Toks sprendimas priimtas dėl pakartotinai ištirtame karjerą jau baigusio 33-ejų sportininko dopingo mėginyje aptiktos draudžiamos medžiagos dehidrochlormetiltestosterono, priskiriamo anaboliniams steroidams.

J. Šuklinas 2012-aisiais olimpinių žaidynių sidabrą iškovojo vienviečių kanojų 200 m irklavimo rungtyje.

Jo apdovanojimas turės būti perduotas rusui Ivanui Štyliui, o pastarojo bronza atiteks ispanui Alfonso Benavidesui. Čempionu tuomet tapo ukrainietis Jurijus Čebanas.

J. Šuklino bylą toliau gali svarstyti Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija. Tuomet iškiltų grėsmė ir visaginiečio po olimpinių žaidynių iškovotiems trofėjams: dviems 2013-ųjų universiadoje pelnytiems čempiono titulams, 2013-ųjų Europos pirmenybėse bei 2014-ųjų pasaulio čempionate laimėtiems bronzos medaliams. Mat J. Šuklinas galėtų būti retrospektyviai diskvalifikuotas keleriems metams, sankcijos laiką pradedant skaičiuoti nuo 2012-ųjų.

Tiesa, ne visos tarptautinės federacijos imasi tokių praeities bylų, o precedento baidarių ir kanojų irklavime dar nėra pasitaikę. J. Šuklinas yra pirmasis kanojininkas visame pasaulyje, diskvalifikuotas iš olimpinių žaidynių po pakartotinio dopingo mėginio tyrimo.

Nuo 2004 metų Atėnų žaidynių pakartotinius olimpiadose paimtų dopingo mėginių tyrimus atlieka Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) akredituota laboratorija Lozanoje (Šveicarija).

Retrospektyviai ištyrus užšaldytus mėginius, iki šios dienos įkliuvo beveik pusantro šimto sportininkų, daugelis jų neteko olimpinių apdovanojimų.

Dėl varžovų diskvalifikacijų ant olimpinių žaidynių pjedestalo aukščiau palypėjo ir du lietuviai: imtynininkas Mindaugas Mizgaitis gavo 2008 metų Pekino žaidynių sidabrą, daugiakovininkė Austra Skujytė – 2012 metų bronzą.

Savo ruožtu, J. Šuklinas neteks ne tik olimpinio medalio, bet ir už jį gautos valstybės premijos – 58 tūkst. eurų. Švietimo, mokslo ir sporto viceministrės Kornelijos Tiesnesytės teigimu, veikiausiai bus mėginama išsireikalauti ir valstybės stipendiją, kuri kanojininkui buvo mokama po jo pasirodymo Londone.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK), kuriam pavesta susigrąžinti medalį iš nuteisto sportininko, prezidentės Dainos Gudzinevičiūtės teigimu, J. Šuklinas privalės atiduoti ir po Londono žaidynių jam dovanotą automobilį.

Savo kaltę J. Šuklinas neigė, bet interviu DELFI neseniai prisipažino abejojantis, ar nepalankaus IOC sprendimo atveju bandys teikti apeliaciją Tarptautiniam sporto arbitražui (CAS), mat tam reikėtų nemažų finansinių resursų.

„Sulauksiu sprendimo, turėsiu dar dvi savaites apskųsti šį nutarimą. Per šį laiką bandysiu kreiptis į valstybę, į Prezidentę, ir prašyti pagalbos. Abejotina ar jos sulauksiu, nes jau keleri metai kaip esu jau baigęs karjerą. Vienintelį variantą turiu – nebent parduoti butą“, – kalbėjo J. Šuklinas.

Karjerą irklavimo kanale jis baigė 2016 metais ir pasuko į politiką: buvęs olimpietis dabar yra Visagino savivaldybės tarybos narys.

Jevgenijus Šuklinas ir Dalia Grybauskaitė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)