Airijos sostinėje dėl teisės tęsti kovą pasaulio lygos turnyre, o tuo pačiu ir dėl kelialapio į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, kovos 8 ekipos, suskirstytos į 2 grupes. A grupėje grumsis Turkija (36 vieta FIH reitinge), Kanada (22), Ukraina (25) ir Airija (14), B grupėje - Čilė (20), Lietuva (34), Baltarusija (18) ir Austrija (27).

Mūsų ekipa kovo 14-ą susitiks su Čilės riedulininkėmis, kovo 15-ą - su Austrijos, o kovo 17-ą - su Baltarusijos. Kovo 19-ą vyks ketvirtfinaliai (grupių pirmos vietos žais su ketvirtomis, o antros - su trečiomis), kovo 21-ą - pusfinaliai, o kovo 22-ą - finalai. Finalininkės pelnys kelialapius į pasaulio lygos III etapą, o trečią vietą užėmusios ekipos likimą, pasibaigus visiems II etapo turnyrams, lems reitingas.

Šilta, bet vėjuota

Į Dubliną išvyko 18 mūsų riedulininkių: vartininkės Viktorija Vileikytė ir Olga Maksimovič, aikštės žaidėjos Ina Kenstavičiūtė, Ernesta Kalinauskaitė, Ugnė Chmeliauskaitė, Aistė Garbatavičiūtė, Ugnė Aučynaitė, Kristina Poškutė, Donata Grigienė, Simona Grubliauskaitė, Erlanda Nomeikaitė, Jūratė Juodytė, Samanta Jakovlevaitė, Raminta Žukaitė, Sandra Adomavičiūtė, Ramūnė Petrauskaitė (komandos kapitonė), Irmantė Paulavičiūtė ir Evelina Malyševa.

Airijos sostinėje Lietuvos komanda įsikūrė gerame viešbutyje, turnyro dalyves pasitiko gana šiltas oras, tik labai vėjuota.

Deja, pasirengimo metu Lietuvos rinktinei būtent oro sąlygos nepadėjo.

„Orai tikrai nelepino, tai šlapdriba, tai vėjas, šalta“, - sakė Lietuvos ekipos vyriausiasis treneris V. Vaičeliūnas. - Turime trūkumų, ypač nepavyko parengti standartinių padėčių atlikimo taip, kaip reikėtų. Turiu pripažinti, kad į Dubliną atvykome su didele nežinia, kaip atrodysime.“

Lietuvos rinktinės pagrindą sudaro V. Vaičeliūno treniruojamos Šiaulių „Gintros-Strektės-Universiteto“ žaidėjos. Gimtinėje jos neturi konkurencijos, tačiau tai nereiškia, kad tarptautiniu lygiu yra labai aukšto meistriškumo riedulininkės.

„Mūsų gynėjos E. Kalinauskaitė, S. Grubliauskaitė, R. Petrauskaitė, R. Žukaitė pagal žaidimo lygį Lietuvoje ir patirtį atrodo labai geros riedulininkės. Mūsų čempionate šios gynėjos labai gerai padeda pulti, bet prieš jas mažai kas atakuoja, praleidžiame mažai įvarčių. Dabar pamatysime tikruosius jų sugebėjimus. Pasaulio lygoje kiekvienas nubėgimas į priekį gali sugrįžti įvarčiu į mūsų vartus. Žaidėjoms tai bus rimtas išbandymas“, - svarstė V. Vaičeliūnas.

Saugų grandyje treneris turi net 7 žaidėjas.

„Greitais keitimais galima užsukti konvejerį, bandyti įvairius variantus. Tik trūksta laiko viskam gerai parengti“, - sakė lietuvių strategas.

Puolimo grandyje šiemet nebus į motinystės atostogas išėjusios Dovilės Kuklienės, tačiau sugrįžo po traumos atsigavusi Jūratė Juodytė.

„Labai daug tikimės iš J. Juodytės ir K. Poškutės. Daug dirba ir noro turi U. Aučynaitė. Nėra geriausios sportinės formos Evelina Malyševa, bet ji turi puikią nuojautą, būtent jos įvarčiai prieš metus Šiauliuose ir atvėrė mums kelią į Dubliną“, - pasakojo V. Vaičeliūnas.

Pirmos varžovės - mažai pažįstamos

Lietuvos riedulininkės gerai pažįstamos su Baltarusijos ir Austrijos ekipomis, o Čilės rinktinė - visiškai naujas varžovas.

„Teko matyti keletą Čilės komandos žaidimo įrašų, bet dabar joje daug kas pasikeitę. Jų amžiaus vidurkis yra 26-eri metai, jaunos žaidėjos komandoje derinamos su labai patyrusiomis. Už Atlanto Čilės komanda dalijasi 3-4 vietas su Kanados rinktine, yra dalyvavusi aukšto lygio turnyruose. Sunku ką nors prognozuoti. Mūsų reitingas tarp visų turnyro Dubline dalyvių yra beveik žemiausias, tad bus tikrai labai sunku. Žvelgiant į savo žaidėjas atrodo, kad turime gana daug patirties, bet tikrovėje būsime viena jauniausių komandų“, - sakė treneris.

Pirmi mūsų ekipos mačai su Čilės ir Austrijos rinktinėmis atrodo būtent tie, per kuriuos galima tikėtis gerų rezultatų. Pastarųjų metų dvikovos su baltarusėmis rodo, kai kaimynės šiuo metu yra gerokai pajėgesnės.

„Gavę į varžoves Austrijos komandas visada džiaugdavomės. Su jomis tikrai galime kovoti. Tačiau turbūt lygiai taip pat visos komandos, įskaitant ir austres, džiaugiasi, kai sužino, kad teks žaisti su mumis“, - šypsojosi V. Vaičeliūnas. - Su tomis pačiomis austrėmis pastaraisiais metais žaisti sunku. Net kai labai gerai žaidžiame, jos vis išsigelbsti nuo pralaimėjimų paskutinėmis minutėmis. Būtent mūsų žaidimas lemiamomis akimirkomis labai baugina. Tiek „Gintra-Strektė-Universitetas“, tiek Lietuvos rinktinė vis nukenčia paskutinėmis minutėmis ir žaidžiant lauke, ir uždarų patalpų riedulyje. Lietuvoje mums trūksta įtemptų rungtynių, kad užsigrūdintume.“

Lietuvos žolės riedulio federacija rinktinei kelia tikslą patekti tarp 4 geriausių turnyro dalyvių. Jei dvi geriausios komandos iš grupės patektų į pusfinalį, būtų galima visas jėgas mesti kovai su čilietėmis ir austrėmis. Tačiau Dubline bus žaidžiami ir ketvirtfinaliai, tad itin didelė bus ketvirtųjų rungtynių vertė.

„Prisidės ir loterijos veiksnys. Gali būti pogrupyje pirmas, būti geriausios sportinės formos, bet sužais puikiai varžovių vartininkė, jos uždirbs 3 mažuosius kampinius per rungtynes, visus įmuš ir liksi už borto. Žolės riedulyje taip nutinka. Sunku ką nors prognozuoti ir žadėti. Kovosime iš visų jėgų, stengsimės, o ten jau bus matyti“, - tvirtino V. Vaičeliūnas.

Kviečia Dublino lietuvius

Riedulininkių kovos vyks Airijos sostinės Nacionaliniame žolės riedulio stadione (University College Dublin, Belfield, Dublin). Dienos bilietas kainuoja 10 eurų, tačiau juos galima įsigyti pigiau, jei perkama keletui dienų ar visam turnyrui iš karto.

Lietuvos rinktinės žaidėjos pastaruoju metu aktyviai kvietė atvykti į varžybas visus Airijoje gyvenančius pažįstamus, tad tikimasi sulaukti tautiečių palaikymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)