Jose tarp dalyvių iš 45 pasaulio šalių pirmą kartą varžėsi ir Lietuvos atstovė Gabrielė Mateikaitė su kumele Dakota. Deja, įspūdingu rezultatu įveikęs pirmus 75 km, duetas buvo priverstas pasitraukti iš kovos. Mat veterinarinio patikrinimo metu įtarta, jog žirgas trasoje patyrė traumą, todėl rekomenduota nutraukti kovą, kol trauma nepaūmėjo.

Visą apdovanojimų pakylą užėmė varžybų šeimininkai Jungtinių Arabų Emyratų atstovai. Nugalėtoju tapo Humaidas Mataras Rashedas Al Mazrooei'us su žirgu Rajas, 160 km distanciją įveikę per 6 val. 43 min. 27 sek., išvystydami vidutinį 23,79 km/val. greitį.

Po pirmo rato (40 km distancijos) lietuvė rikiavosi 91-oje vietoje tarp 263-jų startavusių raitelių. Europiečių grupėje G. Mateikaitės ir Dakotis duetas buvo pirmame penketuke.

Taigi duetas pakilia nuotaika buvo palydėtas į antrą 35 km distancijos ratą, kurį įveikė ne ką prastesniu rezultatu. Deja po šio rato sekusi veterinarinė patikra buvo lemtinga.

Telefonu pakalbinta raitelė neslėpė šiokio tokio nusivylimo, mat, anot jos, žirgas bėgo be priekaištų ir jai veterinarų sprendimas buvo sunkiai suvokiamas, tačiau suskubo pridurti, jog pasitikinti profesionalia teisėjų komanda.

„Žinoma, giliai širdyje tikėjau, kad gali įvykti stebuklas ir mes pasieksime finišą, tačiau ir tai, ką padarėme, yra daug. Sugebėjome rasti bendrą kalbą per tokį trumpą laiką, o tai padėjo išlaikyti lygų tempą ir pademonstruoti puikų atsistatymo laiką. Tikiu, jog Dakotos laukia įspūdinga karjera. Tai vienas stipriausių žirgų, kokius man iki šiol yra tekę joti. Be to buvau įvertinta kaip raitelė, gavau pakvietimą treniruotis Ispanijoje, o ši šalis yra neabejotina ištvermės jojimo lyderė pasaulyje, taip pat gavau pakvietimą dalyvauti dar vienose aukščiausio rango varžybose Dubajuje dar šį sezoną kovo mėnesį.“

Šių varžybų statistika tik pabrėžia jų sudėtingumą ir patvirtina posakį, jog ištvermės jojime pasiekti finišą prilygsta pergalei ir ne tiek svarbu, tu pirmas ar 50-as kirtai finišo liniją. Jei įveikei atstumą, tu su savo partneriu nugalėjai laiką, nuovargį ir stresą. Iš 294 pretendavusių startuoti, po žirgų veterinarinės patikros startuoti leista 263, iš jų 160 km distancijos finišą pasiekė vos 80, taigi eliminuoti buvo net 183 duetai.

Ištvermės jojimas - tai lenktynės su laiku, kuriose yra patikrinamas žirgo greitis ir ištvermė, taip pat išbandoma raitelio orientacija ir gebėjimas jausti savo žirgo galimybes. Ir vis dėlto varžantis ištvermės jojimo varžybose pirmenybė teikiama ne pergalei, o gerai žirgo savijautai. Ištvermės jojimas - pats tikriausias žirgo ir žmogaus santykių išbandymas, kuris išsivystė daugiau iš būtinybės, nei tiesiog užgaidos varžytis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)