Šokių ant ledo porai koją kiša neigiamas atsakas Lietuvos pilietybės prašiusiai A. Reed.

Prezidentas Gitanas Nausėda atmetė sportininkės prašymą suteikti jai pilietybę išimties tvarka.

Kaip BNS penktadienį informavo Prezidentūra, šalies vadovui tokį sprendimą gegužės pabaigoje rekomendavo Pilietybės reikalų komisija, kadangi „nėra duomenų, kurie neabejotinai patvirtintų A. Reed ypatingus nuopelnus Lietuvos Respublikai“.

Anot Prezidentūros, čiuožėja, anksčiau atstovavusi Gruzijai ir Izraeliui, apie neigiamą prezidento sprendimą buvo informuota dar birželio 1 d.

„Žodžiais negaliu apibūdinti, kokia pagerbta jausčiausi, jei gaučiau progą atstovauti Lietuvai ant olimpinio ledo. Man tai būtų didelė garbė, kurią labai norėčiau užsitarnauti. Dar labiau norėčiau padėti savo svajonę įgyvendinti Sauliui.

Tuo pačiu noriu, kad mūsų rezultatai kalbėtų patys už save. Galiu kontroliuoti tik juos, pasirūpinti, kad kaskart atiduotume visas jėgas. Būtų nuostabu, jei Lietuva galėtų mumis didžiuotis. O kol kas aš galiu tik kukliai viltis teigiamo atsakymo, kuris man reikštų labai daug.

Jeigu atsakymas vis dėlto būtų neigiamas, manau, jokių hipotetinių alternatyvių kelių į olimpines žaidynes nebeieškotume. Pastaruosius ketverius metus atstovavome tik Lietuvai. Ji yra Sauliaus namai, ji tapo ir mano namais. Norėtume čiuožti tik po jos vėliava“, – tuomet kalbėjo čiuožėja.

Allison Reed

27-erių amerikietė taip pat turi Japonijos pilietybę, praeityje ji buvo ir Gruzijos pilietė, kuomet atstovavo šiai šaliai 2010-ųjų Vankuverio olimpinėse žaidynėse.

Primename, kad 2013 metais Lietuvos pilietybė buvo suteikta amerikietei Isabellai Tobias, kuri su Deividu Stagniūnu dalyvavo 2014-ųjų Sočio žaidynėse. Netrukus po jų pora iširo dėl lietuvio traumos, ir I. Tobias vėliau atstovavo Izraeliui.

Prieš tai Lietuvos paso siekė ir ankstesnė D. Stagniūno partnerė iš JAV Katherine Copely, bet jai Prezidentūros atsakymas buvo nepalankus.

Tiesa, be dailiojo čiuožimo atstovų Pekino olimpinėse žaidynėse Lietuva neturėtų likti.

Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė lapkritį vėl ketina kreiptis dėl pilietybės suteikimo A. Reed, o atsarginis planas – paruošti Paulinos Ramanauskaitės ir Deivido Kizalos duetą svarbiausioms žiemos sporto varžyboms 2022 metais, rašo lrt.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)