Primename, kad dar sausį po LTOK generalinės asamblėjos sesijos Lietuvos laipiojimo sporto asociacija apkaltino LTOK pažeidus ne tik savo įstatus, bet ir Olimpinę chartiją ir kreipėsi į Lozanoje (Šveicarija) įsikūrusį Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS).

Ginčas kilo dėl LTOK generalinės asamblėjos sesijos metu patvirtintos neaudituotos praėjusių metų finansinės ataskaitos.

LTOK įstatai ir net Olimpinė chartija nurodo, jog finansiniai duomenys privalo būti patikrinti nepriklausomų auditorių. Laipiotojams pakėlus vėją ir pasiskundus CAS, LTOK vadovybė sukruto – sušaukė neeilinę generalinės asamblėjos sesiją, kurioje penktadienį buvo tvirtinama jau audituota ataskaita. Pateikti jos metų pradžioje LTOK vadovybė teisinosi negalėjusi dėl keičiamos audito bendrovės.

Penktadienį vykusioje LTOK generalinės asamblėjos neeilinėje sesijoje laipiojimo asociacijos vadovė Margarita Smirnovienė atskleidė gudrų LTOK manevrą: bandymą stabdyti bangas keliančią ir į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS) besikreipusią laipiojimo asociaciją.

Galime pasidžiaugti, kad esame ne vieni, yra federacijų, kurios pavargo nuo šitos situacijos.
Norėtume, kad daugiau federacijų prisijungtų prie šio judėjimo.
Margarita Smirnovienė

Ši kukli sporto organizacija nepasimetė ir atrėmė šį LTOK bandymą.

Anot laipiojimo sporto asociacijos vadovės, LTOK nusiuntė raštą į CAS, kad Sporto arbitražo teismas įsitikintų mažos sporto asociacijos galimybėmis apmokėti teismo išlaidas.

„Paprastai taip nesielgiama. Čia vienas iš tų būdų, kai tave paduoda į teismą, sustabdo visas tavo sąskaitas ir pajamas, kad tu negalėtum veikti.

Kitaip sakant, LTOK iš anksto paprašė, kad apmokėtume teismo išlaidas. Buvo manyta, kad mes neturėdami lėšų išsigąsime ir iškart sustabdysime procesą.

LTOK veiksmus galima vertinti, kaip tam tikrą manipuliaciją ir norą parodyti savo vietą. Maždaug, jei esate maži, neturite pinigų – nebandykite to daryti. Tai yra mano interpretacija.

Faktas yra, raštas iš olimpinio komiteto susimokėti savo dalį teismui yra. Pats olimpinis komitetas savo dalies teismui dar nesusimokėjo“, – kalbėjo M. Smirnovienė.

Kada LTOK klausimo imsis Lozana, kol kas neaišku. Anot V. Vasiliausko, CAS dar nepaskyrė bylos nagrinėjimo datos. Dabar laukiama, ką LTOK pateiks CAS, pagal tai laipiojimo atstovai toliau spręs, kokių veiksmų imtis toliau.

Nuo vasario laipiojimo asociacijai vadovaujanti M. Smirnovienė labiausiai LTOK veikloje pasigenda viešumo.

„Kvietimą ateiti tiesiai į kabinetą gali interpretuoti įvairiai. Eidamas į kabinetą pas kažką jau turi žinoti dėl ko eini, pasiruošti klausimus.

Susipažinus su LTOK svetaine, neaišku, kokios yra programos, kokios yra galimybės. Aš suprantu federacijas, kurios LTOK šeimai priklauso ne vieną dešimtmetį, žino procesus, žino su kuo pasikalbėti, kur kokia komisija ir panašiai.

Šiuolaikiniame pasaulyje noriu matyti viešai pateiktą informaciją. Kaip suformuluoti klausimą, jei neturi informacijos. Mes gauname dalinį finansavimą, kuris kaip ir kitoms trims naujoms narėms yra mažesnis, nors tai yra Olimpinės chartijos pažeidimas, pagal ją – visi nariai yra lygūs, nesvarbu, kokio jie dydžio ir kokie jų pasiekimai. Apie tai niekur nėra rašoma LTOK svetainėje.

Nenorime supriešinti federacijų, nenorime sugriauti LTOK, mūsų pagrindinis klausimas – ar tikrai viskas vyksta skaidriai? Ir ar tikrai mes galime užduoti klausimus ir gauti atsakymus?“, – teigė M. Smirnovienė.

Pasak jos, vien kreipimąsis į CAS kainuos 1000 Šveicarijos frankų (846,1 Eur), o tolimesnės išlaidos gali siekti ir 20 tūkstančių Šveicarijos frankų (16921,91 Eur).

„Mūsų federacijai tai yra dideli pinigai, visas mūsų biudžetas. Tai ėjimas va bank. Iš kitos pusės, labai liūdna dėl to, kas dedasi. Yra toks bendras požiūris į sportą – neva, čia nešvarūs pinigai, nešvarūs žaidimai. Mane džiugina, kad laipiojimo asociacija eina skaidrumo keliu.

Taip, mums lengviau, nes mūsų biudžetas kuklus, mes nieko iš esmės neprarandame. Na, nebent palankų požiūrį į save. Tačiau, manau, kad kitoms federacijoms labai svarbu žinoti tuos kriterijus, kuriais vadovaujasi LTOK savo veikloje.

KKSD padarė pirmuosius žingsnius – patvirtino kriterijų sistemą, pagal kurią finansuoja fedecijas. Ji nėra tobula, bet tai pirmieji žingsniai, nuo kurių galima pradėti. Norime, kad ir LTOK turėtų kriterijus, pagal kuriuos skirstytų lėšas. Ji skatina garbingą žaidimą, taip vadinamą „Fair Play“, akcentuoja skaidrumą.

Mes galime pasidžiaugti, kad esame ne vieni, yra federacijų, kurios pavargo nuo šitos situacijos.

Norėtume, kad daugiau federacijų prisijungtų prie šio judėjimo. Tai yra mūsų pačių naudai, visam sporto įvaizdžiui bendrame visuomeniniame kontekste“, – teigė M. Smirnovienė.

Lietuvos laipiojimo sporto asociacijos vadovė teikė alternatyvią asamblėjos darbotvarkę, kurioje – siūlymas įteisinti slaptą balsavimo procedūrą. Anot jos, yra tokia nuojauta, kad atviro balsavimo metu kai kurios federacijos nedrįsta balsuoti už LTOK nepalankius sprendimus bijodamos prarasti finansavimą.

Alternatyvi darbotvarkė nesulaukė palaikymo.

Anot LTOK prezidentės Dainos Gudzinevičiūtės, laipiojimo sporto asociacija nė karto nesikreipė į LTOK nei dėl informacijos, nei dėl veiklos paaiškinimo, nei dėl finansavimo ar kitų procesinių dalykų.

„Šią Lietuvos laipiojimo sporto asociacijos prezidentę matau antrą kartą. Pirmąkart mačiau posėdyje dėl olimpinės dienos. Nei karto ji žodžiu, nei raštu į mus nesikreipė“, – M. Smirnovienės žodžius komentavo LTOK vadovė D. Gudzinevičiūtė.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Generalinės asamblėjos neeilinėje sesijoje dalyvavo 48 LTOK nariai bei 12 LTOK garbės narių.

Vienintelis LTOK Generalinės asamblėjos neeilinės sesijos klausimas – 2017 metų LTOK finansinės ataskaitos tvirtinimas.

Neeilinė sesija prasidėjo balsavimu dėl dienotvarkės. Ją priėmus, audituotą 2017 metų LTOK veiklos finansinę ataskaitą pristatė LTOK finansinio auditą atlikusios UAB „PricewaterhouseCoopers“ partneris ir audito skyriaus vadovas Rimvydas Jogėla.

Diskusijoje be Lietuvos laipiojimo sporto asociacijos prezidentės M. Smirnovienės pasisakė Lietuvos Lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis, Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis, Lietuvos biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas, Lietuvos dviračių federacijos prezidentas Romualdas Bakutis, Lietuvos regbio federacijos prezidentas Rytis Davidovičius, Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas Genadijus Makuševas.

Sesesijo pabaigoje asamblėjos nariai patvirtino audituotą 2017 metų LTOK finansinę ataskaitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)