„Penkiolika metų yra gana ilgas laikotarpis, per kurį turėjome iš ko mokytis, kaip mokytis ir ko mokytis. Kiekvienais metais atrandame nišą, kurioje žengiame į priekį. Stovėti vietoje negalime, todėl ieškome, kaip renginį padaryti dar įdomesnį, dar kokybiškesnį. Tokį tikslą kėlėme kiekvieną naują sezoną, tokį tikslą keliame ir šiemet“, - pokalbį pradėjo pagrindinis MTB dviračių maratonų taurės organizatorius Arūnas Daugirdas.

– Atskleiskite, kas naujo laukia šiemet?

– Visų pirma, šiemet dalyviai jausis komfortabiliau. Ką tai reiškia? Šiemet įsigijome papildomą protokolavimo įrangą arba, kitaip tariant, rezultatų fiksavimo įrangą. Jeigu iki šiol rezultatus dalyviai galėdavo sužinoti tik įveikę ratą, tai šiemet bus galimybė rezultatus sužinoti ir tarpiniuose finišuose. Tai leis dalyviams apie savo važiavimą padaryti daugiau išvadų.

Dar viena naujovė – erdvė vaikams. Visada svajojome apie tai, kad atvykę į renginį tėvai galėtų vaikus palikti kažkam, o patys sėsti ant dviračio ir skaičiuoti įveiktus kilometrus. Bus pedagogai, kurie užsiims vaikais, tad ir jiems pramoga, ir tėvams lengviau.

Taip pat nusprendėme vykdyti savotišką nešiukšlinimo gamtoje akciją. Trasoje maždaug kas tris – keturis kilometrus bus palikti specialūs suženklinti tinklai – krepšiai, kurie, tikimės, kad padės palikti švaresnius miškus.

Ketvirtas dalykas – pagalbos numeris. Nori nenori, kartais atsitinka nelaimingi atsitikimai, tad tas pagalbos numeris nukentėjusiajam turėtų suteikti daugiau operatyvumo. Taip bus lengviau pasikviesti pagalbos ekipažą, kuris ir suteiks pagalbą.

Kaip ir visos naujovės. Beje, pirmame etape Druskininkuose veiks dviračių paroda – mugė. Joje dalyvaus pagrindiniai Lietuvos dviračių prekybininkai, serviso atlikėjai. Neabejoju, kad ši mugė sulauks atitinkamo dėmesio, nes tai bus apskritai pirmoji dviračių mugė mūsų šalyje.

– Kaip su trasomis? Lyginant su praėjusiais metais, pasikeitimų bus?

– Iš tikro, mes ne vienus metus nekeičiamų trasų, kad žmonėms jos būtų pažįstamos. Nesinori eksperimentų, nes tai yra sudėtingas ir imlus reikalas. Be to, dalyviai mėgsta pasitreniruoti trasose, tad senoje trasoje tą padaryti lengviau nei naujoje.

Šiemet liko tos pačios keturios trasos. Pasikeitimas tik vienas – Molėtus keičia Panevėžys. Molėtuose liko sužymėta trasa ir dabar ja žmonės gana aktyviai naudojasi, tačiau turime visiškai šviežią, visiškai naują trasą, visiškai naujus dviračių takus.

– Praėjusiais metais girdavotės, kad kiekviename etape sumušamas dalyvių rekordas. Tikite, kad šiais metais pavyks pratęsti tą gražią tradiciją?

– Išankstinė registracija į Druskininkus parodė, kad mes jau dabar viršijome praėjusių metų rezultatą (šypsosi). Aišku, sieksime ir kituose etapuose gerinti tuos rezultatus, nes tai yra pagrindinis mūsų darbo įvertinimas.

– O jūs kada pagalvojote, kodėl dalyvių nuolat daugėja?

– Manau, kad tam įtaką daro keli veiksniai. Visų pirma, mūsų renginiai yra orientuoti į kokybę. Žmonės tą pastebi ir vienas kitam šią žinią perduoda. Antras dalykas – pati visuomenė, kuri pasirenka aktyvesnį laisvalaikio būdą. Neabejoju, kad tokiems renginiams tai daro labai didelę įtaką.

Žmonės nusprendžia daugiau judėti. Vieni pasirenka bėgimą, kiti atranda dviratį. Tokiu būdu, kažkas atranda mus. Neabejotinai, prie dalyvių skaičiaus augimo prisideda ir patys dalyviai. Jie yra didžiausia mūsų reklama.

– Ar atkreipėte dėmesį, kurios grupės dalyvių augimas yra didžiausias?

– Vienareikšmiai, kad mėgėjų. Profesionalų grupė jau kurį laiką daugmaž išlieka panaši. Jeigu Druskininkuose užsiregistravo per 1100 dalyvių, tai profesionalų grupė sudaro gal penktadalį. Likę 80 procentų yra visiški mėgėjai, kurie mėgsta dviratį, kuriems tai laisvalaikio priemonė ir jie savo malonumui numina 20 ar 40 kilometrų. Mėgėjų ratas, neabejotinai, plečiasi sparčiausiai.

– Ankstesniais metais jūsų maratonuose būdavo galima išvysti žvaigždžių: ir Tomą Vaitkų, ir Dianą Rasimovičiūtę, ir Tomą Kaukėną. Kuo nustebinsite šiemet?

– Kol kas dar nepaminėjau vieno reikšmingo dalyko. Druskininkų taurės etapas bus kartu ir MTB dviračių maratono Lietuvos čempionatas. Tai reiškia, kad visi netraumuoti geriausi šalies dviratininkai bus Druskininkuose. Džiaugiamės tokiu pripažinimu, nes iki šiol nieko panašaus nėra buvę. Kalbant apie populiarius žmones, tai jie mūsų renginį žino ir, tikėtina, kad radę laiko savo įtemptuose kalendoriuose sudalyvaus. Aišku, mes laukiame žvaigždžių ir nebūtinai iš sporto pasaulio.

2016 metų tvarkaraštis:

Gegužės 15 d. – Druskininkai;
Birželio 19 d. – Vilnius;
Liepos 17 d. – Panevėžys;
Rugpjūčio 14 d. – Ignalina;
Rugsėjo 25 d. – Anykščiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją