Apie rankinio plėtrą mūsų šalyje pasakoja Lietuvos rankinio federacijos prezidentas Antanas Skarbalius.

„Žymiai populiaresnis buvo šiuolaikinis 7x7 salės rankinis. Lietuva kaip tik ir didžiuojasi šio rankinio pasiekimais. Net du kartus olimpine čempione tapo Aldona Česaitytė-Nenėnienė, Sigita Mažeikaitė-Strečen tapo olimpinių žaidynių ir pasaulio čempione, olimpiniu čempionu tapo Valdemaras Novickis, kuris kartu su Raimondu Valucku laimėjo ir pasaulio čempionų aukso medalius.

Daugiau nei vienas dešimtis lietuvių dalyvavo pasaulio čempionatuose ir yra laimėję prizines vietas. Geriausia pasaulio 1999 metų rankininke buvo pripažinta Druskininkuose rankinio abėcėlės išmokusi Aušrelė Miklušytė-Fridrikas.

Išskirtini komandų pasiekimai: net du kartus Europos čempionių taurę laimėjo Kauno „Žalgirio“ moterų komanda, po kartą – Vilniaus „Eglės“ rankininkės ir Kauno „Granito“ vyrai.

Rankininkų šeima didžiuotis gali tais treneriais, kurie mokė vaikus pirmų rankinio žingsnių: šviesios atminties treneriai – eišiškietis Antonas Ratkevičius ir druskininkietis Albinas Arbačiauskas, pasvalietis Laimonas Daugis, skaudviliškis Marcelinas Zelba ir didelis būrys tebesidarbuojančių iki šioi.

Didžiulės pagarbos verti tie treneriai, kurie gebėjo parengti elito meistriškumo rankininkus ir komandas – Fausta Bimbienė, Elena Petkienė, Gintautas Stasiulevičius, Antanas Taraskevičius, Vytautas Kontvainis ir daugelis kitų, tebetęsiančių garbingus Lietuvos rankinio pasiekimus.

Lietuvos rankinio teisėjai teisėjavo aukščiausio rango varžybose. Olimpinėse žaidynėse ir pasaulio čempionatuose teisėjavo Janis Grinbergas, Rimgaudas Skinderis, Grigorijus Gutermanas, Feliksas Gedvilas, pastaruoju metu sėkmingai šias tradicijas tęsia Vaidas Mažeika ir Mindaugas Gatelis. Šiuo metu per dešimt Lietuvos teisėjų kviečiami Europos ir Tarptautinės rankinio federacijų teisėjauti įvairaus rango tarptautinėse varžybose.

Rankinio bendruomenė didžiuojasi tais, kurie ilgą laiką rūpinosi rankinio plėtra. Išskirtinai pažymėtina šviesios atminties J. Grinbergo organizacinė veikla, kuris buvo Lietuvos rankinio atgimimo pradininkas ir puoselėtojas, taip pat pažymėtinas ilgamečio Lietuvos rankinio federacijos prezidento Petro Algirdo Čiočio indėlis.

Rankinio bendruomenė didžiuojasi, kad šiuo metu Lietuvos tautinio olimpinio komiteto generalinio sekretoriaus pareigas eina buvęs ilgametis Lietuvos rankinio federacijos generalinis sekretorius Valentinas Paketūras, kad rankinio treneris ir buvęs Lietuvos rankinio federacijos prezidentas Edis Urbonavičius yra Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento generaliniu direktorius.

Sveikindamas Lietuvos rankinio bendruomenę Lietuvos rankinio 60 metų atgimimo proga, linkiu puoselėti garbingą Lietuvos rankinio paveldą, sutelkti pastangas plėtojant rankinį ir visiems visokeriopos asmeninės laimės bei sėkmės“, - rašo A. Skarbalius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)