1937-1940 studentų sporto ašis buvo Akademinio jaunimo sporto sąjunga (AJSS) veikusi 1937-1940 m. ir subūrusi Lietuvos aukštųjų mokyklų sportininkus.

Po karo, 1945 metais, kiekvienoje Lietuvos aukštojoje mokykloje buvo įsteigti karinio rengimo ir sporto skyriai, kurie 1947 m. buvo panaikinti bei sukurti kūno kultūros ir sporto skyriai. Pirmi sporto klubai Lietuvoje susikūrė 1948 m., tačiau trūko išsilavinusių specialistų, sporto bazės buvo apgailėtinos būklės, nebuvo ir bendros studentų sporto organizacijos.

Lietuvos studentai dalyvavo SSRS studentų spartakiadose, taip pat atstovavo Lietuvai įvairiose sąjunginėse, o SSRS – tarptautinėse varžybose.

Atkūrus nepriklausomybę, prasidėjo ir Lietuvos studentų sporto atgimimas. 1990 metais įkurta Lietuvos studentų sporto asociacija (LSSA), nuo įkūrimo pradžios jai vadovauja Česlovas Garbaliauskas.

LSSA vienija Lietuvos aukštųjų mokyklų sporto klubus, fizinio auklėjimo katedras ir centrus.

„Asociacija daug dėmesio skiria studentų ir dėstytojų kūno kultūrai ir sportui, rengia Lietuvos studentų sporto šventes - universiadas, populiarių sporto šakų čempionatus, bendradarbiauja su įvairių sporto šakų federacijomis, kitomis sporto organizacijomis. Asociacija įkūrė sėkmingai veikiančias Lietuvos studentų krepšinio (LSKL), Lietuvos studentų futbolo (LSFL) ir Respublikinę studentų tinklinio (RSTL) lygas. LSSA rengia ir koordinuoja 25 šalies studentų sporto šakų čempionatus. Kas dvejus metus asociacija rengia Lietuvos universiadas ir „Sportas visiems“ festivalius“, - teigė asociacijos prezidentas, LSU studentų sporto ir laisvalaikio centro vedėjas Č. Garbaliauskas.

Nuo 1991 m. LSSA yra Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“, nuo 1993 m. - FISU, o nuo 1999 m. - EUSA narė.

LSSA prezidentas Č. Garbaliauskas 2004-05 m. ir 2007 m. buvo EUSA vykdomojo komiteto nariu, nuo 2007 m. - FISU Kontrolės komisijos narys
Patys geriausi Lietuvos studentai sportininkai atstovauja šaliai didžiausiose tarptautinėse varžybose, universiadose. Vienas ryškiausių Lietuvos studentų sporto asociacijos veiklos pasiekimų yra kartu su Suomijos, Estijos ir Latvijos studentų sporto organizacijomis 1997 metais atkurtos SELL studentų žaidynės.

Per beveik du dešimtmečius mūsų šalies studentai dalyvavo dešimtyje pasaulio vasaros ir žiemos universiadų. Sėkmingiausiai mūsų studentai pasirodė 2011 metų Šenženio (Kinija) vasaros universiadoje, kai iškovojo net 13 medalių (5 aukso, 5 sidabro ir 3 bronzos) ir užėmė 13-ą vietą tarp daugiau negu 150 šalių (6 vieta Europoje).

„Šiais metais į Lietuvos sporto metraštį studentai įrašė daug gražių ir prasmingų puslapių. Didžiulis būrys studentų dalyvavo Londono olimpinėse žaidynėse. Keturis iš penkių medalių iškovojo studentai (1 aukso, 1 sidabro ir 2 bronzos). O jei dar pridėsime trenerius, mokslininkus, medikus, organizatorius, universitetų atstovus ir auklėtinius, suprasime koks didžiulis yra šalies universitetų indėlis Lietuvos sportui.

Dar vienas svarbus įvykis - Lietuvos universitetai dalyvavo I-ose Europos universitetų žaidynėse Kordoboje. Ispanijoje Vytauto Didžiojo universiteto krepšininkai tapo čempionais, Lietuvos sporto universiteto rankininkės pasipuošė sidabru, o šio universiteto krepšininkės iškovojo bronzos medalius“, - sakė Č. Garbaliauskas.

Šventiniame renginyje antradienį Kauno nacionaliniame dramos teatre (Laisvės al. 71, Kaunas, 15 val.) studentų sportas minės ne tik sukaktį, bet ir pagerbs geriausius 2012 metų universitetų sportininkus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją