Pirmi 1958 metais Vengrijoje pasaulio čempionate debiutavo klasikai. Analogiškos varžybos jiems buvo surengtos 1986 metais. „Laisvūnai“ Budapešte kovojo 1985 ir 1986 metais. Visų trijų olimpinių stilių: graikų-romėnų, laisvųjų ir moterų imtynių atstovai rungėsi 2005 metais. Tąsyk varžybos vyko Laszlo Pappo sporto arenoje. Šioje arenoje vyksta ir šių metų pasaulio imtynių čempionatas.

Šią areną gerai prisimena Edgaras Venckaitis, Aleksandras Kazakevičius ir Mindaugas Mizgaitis. Prieš aštuonis metus vykusiame pasaulio čempionate arčiausiai pjedestalo liko M. Mizgaitis. Sunkiasvoris iškovojo pergales prieš gruziną Mirianį Georgadzę ir Bulgarijai atstovavusį buvusį moldavą Sergejų Mureiką, tačiau sėkmė nusisuko kovoje su šeimininku Mihaly Deaku Bardosu ir rusu Sergejumi Artiuchinu bei užėmė penktą vietą.

2005 metais būsimasis olimpinis prizininkas A. Kazakevičius galynėjosi svoryje iki 66 kilogramų ir debiuto imtyje sensacingai įveikė rusą Romaną Gromovą, bet vėliau pritrūko parako imtyje su korėjiečiu Kum Chol Kimu.

Vis dėlto didžiausias išmėginimas teko E. Venckaičiui. Pirmoje imtyje burtai devyniolikmetį Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinį suvedė su dukart olimpiniu čempionu (1996 ir 2000 metų) ir olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoju (2004) Armenu Nazarianu. Iki Atlantos olimpinių žaidynių A. Nazarianas gynė Armėnijos rinktinės spalvas.

Netrukus, būdamas jėgų žydėjime, A. Nazarianas nesugebėjo atsispirti finansų kerams ir tapo Bulgarijos piliečiu. Du olimpinius ciklus A. Nazarianas buvo absoliutus visų varžybų favoritas savo svoryje. Be trijų olimpinių medalių jis iškovojo šešis Europos čempiono titulus ir triskart triumfavo pasaulio čempionatuose. Jo pasiekimai neliko nuošalėje ir jo vardas įrašytas auksinėmis raidėmis FILA imtynių šlovės muziejuje.

Budapešte E. Venckaitis sensacijos nesukūrė, bet tituluoto meistro pamokos įsirėžė ilgam. Pralaimėjęs ir antrą dvikovą vengrui Laszlo Klimentui mūsiškis svoryje iki 60 kilogramų liko tarp autsaiderių.

Tai buvo prieš aštuonerius metus. Šiandien vyrai pajėgūs kovoti dėl itin aukštų vietų. Lietuvius imtynininkus vertina varžovai, pastebi ir FILA. Paskutinėje sudarytoje FILA reitingų lentelėje tarp pajėgiausių pasaulių imtynininkų įsiterpusios A. Kazakevičiaus, M. Mizgaičio ir dėl kojos traumos čempionate nedalyvausiančio Viliaus Laurinaičio pavardės.

„Nežinau kokie bus galutiniai rezultatai, nemėgstu prognozuoti, bet esu tikras, kad vyrai nuo kilimo nužengs aukštai iškeltomis galvomis ir man nebus gėda kitų šalių treneriams žiūrėti į akis. Bet kokiu atveju mūsų tikslas pasirodyti geriau, nei prieš aštuonerius metus“, – prieš išvykdamas į Budapeštą linksmai nusiteikęs kalbėjo rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)