Jau nuo pat ryto prie miesto pilies rinkosi aktyvaus gyvenimo būdo entuziastai – su draugais, šeimomis, sporto bendruomenėmis. Į Kauno centrą plūdo minios pėsčiųjų, riedėjo pilni autobusai net iš aplinkinių miestų, rajonų – tradiciškai birželio viduryje minima Olimpinė diena šiemet sulaukė didžiulio žmonių susidomėjimo.
Pastarieji pora metų tapo tikru iššūkiu dėl pandemijos ribojimų, todėl 2022-aisias Europos kultūros sostinėje Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK), Lietuvos olimpinio fondo ir Kauno miesto savivaldybės organizuojamas renginys buvo itin lauktas.

„Labai smagus renginys, puiki atmosfera, gera vieta, daugybė pačių įvairiausių rungčių, tokių, kokių net pats nesu matęs! Olimpinėje dienoje galima išbandyti save, puikiai praleisti laiką su šeima, atrasti naujų dalykų, naujų potyrių“, – emocijomis apie šventę dalijosi olimpietis, disko metikas Andrius Gudžius.

Šventės pradžioje – olimpinės ugnies įžiebimas

Šiais metais nuo Rotušės aikštės iki scenos Santakos parke deglą nešti buvo patikėta šešiems kauniečiams sportininkams – septintą vietą 2020 metų Tokijo olimpinėse žaidynėse užėmusiai penkiakovininkei Gintarei Venčkauskaitei, olimpiečiui buriuotojui Juozui Bernotui, Europos čempionei, krepšinio trenerei Linai Dambrauskaitei, krepšininkei Ugnė Sirtautaitei, gimnastui Tomui Kuzmickui bei pasaulio bokso čempionei Gabrielei Stonkutei.

Uždegus simbolinę olimpinę ugnį susirinkusius sveikino LTOK prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė. „Olimpinė diena – graži tradicija ir didelė šventė miestui. Man labai smagu, kad ji grįžo į Kauną. Labai džiaugiuosi matydama tiek daug žmonių, smagiai leidžiančių laiką, išbandančių įvairiausias sportines veiklas, bendraujančių su olimpiečiais“, – sakė ji.

Pozityvia energija dalijosi ir Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. „Sportas nėra tik aukščiausi pasiekimai, sportas – tai sveika gyvensena, sportas ugdo olimpines vertybes – pagarbą, draugystę, tobulėjimą“, – nuo scenos kalbėjo ministrė.

Santaką užtvindė tūkstančiai bėgikų

Iškart po šventinio atidarymo prie starto linijos stojo 500 metrų distanciją bėgantys mažieji bėgikai – čia prasidėjo „Olimpinės dienos bėgimo“ varžybos. Po vaikų bėgimo tradiciškai renginyje buvo įveikta lietuviška olimpinė mylia, žyminti 1988 metais atkurtą LTOK, vėliau trasą perėmė 5 ir 10 kilometrų įveikti pasirinkę bėgikai. Jų šiemet varžybose susirungė rekordinis skaičius – dalyvavo apie 2 tūkst.

Greičiausiai trasą įveikę dalyviai buvo apdovanoti „LTeam“, rėmėjų ir partnerių prizais. 5 kilometrų distancijų tarp moterų įveikė ir pirmas tris vietas užėmė Meda Repšytė, Kamilė Murnevaitė, olimpietė Gabrielė Leščinskaitė. Tarp vyrų greičiausi buvo Vilius Aleliūnas, Laimonas Strikaitis, Danielius Jevensaper.

„Atvykau organizuoti savo rungtį, tačiau ekspromtu sugalvojau prabėgti 5 kilometrus. Kitą savaitę išvykstu į Pasaulio orientavimosi sporto čempionatą, todėl šis bėgimas tapo puikia treniruote. Gera atmosfera, smagu bėgti, palaikyti olimpiečius. Tai jau ketvirta mano Olimpinė diena ir manau ji geriausia per pastaruosius ketverius metus“, – sakė Lietuvos orientavimosi sporto federacijos vykdančiojo direktoriaus pareigas einantis ir orientavimosi sportą Olimpinėje dienoje pristatę V. Aleliūnas. 5 kilometrus jis įveikė per 15 min. 31 s.

10 kilometrų trasoje greičiausios buvo Lina Kiriliuk, Loreta Kančytė, Neringa Songailaitė-Kovarskienė. „Atvažiavau čia iš Klaipėdos, Olimpinėje dienoje dalyvavau pirmą kartą. Labai smagus renginys – ne tik dėl bėgimo, bet ir dėl visų kitų rungčių. Šiandien labai norėjau laimėti pirmą vieną, todėl džiaugiuosi, kad pasisekė, labai patiko trasa, norėčiau ją dar kartą pakartoti Kaune“, – iškart po finišo „LTeam“ sakė L. Kiriliuk.

Šeštadienį trasoje triumfavo ir olimpietis, maratonininkas Remigijus Kančys – jis buvo greičiausias 10 km distancijoje. „Galbūt šios varžybos kitu atveju būtų įprastos, tačiau kadangi pergalė yra namuose, ji gerokai skanesnė“, – džiaugėsi olimpietis.

Orientavimosi sporto entuziastams – trasa vaizdingiausiais miesto maršrutais

Renginyje varžėsi ir orientavimosi sporto gerbėjai – čia vyko „LTeam Rogaining“ varžybos, jose susirungė 116 komandų. Naudojantis žemėlapiu bėgte arba dviračiu per tam tikrą laiko tarpą dalyviams teko aplankyti vaizdingiausias Kauno centrinės miesto dalies vietas, rasti paslėptus kontrolinius punktus.

Pradedančiųjų kategorijoje – 1 val. kontrolinio laiko – greičiausiais bėgikais tapo Mantas Balčiūnas ir Dovas Šveikauskas su komanda „Bulvės“, vos keliomis sekundėmis nuo jų atsiliko Jorio Kanto ir Igno Bindoko komanda „Kondicionierius“, treti liko „Mažiukai“ Kipras Petrauskas ir Vilius Tubilevičius.

Mėgėjų 2 val. bėgimo rungtyje triumfavo Povilas Čiurlevičius ir Vytis Alesiejūnas („Born2Move“), antra vieta atiteko „Koviniams“ Aurimui Danaičiui ir Vaidui Dzedulioniui, trečia – „OK Medeina“ Tomui Bogužinskui ir Artūrui Vaitiekui.

Stipriausieji bėgikai ryžosi 4 val. iššūkiui, tarp stipriausių vyrų – „TRItono #1“ komanda Osvaldas Kazlauskas, Artūras Maciulevičius, komanda „Jaunystė“ ir jos nariai Kęstutis Vaičius bei Romas Čeplinskas, „Kauno BMK vyrai“ ir Audrius Bagdanavičius ir Jonas Juška.

Moterų pogrupio lyderės – Audra Bogužinskienė ir Karolina Tomkuvienė („Medeina OK/Origami runners“), Aistė Traublienė ir Inga Žvinytė („Klajūno damos“), Dovilė Skripkauskienė ir Skaistė Skripkauskaitė („Klaipėdos mergytės“).

Dviračių mėgėjų 2 val., trasoje lyderiais tapo Tomas Streikus ir Aurimas Gulinas su komanda „Dzūkijos meškos“, antroji vieta atiteko „Realistams“ Marijui ir Nerijui Dulskiams, trečioji – Matui Stasiūnui ir Karolinai Jociūtei („Ignalkė“).

Ištvermingiausi dalyviai sėkmingai finišavo ir po 4 val. Vyrų pogrupyje pergalę šventė net dvi „Antaris Team“ komandos – pirmoje vietoje Martynas Dobilinskas ir Tomas Griškonis, antroje – Paulius Valatka ir Donatas Šegžda. Treti liko Aidis ir Dainius Kalvaičiai ir jų komanda „Grynas derlius“. Moterų pogrupyje – tik dvi komandos – „Žuvys“ su Ieva Baltriukaite ir Reda Žalimiene bei „Best Team“ su Mingaile Stašaityte ir Nora Stašaite.

Krepšinio turnyre susirungė ir žvaigždės

Sudedamoji šventės dalis – ZIP FM 3×3 krepšinio turnyras, kuriame susirungė 26 komandos, tarp kurių – net 8 žinomų žmonių komandos. Pasivaržyti krepšinio aikštelėje šeštadienį nusprendė Seimo nariai, LKL teisėjai, visuomenės veikėjai, laidų vedėjai Adomas Grinius, Aurelijus Bezekavičius, atlikėjas Alekna.

Po įtemptos kovos pergalę šventė komanda iš Marijampolės „Išvien – Bosima“ ir jos nariai Aidas Sabukonis, Andrius Levanas, Povilas Gaidys, Paulius Gvazdaitis. Antra vieta atiteko „Ginklanešiams“ Andrej Tichonov, Karoliui Kuliūnui, Kiprui Urbanavičiui, Medarui Pauliukėnui, trečia tarp geriausiųjų – „Makruha“ komanda.

Ištvermingiausiems – ekstremalaus bėgimo kliūčių ruožas

Viena daugiausiai ištvermės pareikalavusių rungčių – ekstremalus bėgimas „OCR Lietuva“. Daugiau nei šimtas dalyvių pasiryžo išmėginti jėgas specialiame 100 metrų ilgio kliūčių ruože. Jiems teko įveikti „Ninja“ laiptelius, kabančius žiedus, „Monkey Bars“ kliūtis – kabant ant rankų pereiti tam tikrą ruožą. Renginyje buvo organizuojamas ir nesudėtingas stabilumo testas, šliaužimas po tinklu – viskas vyko greitai ir dinamiškai.

„Didžiausiose OCR varžybose kliūtys būna gerokai sudėtingesnės, tuomet patariama iš vakaro su jomis susipažinti, jas iš anksto išbandyti. Olimpinės dienos šventėje Kaune svarbesnė ne technika, o greitis. Dalyviams teko bėgti, kabintis, kristi ant žemės, šliaužti, peršokti kliūtį, vėl bėgti, – OCR yra ištvermės ir greičio sportas“, – „OCR Lietuva“ kliūčių ruožo varžybų organizatorius, vienas iš „OCR Lietuva“ vadovų Arvydas Gintauskas.

Po įtemptos kovos „OCR Lietuva“ trasos nugalėtojais tapo Renaldas Bugys, Valery Liashchevich, Frank Van Lieshout, tarp moterų laimėtojų – Ieva Želvytė, Inga Palaikienė, Joana Budrevičiūtė.

Sporto ir pramogų šventė Kaunui

LTOK, Lietuvos olimpinio fondo ir Kauno miesto savivaldybės organizuojama „Olimpinė diena 2022“ miesto gyventojams ir svečiams žada daugiau nei 100 įvairių nemokamų sporto ir pramoginių veiklų.

Šventės svečiai galėjo išbandyti įvairias sporto šakas, gyvai pabendrauti su profesionaliais sportininkais, susitikti su olimpiečiais, įsitraukti į žaidimus, turnyrus, prisijungti prie edukacinių, olimpinio švietimo renginių. Už aktyvų dalyvavimą kiekvieno laukė malonios motyvacinės dovanos – buvo išdalyta daugiau nei 15 tūkst. prizų. Į renginį įsitraukė sporto federacijos, klubai, šventės dalyviams buvo pristatytos ne tik vasaros, bet ir žiemos olimpinės bei neolimpinės sporto šakos, atskiras veiklas ruošia ir Lietuvos paralimpinis komitetas.

Kitais metais Olimpinė diena vyks Panevėžyje. Šeštadienį, po varžybų apdovanojimų Rotušės aikštės scenoje Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Tadas Vasiliauskas simboliškai perdavė Olimpinės dienos vėliavą Panevėžio savivaldybei, ją priėmė Sporto skyriaus vedėjas Justinas Jasiukaitis.

Iškart po šventinio renginio uždarymo scenoje pasirodė Linas Adomaitis. Atlikėjo koncertas su gyvo garso grupe vainikavo „Olimpinės dienos 2022“ šventę. Programą užbaigė nemokamas kino seansas po atviru dangumi – Pilies amfiteatre žiūrovai galėjo išvysti biografinę dramą „Aš esu Zlatanas“.