„Kiekvienos žaidynės, kurias man teko stebėti, turi savitą veidą. Šiandien aš esu tikrai maloniai nustebintas jaunimo entuziazmu, dalyvių gausumu. Visi svečiai šilti ir viską priėmė su dideliu jautrumu. Žaidynės turi prasmę apjungti viso pasaulio jaunimą, sukelia tam tikrą prie Tėvynės prisirišimo jausmą. Tai turės didelės reikšmės jauno žmogaus formavimui, bendruomeniškumo jausmui. Tikrai tikiu, kad pasaulio jaunimas neatitrūks nuo lietuviško gyvenimo“, - kalbėjo Valdas Adamkus.

Atidarymo ceremonijoje buvo apstu širdies gelmes virpinančių ir lietuvybę skatinančių akimirkų.

Daugelį pradžiugino meninė programa: scenoje pasirodė daugkartiniai pasaulio ir Europos čempionai – „Žuvėdros“ šokėjai, įspūdingas programas parengė meninės ir sportinės gimnastikos atstovai, iš nuostabos aikčioti privertė radijo bangomis valdomų akrobatinių aviamodelių uždarų patalpų vienas iš pasaulio lyderių vilnietis Donatas Paužuolis. Jo radijo bangomis valdomi lėktuvai, atlikdami įvairius akrobatinius triukus, skraidė tiesiog virš žiūrovų galvų.

Žaidynės skiriamos S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80 metų ir Pirmosios Tautinės olimpiados 75 jubiliejams paminėti. Būtent tas Donato Paužuolio lėktuvėlio skrydis ir simbolizavo garsųjį S. Dariaus ir S. Girėno skrydį per Atlantą.

Per atidarymo ceremoniją sveikinimo žodį per vaizdo įrašą tarė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Linkiu būti aktyviems ir įkvėpti kitus gyventi sveikai. Šiemet minime Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui. Neatsitiktinai šios žaidynės skiriamos lietuvių žygdarbiui paminėti. Į priekį juos vedė iššūkiai, drąsa, ištvermė ir meilė Lietuvai. To paties linkiu ir Jums - sportininkams, treneriams ir visiems, kurių dėka šios žaidynės vyksta.

Turėkite tikslą ir siekite jo drąsiai. Būkite ryžtingi, stiprūs, džiaukitės pergalėmis, o savo pasiekimais ir darbais garsinkite Lietuvą. Ištvermės, sportinio azarto ir sėkmės žaidynėse“, - kalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė, kad šios žaidynės vyksta būtent Lietuvos uostamiestyje.

„Malonu, kad Klaipėdoje šiomis dienomis yra viso pasaulio lietuviai. Tai didžiulis įvykis mums visiems. Čia galima pamatyti lietuvių ir iš tolimojo Sibiro, ir iš JAV, ir Australijos, ir kitų šalių. Susirinkome tam, kad paliudytume pasauliui, Europai, Lietuvai ir patys sau, kad mes buvome, mes esame ir būsime. Paliudykime pasauliui, kad esame vienos gražios, draugiškos šeimos nariais. Mūsų gyslomis teka vienas kraujas, mes kalbame viena kalba, mes mylime tą pačią motiną – gimtinę Lietuvą“, - žodį tarė V. Grubliauskas.

Žaidynių tikslas - padėti po visą pasaulį pasklidusiems lietuviams susitikti, išsamiau pažinti Lietuvos kultūrą, puoselėti sporto tradicijas, ugdyti tautiškumą bei tęsti tautinio bendravimo, jaunosios išeivių kartos lietuvybės išsaugojimo tradicijas.

Šiemet Pasaulio lietuvių žaidynėse Klaipėdoje dalyvauja apie 2600 sportininkų iš 21 pasaulio valstybės. Dar apie 1000 dalyvių sudaro treneriai, teisėjai, delegacijų vadovai, savanoriai.

Gausiausios užsienio delegacijos atvyko iš Baltarusijos (134), JAV (124), Latvijos (122), Jungtinės Karalystės (74) bei Rusijos (63).

Dalyviai varžosi 24 sporto šakose, pradedant populiariausiomis - krepšiniu, futbolu, lengvosios atletikos rungtimis, baigiant netradicinėmis - kėglių, smiginio, riedučių sportu. Varžybos vykta įvairiausiose Klaipėdos viešosiose erdvėse, sporto bazėse.

Daugiau informacijos apie žaidynes, varžybų ir renginių programą galima rasti portale www.lsfs.lt.

Šiose, jau devintosiose, pasaulio lietuvių sporto žaidynėse tarp kitų garbingų svečių dalyvauja ir ilgametis Čikagos krepšinio komandų treneris Rimantas Dirvonis.

Jis yra Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo sporto sąjungos (ŠALFASS) narys, buvo jos valdybos pirmininkas. Būtent šios sąjungos iniciatyva 1978 m. buvo atgaivinta Tautinė olimpiada, surengtos pirmosios pasaulio lietuvių sporto žaidynės. Jis Klaipėdoje bene vienintelis visų pasaulio lietuvių žaidynių dalyvis.

Savaitgalio renginiai:

Birželio 29 dieną (šeštadienį), nuo 10 iki 15 val., Atgimimo aikštėje vyks sveikatos ir sporto šventė, kurios metu koncertuos įvairios muzikos grupės, o sporto šakų atstovai demonstruos miestelėnams savo talentus ir kvies gyventi sveikiau.

Birželio 29 dieną, nuo 20 iki 23 val., II Melnragės paplūdimyje vyks žaidynių dalyvių vakaronė, folkšoko diskoteka.

Birželio 30 dieną, nuo 10.30 iki 14 val. viešbučio "Amberton Klaipėda" konferencijų centre, Naujojo Sodo g. 1, vyks sporto forumas. Sveikinimo žodžius tars Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius bei Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Visi renginiai - nemokami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)