Plaukimo specialistei Inai Paipelienei, kaip ir jo auklėtiniui, šis sezonas pirmas toks įtemptas, ilgas, kupinas aukščiausio lygio varžybų.

Sunku patikėti, bet per beveik 10 mėnesių Danas neturėjo didesnių sportinės formos svyravimų: medaliai FINA Čempionų lygos varžybose, pergalės visuose 7-iuose pasaulio taurės etapuose ir auksinis triumfas Europos pirmenybėse Glazge – Danas visose varžybose demonstravo puikią sportinę formą.

„Visą šį sezoną galiu vertinti labai gerai, išskyrus tik vieną momentą, kuris mums labai brangiai kainavo pasaulio čempionate. Tai ta diskvalifikacija.

Beveik visose oficialiose varžybose, o šitos Glazge buvo jau 13-os, Danas neliko be apdovanojimų, tad sezonas tikrai įtemptas, sudėtingas, nelengva buvo išlaikyti tą sportinę formą visus metus, bet kažkaip pasistengėme ir pavyko“, – teigė pernai „Lteam apdovanojimuose“ metų trenere pripažinta D. Rapšio trenerė Ina Paipelienė.

Kompleksinio plaukimo rungtį paliksime ateičiai, po olimpiados, kai bus daugiau laiko svarbioms detalėms.
Ina Paipelienė

Anot plaukimo specialistės, jokių tokio sėkmingo sezono paslapčių nėra: tiesiog sunkus, kryptingas darbas treniruotėse duoda savo vaisius, o plaukikui padeda ne tik ji, tačiau ir kineziterapeutas Andrius Bogdelis bei masažuotoja Lina Katelytė.

„Varžybų metu jų darbo valandos prasideda anskčiausiai ryte ir baigiasi vėlyvą vakarą. Jei reikia, dirba ir naktį“, – apie nematomą D. Rapšio sėkmės pusę kalbėjo I. Paipalienė.

– Glazge nuspręsta nestartuoti kitose rungtyse, ar tai jūs pamatėte, kad Danas nebeturi jėgų, ar jis pats jums tą pasakė? Kaip buvo priimtas sprendimas?, – žurnalistų buvo paklausta I. Paipelienė.

– Tiesiog jau ryte prieš 200 m laisvu stiliumi rungties startą Danas buvo labai užkimęs, skaudėjo gerklę. Matėme, kad plaukdamas ir siekdamas gero rezultato atiduoda labai daug pastangų.

Vakare finale buvo žymiai sunkiau, bet sukaupė paskutines jėgas, parodė valią ir manau, padarė viską, ką galėjo.

Kalbant apie kitus nuotolius, apsidraudėme, iš anksto užrašėme Daną į kitas rungtis, nes nežinojome, kaip klostysis čempionatas, kokios jis bus formos ir panašiai.

Į juos iš anksto neužsiregistravus čempionato metu jau negali juose dalyvauti, tiesiog užrašėme jį visur, kur galėjome, bet minties, kad visuose jis dalyvaus, nebuvo.

– Šiemet labai daug startų, akivaizdu, puikus Dano fizinis pasiruošimas, tai Dievo dovana ar tiesiog idealiai apskaičiuotos jo galimybės?

– Atliktas labai didelis įdirbis, jis pakankamai vėlyvo brendimo. Kol buvo vaikas, jaunuolis, atliko labai didelį darbą, o dabar su mažesniu darbu gali tempti tokį labai ilgą sezoną. Danui tai pakankamai gerai gaunasi.

– Kaip atrodys kiti, olimpiniai metai?

– Bus tikrai ramesni, tiek startų tikrai neturėsime. Laukia Čempionų lygos du etapai (sausio 14-15 d. Šendženo mieste ir sausio 18-19 d. Pekine), po kurių Danas sausio pabaigoje turės šiek tiek poilsio.

Vėliau pradėsime pasiruošimą olimpinėms žaidynėms, keliausime į treniruočių stovyklą Tenerifėje. Turėsime kelias vietines varžybas, tačiau neaišku, ar ten startuosime.

Rimtu testu prieš olimpiadą taps Europos čempionatas.

– Lietuva renka geriausią sportininką, Danas čia laikomas favoritu, ar smagu treniruoti tokį auklėtinį, kuris greičiausiai taps šalies metų atletu?

– Žinote, Daną smagu treniruoti ne tik todėl, kad jis taps geriausiu, tačiau jis pats kaip žmogus yra labai šiltas, malonus, su juo ir iš tos pusės malonu dirbti, bendrauti.

– Danas teigė, kad jis tik atlieka savo darbą baseine, visi kiti nuopelnai tarp startų priklauso jo komandai. Iš jūsų perspektyvos, kalbant apie Glazgą, ar visas Dano potencialas išnaudotas maksimaliai ir kaip pavyko atstatyti jėgas po pergalės 400 m nuotolyje?

– Manau, kad Glazge padaryta daugiau, nei buvo įmanoma atlikti. Po pasaulio taurės etapų Danas keliavo tiesiai į treniruočių stovyklą kalnuose. Ten jau negalėjome atlikti to, ko norėjome, matėme, kad Danas pavargęs.

Mūsų komanda, masažistė Lina Katelytė, kineziterapeutas Andrius Bogdelis, darė viską, kad jis atgautų jėgas.

Varžybų metu šie žmonės dirba nuo ryto iki vakaro, o jei reikia, ir naktį.

– Kur slypi jėgų atstatymo paslaptis varžybų metu, kaip pavyksta auklėtiniui sėkmingai įveikti atranką, pakankamai jėgų išsaugoti pusfinaliui ir maksimaliai finišuoti finale?

– Paslaptis? Mes tiesiog daug dirbame, kad per varžybas galėtume ne bet kaip, o kokybiškai plaukti. Jei reikia atskleisti paslaptį, tai – darbas. Kitas dalykas – mūsų komanda, kuri, pasikartosiu jau gal, daro viską, kad Danas kuo greičiau atgautų jėgas.

– Kalbant apie kitą sezoną, visas dėmesys – tik plaukimo laisvu stiliumi rungtims?

– Planuojame, kad olimpiadoje Danas varžysis ir 200 m kompleksinio plaukimo rungtyje, tačiau faktas, kad dėmesį telksime į 200 m ir 400 m plaukimo laisvu stiliumi nuotolius.

Kompleksinio plaukimo rungtį paliksime ateičiai, po olimpiados, kai bus daugiau laiko svarbioms detalėms.

– Jūsų manymu, ar plaukimo rinktinę olimpiadoje (kol kas A lygio normatyvus įvykdė tik D. Rapšys ir A. Šidlauskas) papildys dar Giedrius Titenis?

– Net neabejoju. Giedrius dėl to ir praleido Europos čempionatą Glazge, kad sausį būtų puikios sportinės formos 50 m ilgio baseine. Taip pat tikiu, kad Kotryna Teterevkova įvykdys olimpinį normatyvą, arti jo yra Arijus Pavlidi, dabar mačiau, kad gerai plaukė Ugnė Mažutaitytė. Mūsų komanda Tokijuje tikrai bus gausesnė.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)