Trečią kartą olimpinėse žaidynėse dalyvaujantis 29-erių anykštėnas užėmė 43-ią vietą.

Tiek gulėdamas, tiek stovėdamas V. Strolia prašovė po kartą ir finiše nugalėtojui Johannesui Thingnesui Bo pralaimėjo 2 min. 22,0 sek.

Daugiau nė vienam lietuviui nepavyko patekti į persekiojimo lenktynes, kuriose dalyvaus 60 geriausiai sprinte pasirodžiusių biatlonininkų.

Antras tarp Lietuvos atletų buvo žaidynių debiutantas Karolis Dombrovskis. 30-metis vilnietis finišavo 73-ias (1 netaiklus šūvis, +3:10,8 atsilikimas nuo čempiono).

Trečią kartą žaidynėse startuojantis 31-erių Tomas Kaukėnas tarp 94 rungties dalyvių liko 80-as (2, +3:27,5), o dar vienas debiutantas, 23-ejų anykštėnas Linas Banys užėmė 90-ą vietą (3, +2:42,3).

Šeštadienį trasoje karaliavo Norvegijos rinktinės lyderis J. T. Bo, kuriam nesukliudė ir vienas baudos ratas.

28-erių jau triskart olimpinis čempionas Pekine pelnė trečią medalį: prieš tai jis su tautiečiais laimėjo mišrią estafetę bei buvo trečias individualiose lenktynėse.

Savo džiaugsmu ant pjedestalo J. T. Bo dalinsis su vyresniuoju broliu Tarjei (1, +38,9), kuris finišo spurtu į ketvirtą vietą pastūmė rusą Maksimą Cvetkovą (0, +40,6). Pastarojo apmaudas – išties nepavydėtinas, nes analogiškai jam susiklostė ir individualios lenktynės.

Tarp brolių iš Norvegijos įsiterpė pasaulio taurės sezono lyderis iš Prancūzijos Quentinas Fillonas Maillet (1, +25,5).

Penktas buvo švedas Sebastianas Samuelssonas (1, +52,0), o šešta pozicija tenkinosi jo tautietis, dabartinis pasaulio sprinto čempionas Martinas Ponsiluoma (2, +53,7).

12,5 km persekiojimo lenktynės Džangdziakou trasoje vyks sekmadienį, jose sportininkai startuos tokiais pačiais intervalais kaip sprinte atsiliko nuo artimiausio konkurento.

Primename, kad išvakarėse moterų 7,5 km sprinto rungtyje vienintelė lietuvė Gabrielė Leščinskaitė užėmė 63-ią vietą ir pasirodymą Pekine baigė.

Pirmasis Lietuvos vyrų kvarteto startas žaidynėse sėkmingiausiai susiklostė taip pat V. Stroliai, antradienį 20 km individualiose lenktynėse užėmusiam 21-ą vietą. T. Kaukėnas tuomet finišavo 70-as, K. Dombrovskis – 71-as, L. Banys – 79-as.

Tikėjosi geresnių rezultatų

V. Strolia po sprinto lenktynių nebuvo patenkintas savo pasirodymu.

„Daug visko susidėjo į krūvą. Pradedant šaudykla, slidžių darbu ir savijauta. Iš pradžių viskas atrodė normaliai. Bet išvažiavęs į antrą ratą supratau, kad šiandien bus labai sunku. Kai leidausi į paskutinę pakalnę, galvojau, kaip išsilaikyti ant kojų. Dar ir dabar negaliu atsigauti. Kol kas su šiais kalnais nesusidraugauju. Bet rytoj bus nauja diena, nauja galimybė“, – po finišo apie 1700 m virš jūros lygio esančiame Nacionaliniame biatlono centre ltok.lt sakė anykštėnas.

Paklaustas, ką daryti, kad spėtų atsigauti iki kitų lenktynių, V. Strolia pusiau juokais tarė: „Važiuoti greičiau atsigulti.“ Bet po pokalbio su žurnalistais drauge su T. Kaukėnu dar stojo ant slidžių ir iššliuožė į trasą.

Vienas netaiklus šūvis bilietą į persekiojimo lenktynes kainavo K. Dombrovskiui. Devynis iš eilės taikinius užvertusiam sportininkui ranka sudrebėjo paskutiniuoju bandymu.

„Dariau savo darbą nuo pirmo šūvio gulint iki paskutinio stovint. Gal kiek paskubėjau. Bet jaučiausi užtikrintai, todėl ir šoviau. O kad nepataikiau, tai visko būna“, – apie vienintelę klaidą kalbėjo žaidynių debiutantas.

Dar starto išvakarėse nebuvo aišku, ar K. Dombrovskis iš viso startuos sprinte, nes porą dienų jam teko kovoti su peršalimu. Galiausiai treneris Sergejus Sakalovskis ir gydytojas Igoris Gorobecas po pokalbio su atletu nusprendė, kad sportininkas gali mėginti jėgas trasoje.

„Dirbau iki paskutinio metro. Nepasakysiu, kad miriau trasoje, kankinausi beviltiškai. Taip nebuvo. Ir dar pakankamai gerai pavyko šaudymas. Bet atsilikau daug. Manau, tas atkritimas turėjo įtakos. Žiūrint į praėjusio ir šio sezono statistiką, čia rodomas greitis yra ne mano. Ką padarysi. Gyvenime būna ir pakilimų, ir nuolydžių. Sunku atspėti, kada kur pataikysi. Deja, bet šis laikotarpis yra ne mano. Labai sunku taip pripažinti tai, kai atiduoda tiek daug laiko, įdėta daug darbo begalybėje treniruočių, išlieta daugybė prakaito. Tikrai ne tokiems rezultatams aš čia atvažiavau“, – po finišo sakė K. Dombrovskis.

Nusivylimo savo pasirodymu neslėpė T. Kaukėnas, kuriam priklauso geriausias rezultatas nepriklausomos Lietuvos biatlono istorijoje – 2018 metais Pjongčange užimta 13-a vieta persekiojimo lenktynėse.

„Tragiška diena, tragiška savijauta, slidės labai prastai slydo. Tik užsidėjęs slides pajutau, kad kažkas bus negerai. Būna, kad slidžių ruošėjai nepataiko. Šiandien taip ir nutiko. Gaila, kad šiose olimpinėse žaidynėse nepavyko išspausti nieko gero asmeninėse varžybose. Visko būna. Jei prieš tai galėdavau pasidžiaugti ir savijauta, ir geromis slidėmis, tai šiandien viskas priešingai. Tai man tragiškiausios olimpinės žaidynės. Nesu dar toks senas, gal teks atvažiuoti į dar vienas olimpines žaidynes ir vėl bandyti. Nors jau šiose žaidynėse norėjosi dėti tašką. Bet gaila, kad nepavyko ir gal reiks dar ketverius metus ruoštis“, – teigė T. Kaukėnas.

Jis šį sezoną treniravosi ne kartu su pagrindine komanda, bet dirbo su anksčiau Lietuvos rinktinę treniravusiu latviu Ilmaru Briciu. Paklaustas, ar kas nors keisis jo pratybų procese, T. Kaukėnas prisipažino: „Prieš porą dienų apie tai galvojau. Kol kas jokių idėjų neturiu. Esu labai daug visko išbandęs sporte. Rengiausi labai aukštai, galvojau, kad tai padės, bet neįvyko taip, kaip tikėjausi. Reikės pavasarį pailsėti, paieškoti, pabendrauti su naujais žmonėmis, paskaityti kažką, paieškoti idėjų, nes būtent jos varo į priekį, suteikia energijos.“

Olimpinėse žaidynėse debiutuojantis L. Banys po finišo ištarė: „Liūdna“. Anot sportininko, jis neįstengė atgauti jėgų po asmeninių lenktynių: „Slidžių tikrai nekaltinčiau, viskas buvo neblogai. Labiau nuvylė savijauta. Buvo pakankamai laiko. Reikia pamiršti šią dieną ir ruoštis estafečių varžyboms.

Nežinau, kodėl šaudykloje taip išėjo. Neskubėjau, dariau viską kaip visada, be jokių neapgalvotų veiksmų. Bet sprinte trys baudos ratai yra labai daug. Ir su tiek baudų galvoti apie persekiojimą neįmanoma. Dabar reikia pailsėti, atsigauti, viską apgalvoti ir nusiteikti maksimaliai kovai.“

Vasario 15 d. visi keturi Lietuvos biatlonininkai startuos estafetėje 4×7,5 km.

„Tikiuosi, kad visi pailsėsime, apsiraminsime ir gal ką nors įdomaus mūsų šaliai nuveiksime. Gal pavyks užimti gerą vietą. Kas benutiktų, mes niekada neprarandame vilties. Visąlaik žiūrime pozityviai, kad rytoj bus geriau – geresnė savijauta, geresnis šaudymas, geresnės slidės“, – ryžto neprarado T. Kaukėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)