Reikšmingiausia Manto dvikova – su turnyro šeimininku Ardo Arusaaru. Estas Londono olimpinėse žaidynėse pakilo iki aštuntos vietos. Tokį pat rezultatą A. Arusaaras yra pasiekęs pasaulio čempionate bei Europos žaidynėse, todėl žiūrovams bei specialistams iš anksto kėlė susidomėjimą dvidešimt vienerių perspektyvaus lietuvio ir šešeriais metais vyresnio bei daugiau patyrusio esto akistata pusfinalyje.

Įtempta kova baigėsi M. Knystauto pergale lengvesnio svorio imtynininkams būdingu rezultatu 8:6.

„Mantas puikiai sureagavo į A. Arusaaro atliekamą suktuką, pristabdė jo ataką ir atliko keturių balų metimą. Vėliau esto mėginimus atsigriebti parteryje žlugdė ilgos ir galingos Manto rankos – į kiekvieną išpuolį lietuvis atsakydavo rezultatyviomis kontratakomis. Tai vienas svarbesnių laimėjimų Manto sportinėje karjeroje. Jis įveikė labai galingą varžovą ir tą padarė ne bet kur, o priešininko auditorijos akivaizdoje“, – savo auklėtinį gyrė rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas.

Pirmoje imtyje M. Knystautas per rekordiškai trumpą laiką – 20 sekundžių – ant menčių paguldė lenką Mateuszą Zubalą, o lemiamoje kovoje dėl aukso nepasigailėjo ir taip pat „švariai“ įveikė estą Karelą Maateną. Svoryje kovojo aštuoni imtynininkai.
Mantas Knystautas

Svorio kategorijoje iki 85 kilogramų Aleksandras Kazakevičius iškovojo bronzos medalį. Centrinė šio svorio dvikova buvo tarp vilniečio ir Estijos atletu Eeriku Apsu. Nerezultatyvi akistata baigėsi lygiosiomis 1:1, o pergalė pagal papildomus kriterijus buvo skirta E. Apsui.

„Aleksandro nuopelnus žinome, tačiau estas taip pat ne iš kelmo spirtas. E. Apsas yra dukart Europos čempionato penktos vietos laimėtojas, tipiškas Estijos imtynių mokyklos atstovas. Mes tokius atletus vadiname „stūmikais“ – jie puikiai pasiruošę fiziškai, palaiko aukštą tempą, mokantis blokuoti varžovų atakas, bet patys neskuba atlikti techninius veiksmus. Kovą su estu Aleksandras pradėjo gerai, ėjo į priekį, „uždirbo“ tašką už aktyvumą, tačiau antrame kėlinuke E. Apsas kiek padidino apsukas ir to pakako, kad, žiūrovų spaudžiami, teisėjai sugrąžintų pranašumą estui. Manau, jei varžybos vyktų ne Taline, realu būtų tikėtis ir palankesnio rezultato“, – svarstė R. Vartanovas.

Kitas dvi imtis Londono olimpinių žaidynių prizininkas laimėjo užtikrintai. Aleksandras komandos draugą Julių Matuzevičių nugalėjo rezultatu 7:0, o estą Raido Litmaę įveikė anksčiau laiko rezultatu 8:0. Svoryje kovojo 9 atletai.

Julius Matuzevičius su dviem pergalėm (prieš estą Reimo Milvą (mentės) ir lenką Andrzejų Wiszniewskį (8:0) bei dviem pralaimėjimais (A. Kazakevičiui ir E. Apsui (0:8)) liko penktas.

Turnyre maloniai nustebino Paulius Galkinas (71 kg; 9 dalyviai). Klaipėdietis pirmoje imtyje nusileido patyrusiam suomiui Tero Halmesmiakiui (2:9), bet vėliau įveikė kitą suomį Oskarą Lehtoneną (10:7) bei kovoje dėl bronzos palaužė Bogdaną Kabiną iš Ukrainos (3:2).

Kristupas Šleiva (66 kg; 11 dalyvių) turnyre startavo įspūdinga pergale prieš švedą Simoną Erandssoną. Tačiau kovoje su skandinavu Kristupas nikstelėjo koją ir treneris nutarė savo auklėtinį patausoti. „K.Šleiva tik ką gydė kojos traumą, todėl nenorėjau, kad skausmai atsinaujintų. Tiesiog, nevertėjo rizikuoti. Laukia eilė įvairių turnyrų, bus dar progų pasireikšti. Dar reikia šiek tiek laiko žaizdoms pagydyti“, – apie savo sprendimą nuimti atletą nuo varžybų kalbėjo treneris R. Vartanovas.

Tarptautiniame Kristjano Palusalu turnyre kovojo 74 atletai iš dešimties valstybių.