų vartų pabandė favoritais laikyti Naujosios Zelandijos regbininkai.

Galiausiai australai visgi pažeidė taisykles ir Danas Carteris 8 minutę tiksliu baudos smūgiu išvedė zelandus į priekį – 3:0. Tačiau jau po 5 minučių tuo pačiu atsakė Bernardas Foley ir rezultatas tapo lygiu – 3:3.

26 min. australai dar kartą buvo nubausti už varžovo sugriebimą aukščiau pečių ir D. Carterio koja vėl nesudrebėjo – 6:3.

36 min. tas pats zelandas dar trim taškais padidino saviškių persvarą – 9:3.

39 min. zelandai surengė puikią ataką ir Nehe Milneris-Skudderis prispaudė kamuolį įskaitiniame plote, o D. Carteris dar pridėjo realizacijos smūgį ir skirtumas prieš didžiąją pertrauką išsaugo iki 16:3.

Antrasis kėlinys irgi prasidėjo ne taip, kaip norėtų Australijos žaidėjai ir fanai: jau 42 min. Ma'a Nonu atliko įspūdingą reidą ir antrą kartą prispaudė kamuolį įskaitiniame plote – 21:3. Tiesa, papildomus du taškus galėjęs uždirbti D. Carteris šį kartą buvo netikslus.

Kovingieji australai nepasidavė ir parodė savo charakterį: teisėjui parodžius geltoną kortelę Benui Smithui ir išvijus jį iš aikštės 10-iai minučių Davidas Pocockas 53 min. prispaudė kamuolį įskaitiniame plote, o B. Foley tiksliai atliko realizacijos smūgį ir grąžino intrigą – 21:10.

Kraujo skonį užuodę Australijos regbininkai dar įnirtingiau kibo varžovams į atlapus ir 63 min. Tevita Kuridranid dar kartą prispaudė kamuolį zelandų aikštės pusės įskaitiniame plote, o B. Foley sumažino saviškių deficitą jau iki 4 taškų – 21:17.

70 min. D. Carteris puikiu smūgiu iš eigos kiek apramino įsišėlusius australus – 24:17.

75 min. dar atliko vieną nuostabų smūgį iš kone aikštės vidurio ir zelandai artėjo prie pergalės – 27:17.

79 min. zelandai išsprendė visus klausimus, kai fantastiškai spurtavęs Beaudenas Barrettas prispaudė kamuolį, o D. Carteris atliko formalumus ir įtvirtino pergalę – 34:17.

Kas ketverius metus vykstančiose planetos pirmenybėse šiais metais dalyvavo 20 rinktinių, suskirstytų į keturias grupes. Milžiniško sporto gerbėjų susidomėjimo sulaukusiose varžybose per 48-erias sužaistas rungtynes apsilankė pustrečio milijono žiūrovų.

Nepaisant aistringo sirgalių palaikymo, šis turnyras tapo pirmuoju, kuriame šeimininkai ir buvę čempionai anglai neperžengė pirmojo etapo barjero. 2003-iaisiais triumfavę anglai šįkart grupės varžybose nusileido Australijai ir Velsui, liko treti ir nepateko į ketvirtfinalį.

Naujosios Zelandijos ir Australijos komandos pasaulio čempionato finale žaidė jau ketvirtą kartą. Zelandai čempionų trofėjų iškovojo rekordinį trečią sykį!

„All Blacks“ pravardžiuojama rinktinė ketvirtfinalyje įspūdingu rezultatu 62:13 sutriuškino prancūzus, o pusfinalyje 20:18 palaužė Pietų Afrikos ekipos pasipriešinimą. Savo ruožtu „Wallabies“ pravardžiuojami australai ketvirtfinalyje tik paskutinę minutę 35:34 įveikė Škotiją, o pusfinalyje 29:15 pranoko Argentiną.

Pasaulio čempionato bronzą iškovojo PAR rinktinė, kuri 24:13 (16:0) nugalėjo Argentiną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)