Buvęs olimpinės rinktinės narys, ilgų nuotolių bėgikas, o dabar lengvosios atletikos treneris Česlovas Kundrotas „Druskininkų pusmaratonio“ dalyviams pataria galvoti ne tik apie norimą rezultatą, tačiau ir apie mitybą, nes tik suderinus fizinį pasiruošimą, mitybą ir protą, galima pasiekti užsibrėžtą tikslą.

„Reikia maitintis klausant savo organizmo. Negalima prisivalgyti prieš treniruotę, tačiau ir ilgą laiką nevalgyti irgi būtų kvaila“, - teigė 1996 metų Atlantos olimpinių žaidynių dalyvis Č. Kundrotas. - Po treniruotės rekomenduojama valgyti angliavandenius. Sakykim, jeigu tavo svoris yra 60 kilogramų, tai tau būtina suvalgyti 60 gramų angliavandenių, pavyzdžiui, ekologišką javainių batonėlį su džiovintais vaisiais ir riešutais“.

„Prieš treniruotę reikia valgyti lengvesnį maistą, sakykime, vištieną ar makaronus. Tai maistas, kuris lengviau susivirškina. Žinoma, būtina atsižvelgti į jų kokybę. Kuo kokybiškesnė vištiena, tuo mažiau jos suvalgoma ir neapsunkina organizmo. Taip pat svarbus ir laikas. Jeigu iki treniruotės pradžios likusios keturis-penkios valandos, galima ir rimčiau užkasti“, - sakė lengvosios atletikos treneris.

„Žinoma, ruošiantis ilgų nuotolių varžyboms nevalia atsisakyti vaisių ir daržovių“, - pabrėžia Č. Kundrotas.

Svarbu yra tai, kad ir kiek daug mes bevartototume daržovių ar vaisių, kurie yra chemiškai apdoroti, nupurkšti, auginami nenatūraliu būdu – negausime reikiamos vitaminų dozės bei energijos, o tik gadinsime savo organizmą. Vartojant kokybiškus produktus, valosi organizmas nuo įvairių cheminių medžiagų. Per maždaug 4-6 mėnesius išsivalęs organizmas, reikalauja maždaug 30 proc. mažiau maisto.

„Mėgėjai dažnai grįžta po darbų, kažką užkanda ir beveik tiesiai eina į bėgimo trasą. Tada, žinoma, reikia stengtis pavalgyti lengvesnio maisto. Kiekvienas sprendžia pagal save, reikia prisitaikyti prie organizmo, - dėsto daugkartinis Lietuvos čempionas ir rekordininkas. - Būna, kad kartais norisi valgyti sūriai, tai reiškia, kad organizmui trūksta druskų ir tai jau nėra gerai. Reikia būtinai įsiklausyti, ko tavo organizmas reikalauja“.

Organizmui, ypač tam, kuris nuolat patiria fizinį krūvį yra itin reikalingas sveikas maistas. Sportininkai privalo maitintis tik natūraliais produktais, atsisakyti maisto, kuriame gausu konservantų ir dažiklių.

„Kai žmogus neturi problemų su virškinimu, jis gali jau po dviejų-trijų valandų eiti sportuoti. Tačiau realiausias laikas yra trys-keturios valandos. Jeigu po pusryčių turi treniruotę, tai reikia valgyti lengvesnį maistą, pavyzdžiui varškę ar bandelę. Tada už pusantros valandos jau gali bėgti, - patarimus dalina ilgų nuotolių bėgikas Č. Kundrotas.

Sportininkai žino, kad svarbu ne tik sėkmingai pasirinkti maistą, tačiau ne mažiau svarbu žinoti, kuo gali per treniruotes ar varžybas numalšinti troškulį.

„Kiekvienas bėgdamas ilgą distanciją, pats nusprendžia kuo jam numalšinti troškulį. Aš rinkčiausi vandenį, o ne kažkokius papildus, - pasakoja Č. Kundrotas. - Ką pavalgei ar išgėrei vis tiek duos naudos tik kitam kartui, tą akimirką iš to nebus jokios naudos. Reikia galvoti pačiam bėgikui. Aš kaip sakiau, rinkčiausi vandenį, o ar jis bus paskanintas ar grynas, čia jau kiekvieno reikalas. Svarbiausias dalykas yra neprarasti skysčių, kad nebūtų dehidratacijos“.

Norintys dalyvauti „Druskininkų pusmaratonio” bėgime turi būtinai iš anksto užsiregistruoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)