Jesenicėje startavusioje olimpinėje atrankoje lietuviai net 2:12 nusileido Slovėnijos rinktinei. Tai skaudžiausia Lietuvos rinktinės nesėkmė nuo 2003 metų, kai mūsų šalies atstovai pasaulio čempionate 2:13 neprilygo Kazachstano rinktinei.

Dar prieš rungtynes lietuviai sulaukė nemalonių naujienų – ilgą nuostolių sąrašą papildė Paulius Gintautas. Norvegijoje rungtyniaujantis puolėjas šiandien rinktinei negalėjo padėti dėl riešo traumos.

Nuo pat susitikimo pradžios slovėnai perėmė iniciatyvą į savo rankas ir neleido mūsų šalies atstovams nė pagalvoti apie savo išpuolius. Jau pirmą mačo minutę Laurynui Lubiui teko rodyti savo sugebėjimus atremiant pakartotinį varžovų metimą. Nesužaidus nė trijų minučių mūsų rinktinės vartininkas atmušė ritulį prieš save, kur pirmasis prie jo suskubęs Gregoras Koblaras techniškai pasiuntė ritulį į vartus (02:32, rez. perd. Klemenas Pretnaras).

Vos po poros minučių Kenas Ograjenšekas surado puikioje pozicijoje buvusį Mihą Zajcą, o šis nestabdydamas ritulio vienu lietimu šaudamas į viršutinį vartų kampą nepaliko jokių vilčių Lietuvos rinktinės vartininkui (04:01, rez. perd. K. Ograjenšekas, Kristjanas Čeponas).

Pirmąją galimybę atlikti metimą į vartus lietuviai gavo sužaidus beveik penkias minutes, bet Nerijaus Ališausko šūvį iš toli atrėmė oponentų vartininkas. Nors slovėnai ir toliau žaidė aktyviau, po trijų minučių fantastišką progą sušvelninti rungtynių rezultatą sukūrė jauniausia lietuvių puolimo grandis. Karolis Krasilnikovas perėmė ritulį neutralioje zonoje ir nuostabiu perdavimu išvedė Timoną Mažulį vieną prieš vartininką, bet šiam besitaisius ritulį paskutinę akimirką sutrukdyti metimui spėjo oponentų žaidėjas.

Neišnaudoję savos progos, lietuviai ir vėl buvo nubausti varžovų. Nors L. Lubiui pavyko atremti labai pavojingą pirmąjį oponentų metimą, vėl pirmi prie atšokusio ritulio buvę bei šaltakraujiškumą pademonstravę varžovai surado laisvą G. Koblarą, kuriam beliko pasiųsti ritulį į tuščius vartus (10:53, rez. perd. Tadejus Čimžaras, K. Pretnaras).

Ir toliau oponentų šturmą jutusiems lietuviams išsigelbėti nuo kitoje atakoje sekusio įvarčio pavyko tik Mantui Stankiui kūnu sulaikius oponentus nuo pakartotinio metimo, bet ataka baigėsi Emilijui Krakauskui užfiksuota pražanga dėl iš už aikštės ribų išmesto ritulio, o ją Slovėnijos rinktinė išnaudojo vos per 17 sekundžių. Pasižymėjo itin galingą metimą atlikęs Janas Urbas (12:46, rez. perd. Miha Verličius).

Netrukus oponentų pražanga suteikė galimybę pirmą kartą ilgiau palaikyti ritulį varžovų aikštės pusėje bandant realizuoti daugumą, bet ji baigėsi taip ir neatlikus metimo: vienas prieš vieną išbėgusio varžovo metimą L. Lubys atrėmė, tačiau jo komandos draugams nuo tolimesnės slovėnų atakos teko gelbėtis pažeidžiant taisykles.

Paskutinėmis kėlinio minutėmis lietuviai dar kartą žaidė mažumoje, bet jos metu itin grubiai suklydo vartininkas Gašperas Krošeljis: vartininko neatsargų perdavimą perėmė Patrikas Misiukas, bet „Geležinio Vilko“ nariui išnaudoti auksinės galimybė nepavyko nepataikius į tuščius vartus.

Antrąjį kėlinį olimpinio turnyro šeimininkai pradėjo išprovokuodami dar vieną pražangą, kurią jie pavertė penktuoju įvarčiu. Tikslią kombinaciją gražiu metimu užbaigė K. Ograjenčekas (21:05, rez. perd. J. Urbas, Blažas Gregorcas).

Net ir įgiję itin solidžią persvarą Slovėnijos rinktinės žaidėjai atsipalaiduoti nesiruošė ir toliau rengė vieną išpuolį po kito. Nors L. Lubiui kurį laiką pavyko sėkmingai tvarkytis su varžovų metimais, galiausiai greitoje atakoje išgelbėti rinktinės negalėjo ir jis. Po mūsų zonoje perimto ritulio į apatinį vartų kampą tiksliai iššovė Žiga Jegličius (29:31, rez. perd. T. Čimžaras, Jurijus Repe).

Po šio epizodo dukart kiekybinį pranašumą turėję lietuviai taip ir nesugebėjo rimtai patikrinti oponentų vartininko, o skylių mūsų gynyboje ir toliau radę slovėnai netruko pelnyti septintojo įvarčio. Komandos draugo „dovanėlę“ gavęs Miha Verličius netrukdomas pasiuntė ritulį į aptuštėjusius L. Lubio vartus (36:14, rez. perd. Anže Kuraltas).

Vis dažniau drausmės nesilaikę slovėnai besibaigiant antrajam kėliniui dar kartą pažeidė taisykles, o šį kartą Lietuvos rinktinė pagaliau sugebėjo uždaryti varžovus jų aikštės pusėje. Iš pradžių Aivarui Bendžiui iš arti pasižymėti nepavyko, bet laimėję ritulio įmetimą lietuviai surengė dar vieną ataką, kuri pagaliau baigėsi mūsų rinktinės įvarčiu. Arnoldo Boso metimas iš toli buvo atmuštas prie pat vartų, kur nepaisydamas varžovų kietos gynybos pakartoti komandos draugo metimą sugebėjo Povilas Verenis (39:53, rez. perd. A. Bosas).


Trečiajame kėlinyje į Lietuvos rinktinės vartus stojo Artūras Pavliukovas, kuriam nuo pirmų minučių teko pajusti slovėnų spaudimą. Kelis kartus gelbėjęs savo komandą nuo įvarčio, galiausiai kapituliuoti turėjo ir jis. Pasižymėjo Blažas Gregorcas (43:31, rez. perd. Luka Kalanas).

Po poros minučių vienas prieš vieną su lietuvių vartininkų atsidūręs Robertas Saboličius parodė savo klasę pergudraudamas mūsų šalies atstovą (46:02, rez. perd. Ž. Jegličius, Rokas Tičaras). Negana to, netrukus iš arti dar kartą ritulį į vartus pasiuntė M. Verličius (47:52, rez. perd. J. Urbas, K. Čeponas).

Slovėnų dominavimas tuo nesibaigė: mačui artėjant prie pabaigos ritulys nuo Ž. Jegličiaus pačiūžos dar kartą atsidūrė vartuose (52:19, rez. perd. R. Tičaras, R. Saboličius), o vos po kiek daugiau nei minutės kontrataką galingu šūviu užbaigė G. Koblaras, kuriam tai buvo „hat-trickas“ (53:47, rez. perd. L. Kalanas, Žiga Pavlinas).

Nuo dar didesnio varžovų triumfo per likusį mačo laiką lietuvius išgelbėjo fantastišku šuoliu oponento metimą atrėmęs A. Pavliukovas, o iki paskutinės rungtynių sirenos kovoję lietuviai galiausiai buvo apdovanoti už savo pastangas. Likus vos dviem sekundėms Emilijus Krakauskas (59:59, rez. perd. Lukas Žukauskas, Patrikas Misiukas) greitoje atakoje leido mačą užbaigti kiek pozityvesne nata.

Lietuvos rinktinė penktadienį 16:30 val. kausis su japonais, kurie pirmajame ture pasismagino 9:0 įveikę kroatus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)