Orientavimosi sportas – viena iš nedaugelio sporto šakų, kuria gali užsiimti beveik kiekvienas – trasas galima įveikti savo pasirinktu tempu, jos būna skirtingo ilgio bei sudėtingumo, tad tinka dalyviui nepriklausomai nuo jo amžiaus. Jauniausi dalyviai orientuotis savarankiškai pradeda jau nuo 10 ar 12 metų, o vyriausi dalyviai priklauso grupėms virš 80 metų. Varžomasi ne vien fizine jėga ir ištverme, tad patirtis ir tiksliai pasirinktas maršrutas gali nulemti net itin garbaus amžiaus dalyvių pergalę prieš jaunesnius bei pajėgesnius varžovus“, – teigia treniruotė vedęs Dovydas Mickus, „Mano antradieniai“ orientavimosi treneris.

Pasak treniruotę vedusių trenerio D. Mickaus ir Lietuvos orientavimosi sporto rinktinės narės Gabrielės Keinaitės, orientavimasis yra viena iš sveikiausių bei naudingiausių žmogui sporto šakų.

„Orientavimosi sportas yra sveikesnis už įprastą bėgimą: dažniausiai varžybos vyksta miške, kur yra minkšta danga, tad mažesnis krūvis tenka sąnariams. Mažiau apkraunama ir širdis – nereikia judėti iš visų jėgų, kadangi galvojama apie tolesnius veiksmus, stebima aplinka, ieškoma kelio ir pan.“, – pastebi „Mano antradieniai“ orientavimosi trenerė ir Lietuvos orientavimosi sporto rinktinės narė Gabrielė Keinaitė.

Pasak G. Keinaitės, „Vilnius Challenge“ dalyviams svarbiausios yra bazinės orientavimosi sporto žinios. „Visas multisporto varžybas jungia orientavimosi rungtis, kuri yra paprastesnė nei specialiose orientavimosi sporto varžybose. Papildoma informacija apie punktus pateikiama žodžiais, o ne specialiais simboliais, kurie su orientavimosi sportu nesusipažinusiems žmonėms dažnai tėra brūkšnelių ir taškelių deriniai, – patirtimi dalijasi trenerė ir sportininkė, ne kartą buvusi „Vilnius Challenge“ prizininke. – Žinoma, suprasti ir mokėti teisingai nustatyti judėjimo kryptį, „skaityti“ orientavimosi žemėlapį bei naudotis specialia atsižymėjimo kortele būtina kiekvienam varžybų dalyviui – šie įgūdžiai gali nulemti, ar būsite ant nugalėtojų pakylos“.

Varžybose dalyviai įveikia bėgimo, orientavimosi, dviračių, virvių, vandens rungtis, įvairius galvosūkius ir kliūtis, išsidėsčiusias visame Vilniaus mieste. G. Keinaitės teigimu, tai puiki galimybė patirti pirmą itin aktyvų vasaros nuotykį prieš visus kitus laukiamus renginius.

Ankstesnių multisporto varžybų prizininkė dalijasi 4 patarimais, kurie padės drąsiai išbėgti į trasas:

1. Įvertinkite savo fizinį pasirengimą – tokios multisporto varžybos kaip „Vilnius Challenge“ yra skirtos pramogai ir nuotykiui, tad pasirinkite trasą, kurią tikrai galite įveikti.

2. Treniruokitės kartu su komandos draugu – tai padės išsiaiškinti abiejų stipriąsias ir silpnąsias puses. Bendrų treniruočių metu išmoksite dirbti harmoningai, pavyzdžiui, geriau besiorientuojantis narys gali vesti komandą trasos maršrutu, kol kitas spręs galvosūkius ar motyvuos greičiau judėti pirmyn. Kartu mokanti dirbti komanda – didelis varžybų pranašumas.

3. Išmokite skaityti orientavimosi žemėlapį, kad prie starto linijos neprarastumėte amo ir galėtumėte operatyviai susiplanuoti maršrutą. „Vilnius Challenge“ žemėlapiai būna sudaryti iš miesto plano, orientavimosi žemėlapių fragmentų bei ortofoto nuotraukų – patariama su visais šiais žemėlapių tipais susipažinti iš anksto.

4. Įsitikinkite, kad esate tinkamai pasirengę varžyboms. Ypatingai svarbus privalomo inventoriaus sąrašas – šie daiktai – ne našta, atliekant trasos užduotis, o pagalbininkai, padėsiantys saugiai ir savęs nežalojant įveikti rungtis.

„Vilnius Challenge“ – didžiausios multisporto varžybos ne vien Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Šiais metais varžybos vyks birželio 6 dieną prie Baltojo tilto, kur įsikurs varžybų centras bei starto ir finišo linijos. Renginyje tikimasi sulaukti 2 tūkst. dalyvių iš visos Lietuvos bei užsienio, kurie įveiks bėgimo, orientavimosi, dviračių, virvių bei vandens rungtis, kliūtis bei spręs galvosūkius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)