Šios trys komandos, sužaisiančios po dvi tarpusavio rungtynes namuose ir išvykoje, 5-oje Europos zonos kvalifikacijos grupėje grumsis dėl vienintelio kelialapio į lemiamą antrąjį atrankos etapą.

„Varžovai įkandami – tos kategorijos, su kuriais tikrai galime kovoti ir laimėti šį atrankos turnyrą. Kita vertus, rankinio lygis kyla ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje, didžiulių skirtumų tarp komandų pajėgumo nebėra. Todėl mūsų laukia keturi rimti mačai“, – prieš pirmąją dvikovą „Siemens arenoje“ kalbėjo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Gintaras Savukynas.

Į akistatą su italais lietuviai stos be keturių pagrindinės sudėties žaidėjų: dėl traumų rungtyniauti negali Mindaugas Andriuška, Remigijus Čepulis ir Valdas Drabavičius, o šeimyninės aplinkybės prisidėti prie nacionalinės komandos sutrukdė Aurelijui Saboniui.

Kaip jau įprasta, ruoštis mačui Lietuvos rinktinė pradėjo vos ne jo išvakarėse – į pirmą treniruotę visos sudėties ekipa susirinko tik antradienį. Nors prieš tai lietuviai turėjo keletą repeticijų – lapkritį rinktinė dalyvavo turnyre Norvegijoje, o gruodį vyko į Rygą, tačiau draugiškose rungtynėse nedalyvavo dauguma pagrindinių žaidėjų.

„Pagrindiniai mūsų taktikos principai nesikeičia, reikia tik atnaujinti ryšius tarp žaidėjų, kurie užsimiršta rungtyniaujant klubuose. Žinoma, kelių treniruočių prieš rungtynes tam – mažoka“, – sakė G. Savukynas.

Tuo tarpu pirmiesiems lietuvių varžovams iš Italijos sukti galvos dėl susižaidimo stokos nereikia: visi italai, išskyrus Prancūzijos HBC „Nantes“ klubo legionierių Michele Skatarą, rungtyniauja savo šalies pirmenybėse. Tiesa, prie elitinių Europos lygų Italijos čempionatas nepriskiriamas.

„Italijos rinktinei atstovauja keturi rankininkai, kilę iš giliomis rankinio tradicijomis pasižyminčių Balkanų. Be to, pavojingas pagrindinis jų linijos žaidėjas, kuris nuveikia didelę dalį visos ekipos darbo puolime, o dešiniojo pusiau krašto žaidėjai pasižymi nestandartiniais judesiais ir gerais metimais“, – oponentų žaidimo analizės išvadomis dalinosi lietuvių vairininkas.

Italijos ir Šveicarijos ekipos jau pradėjo atrankos turnyrą, praėjusį lapkritį tarpusavyje sužaidusios dvejas rungtynes. Jei namuose šveicarai susitvarkė su italų iššūkiu be didesnių problemų (37:29), tai Italijoje šeimininkai vos nepateikė staigmenos, priešininkams nusileidę tik mačo pabaigoje (25:27).

Nepaisant to, Lietuvos rinktinės žaidėjai įsitikinę, kad pagrindiniai jų konkurentai dėl vietos antrame atrankos etape bus šveicarai.

„Šveicarai – labiau patyrę už italus, jų rankininkai žaidžia geresniuose klubuose. Todėl kautis su jais turėtų būti sunkiau, o italus būtina nugalėti abu kartus“, – teigė „Creteil“ klube iš Prancūzijos rungtyniaujantis Nerijus Atajevas.

Pasak Šveicarijoje jau ne vienerius metus žaidžiančio pagrindinio Lietuvos rinktinės vartų sargo Arūno Vaškevičiaus, šį sezoną vilkinčio šios šalies čempionės Šafhauzeno „Kadetten“ ekipos aprangą, bankininkų šalies rankininkai taip pat neabejoja, jog rimčiausias išbandymas jų laukia per rungtynes su lietuviais.

„Šveicarai mūsų šiek tiek prisibijo, nes žino, kad nesame iš kelmo spirti“, – šypsojosi 38-erių veteranas.

Sausio 7 d. Lietuvos komanda svečiuose sužais atsakomąsias rungtynes su italais, o sausio 12 ir 15 d. lietuvių laukia dvikovos su šveicarais. Grupės varžybas laimėjusi ekipa kitame atrankos etape susitiks su viena iš šį mėnesį vyksiančiame Europos čempionate dalyvausiančių, bet tiesioginio bilieto į pasaulio pirmenybes nelaimėsiančių rinktinių.

Lietuvos rankinio federacijos (LRF) prezidento Edžio Urbonavičiaus teigimu, nacionalinei komandai keliamas tikslas patekti į planetos pirmenybių finalinį etapą, kuriame lietuviai vienintelį kartą žaidė 1997 metais ir užėmė 10-ą vietą.

Lietuvos vyrų rankinio rinktinės sudėtis:

1. Arūnas Vaškevičius
2. Vilius Rašimas
3. Aistis Pažemeckas
4. Skirmantas Plėta
5. Andrius Račkauskas
6. Vaidas Trainavičius
7. Tadas Stankevičius
8. Gintaras Cibulskis
9. Nerijus Atajevas
10. Rolandas Bernatonis
11. Povilas Babarskas
12. Tomas Eitutis
13. Valdas Novickis
14. Aidenas Malašinskas
15. Vaidotas Grosas
16. Augustas Strazdas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją