Jis papasakojo apie tai, kokie keliai atvedė į Lietuvą ir kaip pavyksta prisitaikyti prie atšiauresnių Šiaurės Europos klimato sąlygų. Pagal paskutinius sportininko rezultatus savo komentaru apie A. Casillas Garcia perspektyvas pasidalino ir Lietuvos triatlono federacijos prezidentas Dainius Kopūstas.

Prieš aštuonerius metus A. Casillas Garcia švietimo mainų programos „Erasmus“ metu išvyko į Čekiją. Ten jis sutiko lietuvę merginą, netrukus tapusią širdies drauge. Sportininkas atvirauja tuo metu net nežinojęs kas ir kur yra Lietuva. „Erasmus“ stažuotė greitai baigėsi, tačiau romantiška draugystė – ne.

„Draugauti per atstumą buvo tikras iššūkis, tad reikėjo ieškoti sprendimo. Vis dažnesnis lankymasis Lietuvoje Vilnių pavertė antraisiais namais“, – pasakoja sportininkas.

Persikraustęs į Lietuvą čia, kaip ir savo gimtinėje, vyras tęsė kelią link savo svajonės. Nuo mažens augęs sportininkų šeimoje, A. Casillas Garcia šiandien yra profesionalus triatlonininkas. Jo gimtojoje Ispanijoje šis sportas yra itin konkurencingas, nemažai tautiečių – tarp lyderių. Pasak triatlonininko, daugelis sportininkų atiduoda viską, kad galėtų siekti sportininko karjeros: atsisako mokslo, šeimos planų.

A. Casillas Garcia buvo vienas iš laimingųjų, kuriam pavyko suderinti ir mokslą, ir sportą. Baigęs universitetą jis pasinaudojo galimybe dalyvauti triatlono varžybose Lietuvoje, o tuomet – ir pasaulyje. Sėkmė neapleido nei bėgant, nei plaukiant, nei minant dviratį, todėl nuo pat pirmųjų varžybų sportininkas nepasigailėjo apsivilkęs marškinėlius su Lietuvos trispalve.

„Būtent čia ėmiau rimtai treniruotis, todėl ir tarptautinėse varžybose taip pat atstovauju Lietuvai”, – prisipažįsta sportininkas.

Triatlonas – olimpinė sporto šaka, susidedanti iš plaukimo, dviračių lenktynių ir bėgimo. Tarp rungčių pertraukos nedaromos, laimi sportininkas, per visas tris rungtis sugaišęs mažiausiai laiko. Būna įvairių triatlono nuotolių, kiekvienas jų turi savo atskirus kontinentų ir pasaulio čempionatus. Iš jų tik viena triatlono distancija yra įtraukta į olimpinių žaidinių programą, ji taip ir vadinasi – olimpinė distancija.

Ją sudaro 1,5 km plaukimas, 40 km minimas dviračiu ir 10 km bėgimas. Nuo 2020 m. prie esamų skirtingo ilgio distancijų atsiras ir dar viena triatlono rungtis – estafetė.

Kaip teigia ispanas, sąlygos visoms trims rungtims treniruotis Lietuvoje nėra pačios idealiausios. Šaltuoju sezonu čia per šalta, tačiau vasaros metu Lietuva yra tikras rojus.

A. Casillas Garcia prisipažįsta, kad sunkiausia buvo pačioje pradžioje, nes užsidegimas siekti sportininko karjeros kainavo jam viską, ką tuo metu turėjo. Šis laikmetis triatloninkui buvo išties sunkus, nes atiduoti visą save nežinant ar pavyks, kas laukia ir kaip seksis, nebuvo lengva užduotis. Tačiau visų šių pastangų reikėjo tam, kad galėtų atsistoti šalia triatlono sportininkų elito.

Norint siekti profesionalo karjeros vertų rezultatų triatlono sporte tenka tam skirti nemažai lėšų. Panašiai kaip ir automobilių lenktynių sporte dalyvavimas varžybose ir pasiruošimas joms nebūtų įmanomas be komandos ir paramos, todėl šiuo metu startuodamas A. Casillas Garcia vilki „Baltic Tours“ marškinėlius.

„Dėl nepastovaus klimato, treniruočių ir varžybų grafiko esu tikras „dažnas keleivis“ (angliškai – „frequent flyer“). Nuolatinis skraidymas su visa įranga ir dalyvavimas varžybose įvairiausiose pasaulio vietose tikrai kainuoja didelius pinigus, be skrydžių rėmėjo tai būtų neįmanoma. Deja, bet federacija tokio finansavimo neturi, todėl jo tenka ieškoti pačiam. Bet negalvokite, kad skundžiuosi, gyvenimas yra nuostabus ir noriu jam atiduoti viską bei gyventi aistringai”, – sako A. Casillas Garcia.

Kaip teigia Lietuvos triatlono federacijos prezidentas Dainius Kopūstas, A. Casillas Garsia atstovauja Lietuvą tarptautiniuose startuose jau nuo 2014 metų. Šiuo metu triatlonininkas įtemptai treniruojasi, nes šis sezonas bus lemiamas dėl patekimo į Tokijo Olimpines žaidynes. Pirmoji šių metų pusė sportininkui buvo pakankamai sėkminga, tam padėjo treniruotės Floridoje su gerai žinomu treneriu, nors iki siekiamo tikslo dar reikės smarkiai padirbėti.

Vasarą vykusiose varžybose A. Casillas Garsia demonstravo gana stabilų asmeninį rezultatą. Liepos pabaigoje Kazanėje vykusiame ETU Sprinto triatlono Europos Čempionate A. Casillas Garcia buvo trisdešimtas su 00:55:29 rezultatu.

Liepą Tartu vykusiose Europos taurės ir Baltijos taurės ETU triatlono varžybose – taip pat 30 vieta ir lygiai 00:55:00 min. Gegužę Cagliari, Italijoje, vykusioje ITU Triatlono pasaulio taurėje už Lietuvą startavęs ispanas buvo 52-as (00:55:47), o kiek anksčiau pasaulio taurės etape Madride – 55-as, sugaišęs 01:02:38 laiko. Balandį Pokhara mieste Nepale vykusiose Sprinto triatrono Azijos šalių taurės varžybose A. Casillas Garcia pateko į geriausiųjų dešimtuką su devinta vieta ir 00:56:03 laiko rezultatu.

„Federacija pagal galimybes padeda Alberto, nors konkurencija yra labai didelė. Patekti į Tokijo 2020 metų olimpines žaidynes yra labai sunku dėl dviejų priežasčių – liko ne tiek daug laiko surinkti reikiamą ITU (International Triathlon Union) reitingo taškų skaičių, o kita kliūtis – tai, kad Lietuvai ir kitoms šalims olimpinėse žaidynėse gali atstovauti tik tos valstybės piliečiai.

Lietuvos Respublikos pilietybė suteikiama tik Lietuvą garsinusiems ar aukštą vietą galintiems užimti sportininkams, atskiru Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu, todėl tai yra labai sudėtinga“, – teigia D. Kopūstas, tačiau neatmeta galimybės, kad A. Casillas Garcia galėtų praeiti atranką į Paryžiaus žaidynes 2024 metais.

Šiuo metu pagal ITU pasaulinį reitingą A. Casillas Garcia yra 304-as ir iš Lietuvai atstovaujančių sportininkų – lyderis. Kitas Lietuvos atstovas Tautvydas Kopūstas šiame reitinge yra 819-as. Per savo karjerą A. Casillas Garcia yra startavęs iš viso 51 ITU lygio varžybose iš kurių 2 laimėjo ir tris kartus yra buvęs prizininku.

Jei triatlonininkui bus suteikta Lietuvos pilietybė, jam prireiks ne tik paso, bet ir rezultatų. Olimpinėse žaidynėse startuoja tik 56 šios rungties sportininkai iš viso pasaulio.

Nors sėkmės kelias iš šalies atrodo nelengvas, o gyventi svetimoje šalyje ir kasdien kryptingai siekti tikslo – tikras iššūkis, sportininkas pabrėžia, kad jeigu galėtų rinktis – viską kartotų iš naujo, vien dėl beprotiško dėkingumo tiems, kurie juo tiki ir visai „Baltic Tours“ komandai.

„Gera žinoti, kad Lietuvoje esu visada laukiamas, tai tikrai padeda treniruotis ir motyvuoja mane”, – teigia A. Casillas Garcia.

Artimiausi tarptautiniai startai už Lietuvą besivaržančio ispano laukia rugsėjo 14 dieną Agadire, Maroke, ir 27 dieną Aqaba mieste Jordanijoje. Tai bus dvi „Continental Cup“ standartinės distancijos varžybos (1,5km – 40km – 10km). Linkime A. Casillas Garcia sėkmės ir neblėstančio užsispyrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją