Kauno „Girstučio“ baseine, ten, kur prieš Monrealio olimpines žaidynes vykdė paskutinį treniruočių ciklą su tėčiu Algimantu Juozaičiu, plaukimo įgūdžių besistengiantis nepamiršti A. Juozaitis prisipažino, kad nespėjo stebėti Kinijoje vykusio plaukimo čempionato trumpajame (25 m) baseine. „Sekiau tik žinias, nes tiesiogiai visko stebėti tikrai nespėjau, – perspėjo A. Juozaitis. – Ką aš galiu pasakyti? Gerai, kad Panevėžio plaukimo mokykla įrodo, kad sportininkams nereikia važinėti į jokius užsienius. Reikia Lietuvoje treniruotis“.

Lietuvos plaukikų komanda pasaulio čempionate iškovojo tris medalius: 23-ejų Danas Rapšys iškovojo auksą 400 m laisvu stiliumi plaukime ir pasipuošė sidabru po 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungties finalo, o 21-erių Rūta Meilutytė iškovojo sidabrą 50 m krūtine rungtyje.

Palinkėjo šeimos

Jeigu žmonės ir spėjo pamiršti A. Juozaičio titulus, tai niekas nepamiršo jo pasisakymo apie Rūtą Meilutytę po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, kai Londone tapusi olimpine čempione plaukikė užėmė septintą vietą.

„Jai dabar nereikėtų iš naujo kabintis ir ieškoti kokių nors argumentų „Atsikovosiu“. Ji jau matosi fiziologiškai pakitusi, ir jau pakitusi nebe plaukimo labui. Dabar aš jai linkėčiau mokslo, šeimos, vaikų, o paskui gal grįžti kaip trenere plaukimo“, – po R. Meilutytės pasirodymo „lrytas.tv“ tuomet komentavo A. Juozaitis.

Puikiai šį palinkėjimą prisimena ir pats kandidatas į prezidento postą. „Aš jai tiesiog palinkėjau... Pasidžiaugiau, kad ji pasiekė tiek pasaulio viršūnių ir norėjau pasakyti, kad nereikia mums iš jos laukti kažin ko kaip iš nuvaryto arklio, – LRT.lt aiškino A. Juozaitis. – Dabar visko iš jos reikalaujame. Tada jai nuoširdžiai palinkėjau. Džiaugdamasis, kad ji viską jau pasiekė. Kam dabar tą žmogų prievartauti? Žinoma, ji dabar parinks dar kelis medalius, bet jau nebus pasitraukimo šlovės akimirkoje, kai išeidamas sortininkas tampa legenda. Juk dabar tą legendą mes sėkmingai blukiname. Tačiau žmonės pasirenka patys“.

Pasak A. Juozaičio, kur kas stipresnė legenda yra Maskvos olimpinėse žaidynėse auksą iškovojusi Lina Kačiušytė, kurios pasiektas 200 m plaukimo krūtine rekordas nebuvo pagerintas šešerius metus.

„Tačiau sporte būna visokių likimų, – apie sportininkų karjeros vingius sakė A. Juozaitis. – Aš galvoju, kad nepriėmus laiku teisingo sprendimo, žmogus gali likti nelaimingas dėl mūsų poreikių. Sportininkai turi didelę valią ir neretai dėl jos gali daug ką padaryti neteisinga kryptimi. Jeigu laiku nekeisi krypties, gali būti sunku. Tai yra gyvenimo klausimas. Valios perteklius ne visada yra į naudą“.

Geriausia plaukikė

A.Juozaičio palinkėjimą R. Meilutytei gerai pamena ir Kauno plaukimo mokyklos treneris, po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių metus pats treniravęs olimpinę čempionę Paulius Andrijauskas.

„Tuomet maniau, kad jis juokavo, – apie A. Juozaičio frazę sakė treneris, Atėnų olimpinių žaidynių dalyvis. – Bent jau tikėjausi, kad jis juokavo“.

Jeigu tai nebuvo juokas, P. Andrijausko teigimu, olimpinis prizininkas buvo neteisus. „Nuvertino per anksti Rūtą, nes jos fizinė forma tuomet buvo ir visada yra fantastinė, – pabrėžė P. Andrijauskas. – Ji gali plaukti labai greitai ir yra geriausia plaukikė pasaulyje. Iki šiol manau, kad A. Juozaitis nebuvo teisus. Pasižiūrėkite, į pasaulio čempionato prizininkų sąrašą – 37-erių brazilas Nicholas Santosas tapo pasaulio čempionu“.

Paulius Andrijauskas

Paprašytas įvertinti Lietuvos rinktinės rezultatus pasaulio čempionate, P. Andrijauskas neslėpė: „Komandos pasiekimus galima vertinti tik gerai. Bet nepamirškime, kad ne tik medalius reikia skaičiuoti, bet ir Lietuvos rekordus“.

„Simonas Bilis ir jos rekordai – tai yra fantastika – kiek plaukė, tiek rekordas, – priminė P. Andrijauskas. – Labiausiai mane ir nustebino būtent Simonas, o ne Danas Rapšys. Juk iš Dano visi tikėjosi medalių. Iš Rūtos taip pat tikėjosi, o Simonas ir Deividas Margevičius tikrai nudžiugino ganėtinai netikėtai. Sunku pasakyti, kas nutiko su Giedriumi Titeniu. Žinau, kad jis dega noru, motyvacijos netrūksta ir į pensiją nei atostogas jis eiti nenori, bet kažkas nutinka varžybų metu“.

Laimi valia

„Sidabras 25 metrų baseine... Supraskite, plaukimo pasaulyje tai nėra kažin kas, – tuoj pat visą džiaugsmo giją nukirto A. Juozaitis. – Aš, žinoma, labai džiaugiuosi dėl D. Rapšio. Malačius. Linkiu sėkmės ir R. Meilutytei. Jeigu tik ji yra pasiryžusi, tai duok dieve. Daugiau negaliu nieko ir pasakyti“.

Tuoj pat olimpinis prizininkas prisiminė ir sąlygas, kokiomis teko kažkada ruoštis svarbiausiems startams pačiam.

„Vilniuje tekdavo plaukti kartu su varlėmis. Nemeluoju. Baseine būdavo varlių, – prisiminė A. Juozaitis. – „Žalgirio“ atviras baseinas neturėjo jokių filtrų, o aplink – žolės nešienautos. Tai tos varlės ir sušokdavo į baseiną. Taip aš treniravausi, kai buvau geriausios sportinės formos. Paradoksas, kad ne iš gero gyvenimo viskas gimsta. Viskas gimsta iš vilties. Tik man laimėjus olimpinį medalį užsakė čekoslovakiškus filtrus. Tik pagalvokite, kokios tuomet buvo sąlygos“.

Nesąmonė, pasak A. Juozaičio, kad sostinėje iki šiol nėra baseino. „Vilnius daug ko neturi. Ši Europos sostinė neturi normalaus stadiono, koncertų salės, baseino, – sakė A. Juozaitis. – Tai yra akivaizdi valstybės valdymo krizė. Perspektyvos yra labai prastos. Mūsų sporto bazės menkos, o sportininkai stipriausi, nes visada laimi valia nepasiduoti ir nugalėti. Kol kas bėgame, šokame ir plaukiame neturėdami tam sąlygų. Į priekį veda tik valia“.