Savaitgalį Vengrijos sostinėje 24-erių panevėžietis iškovojo du aukso medalius savo stipriausiose – 200 m ir 400 m plaukimo laisvu stiliumi – rungtyse, bei sidabrą 200 m kompleksinio plaukimo rungtyje.

FINA pasaulio reitinge po šio etapo D. Rapšys palypėjo vienu laipteliu aukščiau ir dabar užima 2 vietą (144 taškai), pirmauja rusas Vladimiras Morozovas (210), trečias – amerikietis Andrew Wilson (129).

Reitingo lyderių trejetui yra dėl ko pasistengti. Po visų etapų trys pajėgiausi pasaulio taurės plaukikai išsidalins 300 tūkstančių dolerių sumą (lyderiui – 150 tūkst., 2-ai vietai – 100 tūkst., trečiai – 50 tūkst.).

„Kada ilsėsiuos? Neįsivaizduoju, gal tik po Tokijo olimpinių žaidynių“, – rimtai, be ironijos kalbėjo D. Rapšys, kurio dar be startų Berlyne laukia planetos taurės varžybos Kazanėje (lapkričio 1-3 d.) bei Dohoje (lapkričio 7-9 d.), o neįtikėtinai ilgą sezoną pratęs gruodį – Europos čempionate trumpame 25 m baseine.

Dabar aukštų rezultatų ir neturi būti, juk be didesnio pasiruošimo.
Danas Rapšys

Plaukikas pasidalino mintimis apie pergalingus startus Vengrijoje, prasidėjusias Tarptautinės lygos plaukimo (ISL) varžybas bei esminę užduotį likusiuose pasaulio taurės etapuose.

– Ar pavyko pailsėti po rugpjūčio mėnesio intensyvaus varžybų grafiko?

– Iš tiesų nepavyko. Ir dabar dar laukia labai daug varžybų, einam, dirbam, plaukiam ir viskas. Tokie šie metai, bus labai sunku, o laukia dar aibė startų.

Nėra vietos mintims apie nuovargį.

– Kaip vertinate paskutinius startus Vengrijoje?

– Iš tiesų labai gerai. Nemaniau, kad taip seksis. Pirmą dieną buvo sunkoka, tas rezultatas nebuvo labai geras. Bet pavyko iškovoti auksą.

Vėliau įsivažiavau per tas dienas. Kaip po trumpų atostogų, tuos rezultatus vertinu neblogai, matysime, kaip seksis kituose etapuose.

– Iš pradžių buvo planų keliauti į Indianapolį, kas lėmė pasikeitusį sprendimą?

– Visų pirma, skaičiavome finansiškai, antras dalykas – pasaulio taurės etapai mums tiko derinant su treniruočių stovyklomis. Dar kitas dalykas, ISL varžybos vyksta trumpame 25 metrų baseine, kiti metai – olimpiniai, norisi varžytis ilgame baseine.

Nebuvo vienos priežasties, tiesiog daug detalių apsvarstėme ir taip nusprendėme. Tikėkimės, tai man bus į naudą.

— Ne paslaptis, kad būdamas FINA reitingo pirmame lyderių trejete pretenduojate į solidų piniginį prizą. Kokie šansai reitinge palypėti į pirmą poziciją? Ar galima teigti, kad piniginis prizas keičia prioritetus?

– Patekti į pasaulio taurės reitingo trejetą yra didžiulis darbas. Visuose etapuose turi būti pirmas arba bent jau antras, nepriklausomai nuo varžovų. Turi daug arti, kad patektum į tą trejetą. Į pirmą vietą tikrai nepretenduoju, Vladimiras Morozovas jau gal 8-us metus sėkmingai varžosi sprinto rungtyse, jis nesustabdomas.

Bet pakovoti dėl 2-os vietos – realu.

– Vos po kelių dienų – kelionė į Berlyną ir naujas taurės etapas, ar spėsite atsistatyti, pailsėti? Kaip pavyksta aukštumoje išlaikyti sportinę formą?

– Nėra jokio poilsio, jokio atsistatymo. Dabar grįžtu namo, pamiegu, ryte – į treniruotę. Kelios dienos – ir į Berlyną. Jokio laisvo savaitgalio, treniruojuosi ir dalyvauju varžybose.

Kažkada gyvenime pavyks pailsėti, o dabar tiesiog net negalvoju apie poilsį.

– Kiek Budapešte buvo svarbios sekundės ir konkretus rezultatas?

– Į patį rezultatą nelabai koncentravomės, svarbiau – užimamos aukštos pozicijos. Dabar aukštų rezultatų ir neturi būti, juk be didesnio pasiruošimo.

– Likusiuose taurės etapuose tikslas – aiškus: išlaikyti 2 vietą reitinge?

– Būtent. Matysime, kaip pavyks. Po paskutinių etapų Kazanėje ir Dohoje lėksime į treniruočių stovyklą kalnuose, ten praleisiu mėnesį, po jo – tiesiai į Europos čempionatą.

Iki olimpiados reikia padirbėti, o po jos atostogų išeisiu mažiausiai bent jau dviem mėnesiams.

– Kaip vertinate faktą, kad tą patį savaitgalį aukšto lygio tarptautinės varžybos vyko ir Indianapolyje, ir Budapešte. Analogiška situacija ir artimiausią savaitgalį: FINA pasaulio taurės etapas Berlyne ir ISL varžybos Neapolyje. Ko gero, pačiai sporto šakai takoskyra tarp FINA ir ISL organizacijų nėra naudinga?

– Keista, kad parinktos tokios datos. ISL kai kurių komandų plaukikams tas tvarkaraštis yra palankus. Pavyzdžiui, V. Morozovui ir Katinka Hosszu, jų rungtys bus kituose ISL etapuose ir su pasaulio taurės varžybomis nesikerta.

Man jau suderinti nebuvo šansų. Komanda („Energy Standart“), kuriai turėjau atstovauti, yra tikrai stipri, matome, laimėjo pirmą etapą ir be manęs.

Kalbėjau su komandos vadovais. Juos nuliūdinau, kai pranešiau, kad negalėsiu atvykti į Indianapolį. Per vėlai pasakiau, kad traukiuosi, jau visos komandos buvo sudėliotos.

Prisiimu sau kaltę, bet jie suprato mano situaciją. Palinkėjo varyti ir viską pasiimti.

– Ar ateityje norėtum išbandyti jėgas ISL formato varžybose?

– Taip, jos vyksta trumpame baseine, o aš jame puikiai jaučiuosi, mėgstu jį. Dabar pamačiau rezultatus tiek 200 m, tiek 400 m laisvu stiliumi rungtyse, manau, problemų nebūčiau patyręs.

Praėjusį sekmadienį 200 m plaukimo laisvu stiliumi finale panevėžietis nuotolį įveikė per 1:45,97 sek. Penktadienį D. Rapšys Budapešte triumfavo 400 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje nuotolį įveikęs per 3:49,09 min.

Šeštadienį pelnė sidabrą 200 m kompleksinio plaukimo finale (1:59,42 sek.) ir nusileido tik favoritui amerikiečiui Michaelui Andrew (1:59,02).


Po pasaulio čempionato Pietų Korėjoje D. Rapšys vasarą dalyvavo trijuose FINA pasaulio taurės etapuose Azijoje. Per juos mūsiškis iškovojo šešis aukso ir vieną sidabro medalį.

Likę pasaulio taurės etapai:

Spalio 11–13 d. Berlynas (Vokietija)

Lapkričio 1–3 d. Kazanė (Rusija)

Lapkričio 7–9 d. Doha (Kataras)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)