Asamblėjos metu taip pat įvyko ir metinis Rytų Europos tinklinio zoninės asociacijos (EEVZA) susitikimas. Jos metu EEVZA viceprezidentui Irakliui Chachua iš Sakartvelo pranešus apie savo atsistatydinimą, šios pareigos buvo pasiūlytos Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentui Dariui Čerkai.

Tokio pasiūlymo Lietuvos tinklinio vadovas susilaukė įvertinus patirtį vystant tinklinio sporto šaką. Lietuvio kandidatūra buvo vienbalsiai patvirtinta visų EEVZA šalių atstovų.

„Negaliu sakyti, kad pasiūlymas labai nustebino. Taip susiklostė aplinkybės, kad Sakartvelo atstovas buvo atšauktas iš pareigų ir EEVZA prezidentas Vladimiras Patkinas prieš susirinkimą pasiūlė mano kandidatūrą. Pagalvojau, kad tai yra didesnės galimybės Lietuvai ir sutikau. Taip pat EEVZA vadovybė prisipažino, kad mano patirtis paplūdimio tinklinyje yra labai reikalinga, nes būtent šią sritį norima ypač stiprinti“, – sakė D. Čerka.

EEVZA paplūdimio tinklinio virtuvėje D. Čerka nėra naujokas. Jau eilę metų jis dirba įvairių turnyrų supervaizeriumi. Dėl to LTF prezidentas žino didžiausias problemas. Prieš tris metus jis garsiai visai Europai iškėlė klausimą dėl klubinės sistemos paplūdimio tinklinyje įvedimo. Naujos pareigos EEVZA organizacijoje leis dar aktyviau jam darbuotis šiuo klausimu.

„Pirmas uždavinys – EEVZA įdiegti klubinių varžybų principą. Dabar klubai savo vietos paplūdimio tinklinyje neturi. Reikia, kad jie gautų dėmesį. Mes patys Lietuvoje dėl to kenčiame konkuruodami su kitomis sporto šakomis siekiant didesnio finansavimo. Miestų savivaldybės nėra suinteresuotos remti sportininkus, nes jie tarptautinėse varžybose varžosi po Lietuvos, o ne miesto vėliava“, – aiškino D. Čerka.

Pasak naujojo EEVZA viceprezidento, su panašia problema susiduria ir nemažai kitų šalių.

„Mano keltas klausimas jau pradėtas spręsti. CEV tam klausimui yra sudariusi darbo grupę ir ji jau pristatinėja pirmus rezultatus. Yra siūloma klubinę sistemą diegti nuo apačios – nacionaliniuose čempionatuose, po to regioninėse pirmenybėse bei galiausiai – CEV turnyruose. Tai ilgas procesas, tačiau džiugu tai, kad pamažu pradedama žengti tuo keliu ir Europos lygmeniu, kadangi tai gali išaugti į stiprią pagalbą paplūdimio tinklinio sportininkams, kurie dabar dar daugelyje šalių yra palikti savarankiškam išlikimui ir Europos konfederacija praranda talentus, kurie galėtų dar labiau didinti tinklinio sporto šakos matomumą“, – pabrėžė D. Čerka.

Tuo tarpu CEV Generalinėje asamblėjoje buvo patvirtintos praėjusių metų ataskaitos bei kitų metų biudžetas.

„Pirmas įspūdis buvo toks, kad pirmą kartą viskas buvo koncentruota ir aišku. Didžioji dalis CEV biudžeto tradiciškai yra skiriama salės tinkliniui. Tiesa, šiemet buvo nuspręsta paplūdimio tinkliniui skirti 7 proc. bendrų išlaidų, kai anksčiau ta dalis nesiekdavo 5 proc.“, – kalbėjo LTF prezidentas.

Pasak D. Čerkos, būtent minėtos klubinės sistemos įdiegimas leistų dar labiau sumažinti atotrūkį tarp tinklinio krypčių. Buvo pristatytos gerosios praktikos – jomis pasidalino Airijos, Bosnijos ir Hercegovinos atstovai.

„Labai įdomi buvo pasidalinta Airijos patirtis, kuomet pastebėjus susidomėjimą tinkliniu patys klubai susėdę prie bendro stalo, kartu su federacija pradėjo vystyti tinklinio sporto šakos strategiją, gryninosi bendrus tikslus, priemones ir resursus, kuriomis visi kartu tai gali pasiekti rūpimų rezultatų“, – teigė D. Čerka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)