Apie generalinę asamblėją Maskvoje

Maskvoje minėti sporto renginiai vyko visą savaitę - balandžio 11-18 d. Konvencijos darbe taip pat dalyvavo ir Vidaus reikalų ministro pavaduotojas Gintaras Steponas Vyšniauskas bei Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

Kaip teigė A. Poviliūnas, renginiai buvo intensyvūs. Per jų atidarymą kalbą pasakė Rusijos prezidentu išrinktas Vladimiras Putinas, TOK prezidentas Jacques'as Rogge'as. Generalinėje asamblėjoje buvo nemažai kalbama ir apie būsimąsias I-ąsias Europos žaidynes, kurių Senojo žemyno sportininkai iki šiol neturi, nors apie tai kalbama ir dirbama pusantrų metų.

„Surengti žaidynes nėra taip paprasta, nes labai apkrautas tarptautinių varžybų kalendorius, be to, dar neapsispręsta dėl sporto šakų, kurias reikėtų įtraukti į žaidynių programą. Tačiau visi į žaidynes žiūri geranoriškai ir su dideliu optimizmu. Bet visi prašo išspręsti finansavimo klausimą, kuris yra gyvybiškai svarbus visiems olimpiniams komitetams, taip pat visoms federacijoms, kurios deleguoja savo sportininkus“, - sakė A. Poviliūnas.

Tačiau Europos olimpinių komitetų prezidentas Patrickas Hickis teigė, kad derybos su atskiromis firmomis, televizijomis vyksta gera kryptimi. Generalinėje asamblėjoje buvo pabrėžta, kad labai krenta Europos olimpiečių rezultatai. 1988 m. per Seulo olimpines žaidynes Europos atletai laimėjo 70 proc. visų medalių, o per Pekino olimpines žaidynes – jau tiktai 43 proc.

Europos olimpinių komitetų prezidentas Patrickas Hickis informavo, kad Pasaulio nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos stovykloje buvo priimtas prezidento meksikiečio Mario Vazquezo Rano, kuriam jau 80 metų, atsistatydinimo pareiškimas, ir į jo vietą pasiūlyta Kuveito šeicho, olimpinio komiteto lyderio Achmado Al-Sabaho kandidatūra. Jis ir buvo išrinktas didžia balsų dauguma.

Buvo pristatytos 2020 m. olimpinių žaidynių sostinės, parodyti filmukai. Žaidynes pretenduoja surengti penki miestai – Stambulas, Tokijas, Baku, Docha ir Madridas. Kaip teigė A. Poviliūnas, namų darbus jau padarė Madridas, didelį įspūdį padarė Baku.

XVIII pasaulio nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos (ANOC) generalinėje asamblėjoje dalyvavo 204 nacionalinių olimpinių komitetų, taip pat 171 valstybinių institucijų atstovai. Užsimezgė įdomi diskusija prieš kovą dėl nelegalių lažybų, kur „po stalu“ išgaruoja milijardai dolerių. Dopingas ir nelegalios lažybos tapo didele sportinio gyvenimo rykšte.

LTOK vadovai buvo susitikę ir su Rusijos sporto vadovais. Buvo išgirsta, kad Rusijoje per metus buvo pastatyta 5 tūkst. sporto objektų.

Apie Londono olimpines žaidynes

Informaciją apie Lietuvos sportininkų rengimosi ir dalyvavimo XXX olimpinėse žaidynėse programos „Londonas 2012“ įgyvendinimo eigą pateikė Olimpinių programų darbo grupės vadovas profesorius Algirdas Raslanas. Jis akcentavo, kad balandžio 17 d. vyko LTOK olimpinių programų darbo grupės pasitarimas, kuriame buvo aptarti šiuo metu aktualūs pasirengimo klausimai.

Pranešėjas apžvelgė visas šakas, kurių sportininkai jau turi olimpinius kelialapius arba dėl jų dar kovoja. Daugiausiai olimpinių normatyvų turi įvykdę lengvaatlečiai – vienuolika A ir penki B. Tačiau daugiausiai tikimasi iš trijų lengvaatlečių – disko metiko Virgilijaus Aleknos, daugiakovininkės Austros Skujytės ir ėjikės Kristinos Saltanovič.

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis teigė, kad dar 10 atletų gali įšokti į važiuojantį olimpinį traukinį. „Tai, kad Londone gali mūsų šaliai gali atstovauti 20-25 lengvaatlečiai yra normalu. Dešimt atletų gali kovoti pusfinaliuose“, - sakė E. Skrabulis.

Kai kurių sporto šakų atstovai susiduria su problemomis. Šiomis dienomis ne juokais išgąsdino Lietuvos kanojų irklavimo lyderis visaginietis Jevgenijus Šuklinas, kuriam medikai diagnozavo, kad nėra gerai su nugara. Tačiau dabar sportininkas vėl treniruojasi, irkluoja Zagrebe, jo sveikata gera. Jis visą dėmesį yra sutelkęs 200 m distancijai.

Kiek iš viso kelialapių iškovos baidarių ir kanojų irklavimo meistrai, bus aišku gegužės viduryje, kai Poznanėje vyks paskutiniosios atrankos varžybos. Šiuolaikinės penkiakovės meistrams nupirkti lazeriniai šautuvai, tačiau iškilo žirgų problema – teliko vos du žirgai, kurių pajėgumas yra ribotas.

Lietuvos olimpinio sporto centro direktoriaus pavaduotojas Einius Petkus pateikė išsamius sportininkų pasirengimo planus iki žaidynių.

Informacija apie LTOK 2012 metų biudžeto I ketvirčio vykdymą pateikė LTOK iždininkas Donatas Kazlauskas, o dėl Lietuvos kilnaus sportinio elgesio komiteto nuostatų patvirtinimo kalbėjo Lietuvos kilnaus sportinio elgesio komiteto generalinė sekretorė Janina Brunzienė.

Jubiliatų pagerbimas

Tradiciškai buvo pagerbti jubiliatai ir sukaktis švenčiantys sporto žmonės. „Jūs puikus mūsų sporto aktyvas, viską darote žmonėms. Jūs – mūsų aukso fondas“ - sveikindamas jubiliatus, kalbėjo LTOK prezidentas A. Poviliūnas. Olimpiniai žiedai įteikti LTOK vykdomojo komiteto nariui, Kauno sporto skyriaus vedėjui, Lietuvos buriuotojų sąjungos viceprezidentui Albinui Grabnickui (60 m.).

Olimpinėmis žvaigždėmis apdovanoti Kauno sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas, Lietuvos nusipelnęs irklavimo treneris Albertas Palaima (60 m.) ir Vilniaus gimnastikos sporto mokyklos direktorius Raimundas Gedgaudas (50 m.). LTOK lėkštėmis - M. Riomerio universiteto kūno kultūros katedros vedėjas Rimantas Minkevičius (55 m.), Vilniaus teniso klubo prezidentas Liutauras Radzevičius (55 m.) ir Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Audrius Siaurusevičius (45 m.).