Algą iš savo kišenės mokės tik iš pradžių

Apie pasaulio elitą svajojanti Lietuvos regbio federacija (LRF) ryžosi dar radikalesnioms permainoms.

Prieš pusantrų metų į nacionalinę šalies regbio-15 komandą pasikvietusi JAV gyvenantį trenerį Liną Naujalį, dabar LRF rinktinės vairą pirmą kartą patikėjo užsieniečiui.

Nors L. Naujaliui pataisyti smunkančių lietuvių rezultatų nepavyko, tai neatvėsino federacijos vadovų noro toliau šalies regbio dirvoje daiginti naujoves.

„L. Naujaliui buvo sunku, nes jis nebūdavo Lietuvoje visą laiką. Dabar turėsime trenerį, kuris nuolat gyvens ir dirbs mūsų šalyje“, – džiaugėsi LRF prezidentas Rytis Davidovičius.

L. Naujalis liks rinktinės trenerių štabe, bet nuo šiol pastarajam vadovaus N. Manyosha. 32-ejų buvęs PAR aukščiausiosios lygos klubų žaidėjas į Lietuvą atvyko prieš tris savaites. Atlygį už pirmuosius darbo mėnesius specialistui įsipareigojo sumokėti LRF, o jei afrikiečiui pavyks sklandžiai pritapti naujoje šalyje, jo išlaikymu pasirūpins lietuviškų šaknų turintys privatūs rėmėjai iš PAR, su kuriais R. Davidovičius susipažino šiemet viešėdamas Juodajame žemyne.

Tikimasi, kad N. Manyosha Lietuvoje darbuosis bent ketverius metus.

„Virdami savo sultyse mes dar daugybę metų bandysime išrasti dviratį. Norime rezultato, todėl mums reikia tinkamai nusikopijuoti tai, kas jau išrasta. PAR regbis yra antras pasaulyje, tai – techniško, greito, reikalaujančio nemažai jėgos žaidimo mokykla. Be to, su šia šalimi bendradarbiaujame jau kurį laiką, pagal mainų programas mūsų regbininkai keliauja į PAR tobulintis“, – pasirinkimą aiškino LRF prezidentas.

Lietuvių fizinės galimybės padarė įspūdį

Debiutas naujose pareigose N. Manyoshos laukia šį šeštadienį – lietuviai Andoroje pradės naują Europos Nacijų taurės 2B diviziono sezoną.

Į penktą pagal pajėgumą grupę Lietuvos rinktinė iškrito praėjusį pavasarį. Todėl pirmas trenerio iš PAR uždavinys – sugrąžinti naujuosius auklėtinius į jiems labiau įprastą 2A divizioną.

Norint tai padaryti, lietuviams reikės aplenkti Latvijos, Kipro, Danijos, Serbijos ir Andoros komandas.

Bet N. Manyosha neapsiribos vien suaugusių rinktinės treniravimu ar kelionėmis tarp Vilniaus ir Šiaulių, kur dabar bazuojasi nacionalinė ekipa. Afrikietis tapo ir LRF sporto direktoriumi, atsakingu už sporto šakos plėtrą regionuose.

„Aš nemėgstu trumpalaikių darbų. Mano pareigos nesibaigs ties rinktine, aš noriu padėti transformuoti regbį visoje Lietuvoje. O tam prireiks ne vienerių metų. Svarbiausia, kad matau čia nemažai potencialo. Lietuvos sporto kultūra – aukšto lygio. Aišku, pirmiausia tai pasakytina apie krepšinį ir futbolą. Bet lietuvių genetika kone tobulai tinka regbiui. Tuo mes panašūs. Lietuviai – geri atletai, iš kurių galima sulipdyti tikrai gerą komandą“, – pirmaisiais įspūdžiais dalinosi N. Manyosha.

Išleisdami draugai sukiojo pirštu prie smilkinio

Iki šiol specialistas iš PAR už savo tėvynės ribų buvo dirbęs tik Anglijoje. Ten, kaip ir Prancūzijoje ar Italijoje, darbuojasi ne vienas N. Manyoshos tautietis. Bet tik ne Rytų Europoje.

„Aš žinau tik vieną pietų afrikietį trenerį, kuris dirba Rytų Europoje – Olandijoje“, – pagalvojęs prisiminė N. Manyosha.

Patikslinus, kad Olandija yra kitoje žemyno dalyje, naujasis rinktinės strategas kvatojosi.

„Atleiskite, mano kompasas išsiderinęs“, – atsiprašė treneris.

Susiorientuoti žemėlapyje buvo nelengva ir N. Manyoshą iš PAR išlydėjusiems bičiuliams.

„Vienas mano pažįstamas treneris pasakė savo komandai, kad išvykstu dirbti į Rusiją, vien dėl to, jog pabijojo suklysti tardamas Lietuvos pavadinimą. Apskritai, daugelis žmonių Pietų Afrikoje galvoja, kad Lietuva yra Rusijos dalis. Žmonės mane vadino bepročiu – kas norėtų žiemą kentėti 20 laipsnių šalčio. Bet man patinka iššūkiai, jie padeda mėgautis gyvenimu“, – dėstė N. Manyosha.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)