„Žadėjau pokalbį apie tai, ko negalima kalbėti, apie ką nešnekame. Tikėtina, kad laužysime tabu ir griausime mitus. O tema – anaboliniai, androgeniniai steroidai“, – savo transliaciją feisbuke pradeda Šarūnas Navickis.

Pusamžis, žilaplaukis vyras vaizdžiai aiškina, kas ir kokie yra steroidai, iš kur jie kilo ir koks jų poveikis.

„Kalbant apie androgeninius steroidus, iš eilinio pilko tipelio tampi dominuojančiu patinu. Tiek išvaizda, tiek elgesio prasme, o kas čia blogai? Vyrui – idealu. Dėl to ir naudojama“, – pasakoja vyras.

„Pradėti sintetinti 1930 metais, JAV. 1936 metų olimpiadoje Berlyne olimpiečiai – sportiški, bet liekni, o amerikonų komanda – dar ne kultūristai, bet buliai. Aiškino, kad daug pieno geria. Kad ir kaip vokiečiai stengėsi, amerikiečiai susišlavė aibę medalių.

Anabolikų poveikis yra labai, labai didelis ir labai geras, vienareikšmiškai. Kiek kainuoja ir kuo mokama, pasakysiu netrukus. Yra du aspektai, vienas sportinis, kitas bendražmogiškas. Sportinį jau daugmaž palietėme. Sportininkas, kuris yra „užsimetęs“, praktiškai laimi į vienus vartus prieš tą, kuris švarus.

Galima palyginti su važiuojančiu dviračiu, mina iš paskutiniųjų, kitas – ant dviračio pasikabina motorą, benzino bakelį, kitaip sakant rieda motociklu. Kodėl taip daroma? Dėl medalių, čempionas neteisiamas. Sąžininga, nesąžininga... Būtų sąžininga sakyti, kad kare visos priemonės geros, tau reikia išgyventi ir nugalėti opoziciją“, – dėsto Š. Navickis, o toliau prisimena plaukikės Julijos Jefimovos dopingo atvejį ir Rūtos Meilutytės laimėtą olimpinį auksą.

„Daugeliui nepatiks, bet ne mano bėdos, mano tikslas – duoti informaciją, ką jūs su ja darysite, jūs spręskite.

Julija Jefimova ir auksinė žuvelė Rūta Meilutytė. J. Jefimova buvo pagauta vartojusi meldoniumą, o meldoniumas – nėra anabolinis steroidas (...). Meldoniumas padeda, gelbėja sportininką nuo mirties. Bet kadangi (meldoniumą) pasigamino rusai, reikia trumpinti ir smaugti. Na, o Meilutytė tai mūsų... Staiga 15-os metų, juk vaikas, praplaukia savo distanciją kaip torpeda.

Vandenyje jos grybšniai greitesni, nei kad kitas krante bėgtų. Kaip tai gali būti? Propeleris įsuktas? Nieko nevartojo (juokiasi)? Reikia sąmoningai būti super buku, arba labai naiviu. Nors tai vienas ir tas pats. Ne, ne, mūsų Rūtelė. Čia ne prieš ją kalba, o kaip tie dalykai daromi“, – rimtai dėsto vyras.

Kviestas į LSU

Šie chaotiški postringavimai galbūt nebūtų dėmesio verti, jei ne Š. Navickio socialinių tinklų auditorija. Šiuo įrašu pasidalino pusšimtis žmonių, dalis žiūrėjusių aktyviai diskutavo, palaikė Š. Navickio mintis.

Įdomiausia, kad šis „ekspertas“ prieš keletą metų buvo sulaukęs net Lietuvos sporto universiteto Senato pirmininko, buvusio ilgamečio rektoriaus Alberto Skurvydo dėmesio.

A. Skurvydas 7-us metus universitete rengia LSU šeštadienio rytmečio mokyklėlę – tai viešos paskaitos, kuriose tiek pats mokslininkas, tiek jo svečiai, kviestiniai lektoriai dalinasi savo pranešimais.

2016-aisiais vienas A. Skurvydo svečių LSU šeštadienio rytmečio mokyklėlėje – būtent šis „anabolinių, androgeninių steroidų“ ekspertas, tuomet skaitęs pranešimą tema „Nutukimas – tai mąstymo ar virškinimo sutrikimas?“.

A. Skurvydui užsiminus apie Š. Navickio, kuris 2016-aisiais kviestas į LSU šeštadieninę rytmečio mokyklėlę, transliuoto įrašo turinį, LSU Senato pirmininkas teisinosi jo beveik nepažįstantis.

„Tai kažkoks absurdas. Apie tokius kvailus dalykus nenoriu kalbėti. Jį žinau nuo 1990-ųjų, kas gi jo nežino. Jis – kultūrizmo treneris, jį eilę metų visi žino.

Vedė tik vieną pamokėlę, per „Skype“ programą, tikrai ne apie anabolikus, o apie mitybą“, – komentavo A. Skurvydas, tuomet Š. Navickį pristatęs kaip „kūno gerovės ugdymo profesionalą, vieną šios srities lyderių visame pasaulyje“.

Siūlo vertinti teisėsaugai

Steroidų „eksperto“ turinys ir pribloškė dviračių sporto specialistą, trenerį Egidijų Tutkų.

„Panašu jog Lietuvos sportas turtingas žmonėmis, kurių veiksmus teisėsauga turėtų įvertinti pagal Baudžiamojo Kodekso nuostatas. Gavau nuorodą į Šarūno Navickio paistalų pusvalandį, kuris reklamuoja sportininkams mėgėjams ir profesionalams „pakaitinę hormonų terapiją“.

Jis rekomenduoja naudoti steroidus ir paaiškina kodėl tai yra gerai, kviečia dalintis jo pateikta informacija. Pasidalinau su pareigūnais jo informacija ir aš.

Steroidai visur ir visada sporte draudžiami išskyrus gydymui. Norint taikyti hormoninį gydymą reikia rimtai susirgti, turėti gydytojo diagnozę, gydymo planą ir leidimą iš antidopingo agentūros.

Šarūnas Navickis paisto apie tai, kad Rūta Meilutytė, prisivartojusi testosterono, iškovojo medalius, kad visi sportininkai naudoja hormonus ir panašiai. Tokius paistalus girdėjau begalę kartų per savo 14 darbo metų aukščiausių pasiekimų sporte.

Jie būdingi negabiems, neišsilavinusiems, sovietinio mąstymo žmonėms. Viso pusvalandžio peržiūrėti nepavyko, nes pradėjo pykinti nuo savim patenkinto, užtikrinto tono ir prasto išsilavinimo derinio. Apie padorumą net neužsimenu“, – feisbuke rašė E. Tutkus, kvietęs sportininkus, trenerius ir visus dopingo problematikai neabejingus dalintis su pareigūnais informacija apie tokius veikėjus.

„Delfi“ susisiekus su Š. Navickiu, jis negalėjo atsakyti į klausimą, ką bendro turi jo kalbos apie steroidus ir R. Meilutytė.

Paklausus, kodėl šmeižiama olimpinė čempionė, buvo pasiūlyta kreiptis į gydytoją ir „eiti iš kur atėjus“.

Žala sveikatai

Anot Lietuvos antidopingo agentūros specialistės Rūtos Banytės, anaboliniai steroidai sukurti kaip vaistai ir juos vartojant ne pagal paskirtį, kyla pavojus sveikatai.

Anaboliniai steroidai iki šiol skiriami gydant mažakraujystės, kaulų išretėjimo, organizmo išsekimo, brendimo atsilikimo ir kitas ligas bei negalavimus.

Kas nutinka tam sportininkui, kuris vartoja steroidus? Antidopingo agentūra informuoja, kad daugumą medikamentų, kurie yra draudžiamame sąraše, galima įsigyti vaistinėje – taigi jų vartojimas turėtų būti saugus. Medikamentai yra skirti žmonėms, turintiems problemų su sveikata, bet ne sveikiems sportininkams. Jų didelėmis dozėmis, kartu su kitomis medžiagomis, negali vartoti sveiki žmonės.

Steroidai raumenis gali paversti dideliais ir stipriais, tačiau žmogus gali tapti priklausomas nuo jų ir jie gali sukelti išbėrimus, plikimą, padidėja rizika susirgti kepenų, širdies ir kraujagyslių ligomis, atsiranda nuotaikų svyravimai, pasireiškia agresyvumas, savęs nekontroliavimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)