Sudėtingasis lipimas, tai Olimpinė laipiojimo sporto disciplina, kurioje laipiotojai lipa į aukštą, 10-15 metrų sieną unikaliomis varžybų trasomis ir varžosi, kuriam iš jų pavyks užlipti aukščiausiai.

Trasa laipiojime vadinama vertikali lipimo užduotis, galvosūkis, kelias, sukurta iš spalvotų kybių (atbrailų už kurių laikomasi).

2023 Lietuvos čempionų vardus iškovojo Kipras Baltrūnas ir Anastasija Teriochina.

Lietuvos sudėtingojo lipimo čempionatas – vienos iš pagrindinių varžybų mūsų šalies laipiotojams. Pagal šių varžybų rezultatus formuojama Lietuvos laipiojimo sporto rinktinė, kuri šiemet
bandys iškovoti kelialapį į Olimpines žaidynes.

Kiekvienais metais augantis šių varžybų dalyvių skaičius šiemet pasiekė rekordą – šiemet atrankos etapuose dalyvavo virš 70 sportininkų iš Lietuvos ir Latvijos. Atrankoje varžybų dalyviai varžėsi
ant 12 trasų, sukurtų patyrusių trasų kūrėjų – Artūro Volkovo ir svečio iš Lenkijos Lukasz Smagola.

Atrankoje vertinami 6 trasų pralipimai, kiekviena trasa pagal savo sudėtingumą turi skirtingą taškų įvertį. Po 20 vyrų ir moterų tarpe daugiausiai atrankoje surinkusių taškų dalyvių pateko į pusfinalius.

Pusfinalių formatas, vykdomas pagal tarptautinės laipiojimo sporto federacijos standartus, – nepalieka vietos dalyvių klaidoms. Šiame etape dalyviai turi vieną bandymą trasai ir vos 6 minutes tai trasai įveikti, o tuos kurie pateks į finalinį etapą apsprendžia tai, kaip aukštai sportininkams pavyks pusfinalio trasa užlipti.

Į varžybų finalus pateko po 8 stipriausius vyrus ir moteris. Jų tarpe buvo galima išvysti ir gerai žinomų laipiojimo pasaulyje pavardžių – pasaulio taurių pusfinalininkas Kipras Baltrūnas, jaunasis
laipiojimo talentas Oskaras Mikelionis, daugkartinės boulderingo disciplinos čempionės Anastasija Teriochina ir Agnietė Baltrūnė.

Finalinės trasos iš dalyvių pareikalavo ne tik ištvermės ir stiprių pirštų, bet ir drąsos ir užsispyrimo daryti įspūdingus šuolius.

Visgi, čempionai demonstravo išskirtinį nusiteikimą, patirtį ir kovą iki paskutinių jėgų likučių. Vyrų tarpe galutinį trasos kybį pasiekė net trys sportininkai – Kipras Baltrūnas, Eduardas Jeriomenko ir Mikhail Kochetkov, tarp moterų finalinę trasą įveikė viena atletė iš Latvijos – Elza Elizabete Baraka.

Dalyvius stebėjo gausus būrys susirinkusiųjų Vertical laipiojimo centre ir tiesioginės transliacijos metu iš viso pasaulio. Varžybų nugalėtojus ir dalyvius džiugino Lietuvos laipiojimo sporto federacijos partnerių – Expedition, EPBAR, ORKLAcare, Redbull dovanos.

Varžybų podiumas:

1 vieta: Elza Elizabete Baraka ir Kipras Baltrūnas
2 vieta: Anastasija Teriochina ir Eduardas Jeriomenko
3 vieta: Ūla Koroliova ir Mikhail Kochetkov

Lietuvos čempionato įskaita:

1 vieta: Anastasija Teriochina ir Kipras Baltrūnas
2 vieta: Ūla Koroliova ir Eduardas Jeriomenko
3 vieta: Agnietė Baltrūnė ir Vaidotas Monstavičius

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją