LKKF 2020-asiais ėmėsi rengti nuotolines varžybas Lietuvos klubams, po sėkmingų bandymų buvo žengta į tarptautinę erdvę – surengtos Europos taurės varžybos ir pirmasis oficialus nuotolinis Europos čempionatas.

Naujas etapas – Pasaulio taurės varžybos – pranoko organizatorių lūkesčius. Jose jėgas išbandė net 1000 sportininkų iš 26 šalyse įsikūrusių 112 klubų. Varžybose dalyvavo sportininkai iš 26 šalių: Lietuvos, Andoros, Australijos, Belgijos, Brazilijos, Danijos, Graikijos, Irano, Ispanijos, Izraelio, Jungtinės Karalystės, Kazachstano, Latvijos, Lenkijos, Moldovos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rumunijos, Rusijos, Slovakijos, Švedijos, Šveicarijos, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos.

Atletai varžėsi suskirstyti net 38 kategorijas pagal amžių ir meistriškumą. Svarbiausioje iš jų – suaugusiųjų – Lietuvos atstovai iškovojo 3 prizines vietas.

Tarp vyrų (60 dalyvų) į finalą prasibrovė Kauno „Shori“ atstovas Tomas Zienius. Tik lemiamoje dvikovoje lietuvis turėjo pripažinti 2019 metų Europos čempiono ukrainiečio Jaroslavo Kovalčuko pranašumą.

Pakeliui į finalą trenerio Valiaus Rudžio auklėtinis įveikė vokietį Manuelį Meierį Laimą rezultatu 5:0, belgą Arturą Navojaną – 3:2, Europos čempioną lenką Konradą Kozubowskį – 4:1 ir rumuną Bogdaną Petreaną – 4:1.

Į moterų varžybų (52 dalyvės) finalą taip pat pateko V. Rudžio auklėtinė – Raminta Makackaitė iš Marijampolės „Tordano“, bet lemiamoje kovoje teisėjai pergalę skyrė Šveicarijos sportininkei Carlai Gallati.

R. Makackaitė pakeliui į finalą nugalėjo 4 varžoves: Ellą Elvander iš Švedijos, Anett Kovacs Leiter iš Vengrijos, Liudmilą Martynovič iš Rusijos ir Godą Klapatauskaitę iš Vilniaus „Saulės ženklo“, kuri galutinėje įskaitoje pasidalino trečiąją vietą su ukrainiete Jaryna Karol.

Tarp senjorų vyrų nugaltoju tapo švedas Andreasas Tampe, o tarp moterų – Klaipėdos „Okinavos“ vadovė Diana Mačiūtė. Ji turnyre nepaliko vilčių visoms savo varžovėms: vokietei Karin Battermann, rumunei Alinai Bogdan, ukrainietei Olesiai Derevianko ir savo auklėtiniai, „Okinavos“ instruktorei Kristinai Basovai.

Vaikinų jaunimo amžiaus grupės (37 dalyviai) finale taip pat susitiko du „Okinavos“ auklėtiniai, o aukso medaliu džiaugėsi Enrikas Pucėta, pranokęs Gustą Razmą. Trečiąją vietą šioje grupėje iškovojo Benas Sakalauskas iš „Saulės ženklo“.

Lietuvos klubams pavyko laimėti dar 4 aukso medalius, juos pelnė dar du „Okinavos“ sportininkai ir du Žemaitijos regione veikiančio klubo „Shodan“ auklėtiniai: Vykintas Kubilius (iki 10 metų, „Shodan“), Kamilė Einikytė (iki 11 metų, „Shodan“), Nojus Trukšanovas (iki 13 metų, „Okinava“) ir Nikas Kvasys (iki 16 metų, „Okinava“).

Sklandžią varžybų eigą užtikrino gausi aukščiausio lygio teisėjų komanda, kuriai vadovavo varžybų vyr. teisėjas LKKF prezidentas Vidmantas Poškaitis ir Europos karatė organizacijos (EKO) Teisėjų komiteto pirmininkas 7 dano meistras Michaelis Soderkvistas iš Švedijos.

„Didelis malonumas dalyvauti tokiose unikaliose varžybose, tai jau trečiasis didelis renginys, prie kurio prisideda ir EKO, – sakė M. Soderkvistas. – Šiais laikais visi turime daug iššūkių ir dėl varžybų, ir dėl treniruočių, todėl tokia galimybė visiems susiburti ir pasivaržyti yra ypatingai svarbi. Tai yra įkvėpimas. Nesvarbu, kokie yra galutiniai rezultatai, kam pavyko laimėti, kam – ne, svarbiausia yra jausti, kad treniruojiesi ne veltui, kad tobulėji ir gali sau mesti iššūkį.“

Kolegai pritarė Pasaulio karatė organizacijos viceprezidentas iš Nyderlandų Koenas Scharrenbergas: „Neįtikėtina, kad turime tiek daug dalyvių varžybose tokiais laikais. Tai rodo, kad kiokušin karatė turi puikią ateitį. Ačiū organizatoriams, kurie nuo mažų vietinių varžybų nuėjo kelią iki tokio masinio visą pasaulį vienijančių varžybų. Jų pabaigoje visi esame nugalėtojai ir galime džiaugtis, kad galėjome būti šio renginio dalimi.“

„Šios varžybos buvo unikalios daugeliu atžvilgių. Tai pirmasis vien katos rungčiai skirtas pasaulinis renginys, jis vyko virtualioje erdvėje, čia kartu varžėsi ir teisėjavo skirtingų karatė organizacijų atstovai. Visa tai yra unikalu, visa tai vienija karatė pasaulį šiais sunkiais laikais, – teigė Europos pilno kontakto karatė organizacijos prezidentas Koenas Spitaelsas. – Nesvarbu, kokio amžiaus buvo šių varžybų dalyviai, visi jie tapo istorijos dalimi. Tie, kas dabar dar yra vaikai, ateityje galės prisiminti ir pasakoti kitiems, kad jie taip pat buvo šio pirmojo tokio tipo renginio dalimi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)